Теми статей
Обрати теми

Щодо безоплатної передачі товарно-матеріальних цінностей

Редакція ББ
Лист від 21.10.2010 р. № 17-04/2615-19810

ДЕРЖАВНЕ КАЗНАЧЕЙСТВО УКРАЇНИ

ЩОДО БЕЗОПЛАТНОЇ ПЕРЕДАЧІ ТОВАРНО-МАТЕРІАЛЬНИХ ЦІННОСТЕЙ

Лист від 21.10.2010 р. № 17-04/2615-19810

(витяг)

 

Державне казначейство України розглянуло лист Головного контрольно-ревізійного управління України <…> щодо безоплатної передачі товарно-матеріальних цінностей та повідомляє наступне.

Згідно з пунктом 1 статті 4 Закону України «Про управління об’єктами державної власності» суб’єктами управління об’єктами державної власності є: Кабінет Міністрів України; Фонд державного майна України; міністерства та інші органи виконавчої влади (далі — уповноважені органи управління); органи, які здійснюють управління державним майном відповідно до повноважень, визначених окремими законами; державні господарські об’єднання, державні холдингові компанії, інші державні господарські організації (далі — господарські структури); юридичні та фізичні особи, які виконують функції з управління корпоративними правами держави (далі — уповноважені особи); Національна академія наук України, галузеві академії наук.

Відповідно до пункту 4 Положення про порядок передачі об’єктів права державної власності, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.09.98 р. № 1482, передача об’єктів права державної власності від одного підприємства до іншого, що належать до сфери управління одного і того самого органу, уповноваженого управляти державним майном, або самоврядної організації, здійснюється на підставі рішення цього органу або самоврядної організації, погодженого з підприємствами, а у разі передачі їх структурного підрозділу або нерухомого майна також з Фондом державного майна та Мінекономіки.

Роз’яснення стосовно застосування Типової інструкції про порядок списання матеріальних цінностей з балансу бюджетних установ, затвердженої наказом Державного казначейства України та Міністерства економіки України від 10.08.2001 р. № 142/181 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 05.09.2001 р. за № 787/5978, надавалося листом Державного казначейства України від 12.11.2008 р. № 15-04/2501-19330.

Крім того, слід зазначити, що з метою приведення у відповідність до нормативно-правових актів (постанови Кабінету Міністрів України від 21.09.98 р. № 1482 «Про передачу об’єктів права державної та комунальної власності», від 06.06.2007 р. № 803 «Про затвердження Порядку відчуження об’єктів державної власності» та від 08.11.2007 р. № 1314 «Про затвердження Порядку списання об’єктів державної власності») порядку списання матеріальних цінностей з балансу бюджетних установ Державне казначейство України розробило, погодило з Міністерством фінансів України та направило на погодження до Міністерства економіки України проект спільного наказу Державного казначейства України, Міністерства економіки України «Про втрату чинності наказом Державного казначейства України, Міністерства економіки України від 10.08.2001 р. № 142/181» і проект наказу «Про затвердження Типової інструкції про порядок списання майна бюджетних установ».

<…>

 

Перший заступник голови О. Даневич

 

Коментар редакції

 

БЕЗОПЛАТНА ПЕРЕДАЧА МАЙНА БЮДЖЕТНИМИ УСТАНОВАМИ:
ЯКИМИ ДОКУМЕНТАМИ КЕРУВАТИСЯ

У цьому

листі Держказначейство роз’яснює, якими документами необхідно керуватися бюджетним установам при здійсненні такої операції, як безоплатна передача матеріальних цінностей.

Зазначимо важливі моменти, на які потрібно звернути увагу.

1. На сьогодні основним документом, що визначає механізм

передачі майна, яке перебуває в державній власності, є Положення про порядок передачі об’єктів права державної власності, затверджене постановою КМУ від 21.09.98 р. № 1482 (далі — Положення № 1482).

Відповідно до

п. 2 цього документа об’єктами такої передачі, зокрема, є:

нерухоме майно (будівлі, споруди, у тому числі об’єкти незавершеного будівництва, а також нежитлові приміщення після виділення їх в окрему облікову одиницю (інвентарний об’єкт) на підставі складеного в установленому порядку розподільного балансу за умови обов’язкового подальшого укладення з іншими балансоутримувачами будівлі, в якій розташовано ці приміщення, угоди про спільне користування та утримання будинку та прибудинкової території);

інше окреме індивідуально визначене майно (крім нерухомого).

Із цього випливає, що бюджетні установи в разі передачі таких об’єктів, як

необоротні активи (нерухоме та інше окреме індивідуально визначене майно, наприклад, обладнання, транспортні засоби), що відносяться до об’єктів державної власності, мають керуватися Положенням № 1482.

Як визначено в

п. 4 Положення № 1482, передача об’єктів права державної власності від однієї установи до інших установ, які належать до сфери управління одного й того самого органу, уповноваженого управляти державним майном, здійснюється на підставі рішення цього органу, погодженого з установами, а в разі передачі їх структурного підрозділу чи нерухомого майна — також із Фондом держмайна і Мінекономіки.

2. У

листі, що коментується, зазначається, що роз’яснення відносно застосування Типової інструкції про порядок списання матеріальних цінностей з балансу бюджетних установ, затвердженої наказом Держказначейства та Мінекономіки від 10.08.2001 р. № 142/181 (далі — Типова інструкція), надавалися листом Держказначейства від 12.11.2008 р. № 15-04/2501-19330. Нагадаємо: у цьому листі (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2008, № 44) Держказначейство звертало увагу на те, що норми Типової інструкції не застосовуються до основних засобів та об’єктів незавершеного будівництва. Отже, при списанні іншого майна, яке не належить до зазначених категорій, потрібно керуватися правилами, установленими Типовою інструкцією.

Ураховуючи, що в

листі, який коментується, міститься посилання на лист Держказначейства від 12.11.2008 р. № 15-04/2501-19330, зазначимо: висновки з цього листа рівною мірою поширюються також і на операції з безоплатної передачі матеріальних цінностей. Тому бюджетні установи при безоплатній передачі матеріальних цінностей (крім об’єктів, що належать до основних засобів і незавершеного будівництва), мають керуватися Типовою інструкцією.

Нагадаємо, що відповідно до

п. 21 Типової інструкції безоплатна передача дозволяється з балансів установ, які утримуються за рахунок коштів:

— державного бюджету —

у межах одного центрального органу виконавчої влади (головного розпорядника бюджетних коштів);

— місцевих бюджетів —

у межах одного місцевого бюджету.

Тобто безоплатна передача ТМЦ з балансу на баланс дозволяється тільки

на одному бюджетному рівні.

Підставою для передачі матеріальних цінностей з балансу на баланс установ, що належать до сфери управління одного і того самого центрального органу виконавчої влади чи іншого головного розпорядника бюджетних коштів, є

рішення головного розпорядника бюджетних коштів.

Безоплатна передача матеріальних цінностей між центральними органами виконавчої влади чи іншими головними розпорядниками бюджетних коштів здійснюється

з дозволу КМУ.

3. У

листі наголошується: з метою приведення у відповідність із нормативно-правовими актами порядку списання матеріальних цінностей з балансу бюджетних установ Держказначейство розробило проект наказу, яким буде скасовано Типову інструкцію, а також проект наказу «Про затвердження Типової інструкції про порядок списання майна бюджетних установ». У зв’язку з цим найближчим часом слід чекати на появу нового документа, яким буде встановлено правила списання майна бюджетників.

Безумовно, необхідність приведення Типової інструкції у відповідність до Положення № 1482 назріла вже давно. І як тільки зазначені документи буде затверджено Держказначейством, ми обов’язково про них повідомимо. А доки цього не відбулося, при безоплатній передачі основних засобів бюджетним установам слід керуватися Положенням № 1482, а при передачі решти матеріальних цінностей — Типовою інструкцією.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі