Теми статей
Обрати теми

Щодо обмеження педнавантаження завідувачам відділень вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації та зменшення річного навантаження викладачам за час зимових канікул

Редакція ББ
Лист від 14.04.2010 р. № 370/13/84-10

МІНІСТЕРСТВО ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ЩОДО ОБМЕЖЕННЯ ПЕДНАВАНТАЖЕННЯ ЗАВІДУВАЧАМ ВІДДІЛЕНЬ ВИЩИХ
 НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ I — II РІВНІВ АКРЕДИТАЦІЇ ТА ЗМЕНШЕННЯ РІЧНОГО НАВАНТАЖЕННЯ ВИКЛАДАЧАМ ЗА ЧАС ЗИМОВИХ КАНІКУЛ

Лист від 14.04.2010 р. № 370/13/84-10

 

У Департаменті з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці розглянуто з питань компетенції листа щодо максимального обмеження педагогічного навантаження завідувачам відділень вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації та зменшення річного навантаження викладачам за час зимових канікул і повідомляється.

На даний час умови оплати праці працівників бюджетної сфери, у тому числі працівників закладів освіти, визначаються відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 30 серпня 2002 року № 1298 «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» (із змінами) та наказу Міністерства освіти і науки України від 26.09.2005 р. № 557 «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» (зі змінами), підготовленого на виконання цієї постанови, а також Інструкцією про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, яка затверджена наказом Міністерства освіти України від 13 квітня 1993 р. № 102 (зі змінами і доповненнями).

Пунктом 91 зазначеної Інструкції визначено, що керівні працівники закладів освіти, керівники фізичного виховання центрів допризовної підготовки можуть вести викладацьку роботу чи заняття з гуртками в цьому закладі, але не більше 9 годин та тиждень (360 годин на рік), якщо вони за основною посадою отримують повний посадовий оклад (ставку).

Інші працівники закладів освіти можуть вести викладацьку роботу або заняття з гуртківцями у цьому самому закладі освіти, але в середньому не більше 2 годин (12 годин на тиждень, 480 годин на рік), якщо вони за основною роботою отримують повний посадовий оклад (ставку).

Зазначеним працівникам за норму годин, визначену у цьому пункті, оплата провадиться понад основний посадовий оклад (ставку) у порядку, передбаченому відповідно для учителів, викладачів та керівників гуртків (за тарифікацією).

За години викладацької роботи чи занять з гуртками, виконані, як виняток, у зв’язку з виробничою необхідністю понад норму, зазначену у цьому пункті, провадиться погодинна оплата за фактичну кількість годин, але не більше 240 годин на рік.

Завідувачі відділень вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації відповідно до зазначеного пункту Інструкції можуть викладати у цьому навчальному закладі в обсязі не більше 480 годин на рік, а також у зв’язку із виробничою необхідністю вести педагогічну роботу з погодинною оплатою в обсязі не більше 240 годин на рік.

Стосовно питання щодо зменшення на 1/10 річного навантаження викладачам вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації за час зимових канікул більше одного місяця, то зазначена норма передбачена пунктом 79 вищезазначеної Інструкції.

 

Директор Департаменту О. Товстенко

 

Коментар фахівця

 

МАКСИМАЛЬНИЙ ОБСЯГ ПЕДАГОГІЧНОГО НАВАНТАЖЕННЯ
 ЗАВІДУВАЧА ВІДДІЛЕННЯ ВИЩОГО НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ
 I — II РІВНІВ АКРЕДИТАЦІЇ ТА ЗМЕНШЕННЯ НАВАНТАЖЕННЯ
 ВИКЛАДАЧам У ПЕРІОД ЗИМОВИХ КАНІКУЛ

Лист

, що коментується, є відповіддю Мінпраці на запит ГоловКРУ щодо максимального обмеження педагогічного навантаження завідувачів відділень вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації та зменшення річного навантаження викладачам під час зимових канікул.

 

МАКСИМАЛЬНЕ ПЕДАГОГІЧНЕ НАВАНТАЖЕННЯ ЗАВІДУВАЧА ВІДДІЛЕННЯ

Умови оплати праці педагогічних працівників вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації визначено

Інструкцією про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженою наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102).

Згідно з

постановою КМУ «Про затвердження переліку посад педагогічних і науково-педагогічних працівників» від 14.06.2000 р. № 963 завідувачі відділень навчальних закладів належать до педагогічних працівників.

Пунктом 91 Інструкції № 102

встановлено, що керівні та інші працівники навчальних закладів можуть виконувати педагогічну роботу в цьому ж закладі, крім своєї основної роботи. Кількість годин такої педагогічної роботи обмежена, зокрема:

 

Категорія працівників

Обсяг годин

мають за основною посадою повний посадовий оклад (ставку)

мають за основною посадою 0,5 посадового окладу (ставки)

Керівні працівники закладів освіти, керівники фізичного виховання центрів допризовної підготовки можуть вести викладацьку роботу або заняття з гуртками в цьому закладі (абз. 1 п. 91 Інструкції № 102)

Не більше 9 годин на тиждень (360 годин на рік)

У середньому не більше 3 годин на день (18 годин на тиждень, 720 годин на рік)

Інші працівники закладів освіти (абз. 4 п. 91 Інструкції № 102)

У середньому не більше 2 годин (12 годин на тиждень, 480 годин на рік)

 

Зауважимо, що виконання такої роботи

не є сумісництвом відповідно до п. 8 Переліку робіт, які не є сумісництвом, затвердженого спільним наказом Мінпраці, Мінфіну та Мін’юсту від 28.06.93 р. № 43 (далі — Перелік № 43).

Згідно з

абз. 6 п. 91 Інструкції № 102 оплата за зазначену норму годин провадиться понад основний посадовий оклад (ставку) у порядку, передбаченому відповідно для вчителів, викладачів та керівників гуртків (за тарифікацією).

Крім того,

як виняток (у зв’язку з виробничою необхідністю) працівники можуть виконувати викладацьку роботу понад зазначену норму. За її виконання здійснюється погодинна оплата за фактично відпрацьовану кількість годин, але не більше 240 годин на рік (абз. 7 п. 91 Інструкції № 102). Згідно з п. 3 Переліку № 43 педагогічна робота з погодинною оплатою праці в обсязі не більше 240 годин на рік не є сумісництвом. Виконання такої роботи допускається в робочий час з дозволу керівника закладу без утримання заробітної плати (п. 12 Переліку № 43).

Відповідно до роз’яснень Мінпраці, наведених у

листі, що коментується, завідувачі відділень вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації можуть виконувати в цьому навчальному закладі педагогічну роботу в обсязі не більше 480 годин на рік. Інакше кажучи, Мінпраці не відносить завідувачів відділень до керівних працівників, для яких обсяг педагогічної роботи не повинен перевищувати 360 годин на рік. Зауважимо, що ця позиція досить спірна. Пояснимо чому.

Згідно з

п. 3 ст. 30 Закону України «Про вищу освіту» від 17.01.2002 р. № 2984-III (далі — Закон № 2984) структурними підрозділами вищого навчального закладу І та ІІ рівнів акредитації є відділення та предметні (циклові) комісії.

Відділення — це структурний підрозділ, який об’єднує навчальні групи з однієї або декількох спеціальностей, методичні, навчально-виробничі та інші підрозділи. Відділення створюється рішенням керівника вищого навчального закладу, якщо в ньому навчається не менше 150 студентів.

Згідно з

п. 2 ст. 33 Закону № 2984 керівництво відділенням здійснює завідувач. Він призначається на посаду керівником вищого навчального закладу з числа педагогічних працівників, які мають повну вищу освіту та досвід навчально-методичної роботи.

Завідувач відділення забезпечує організацію навчально-виховного процесу, виконання навчальних планів та програм, здійснює контроль за якістю викладання навчальних предметів, навчально-методичною діяльністю викладачів.

Схеми тарифних розрядів посад працівників навчальних закладів та установ освіти затверджено

наказом Міносвіти «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти і наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 (далі — наказ № 557).

Схему тарифних розрядів посад

керівних працівників вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації затверджено додатком 5 до наказу № 557, згідно з яким завідувачу відділення встановлюється 11-й тарифний розряд.

Таким чином, з наведених документів випливає, що посада завідувача відділення вищого навчального закладу I — II рівнів акредитації

належить до керівних. У зв’язку з цим максимальне обмеження педагогічного навантаження для таких працівників згідно з абз. 1 п. 91 Інструкції № 102 має становити 360 годин на рік і додатково 240 годин на рік у зв’язку з виробничою необхідністю з погодинною оплатою праці.

 

Світлана МЕРЕНКОВА, провідний контролер-ревізор КРВ у м. Харкові

 

ЗМЕНШЕННЯ НАВАНТАЖЕННЯ ВИКЛАДАЧам У ПЕРІОД ЗИМОВИХ КАНІКУЛ

Організація навчального процесу у вищих навчальних закладах базується на

Законі України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-XII, державних стандартах освіти та інших актах законодавства з питань освіти (п. 2.1 Положення про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах, затверджене наказом Міносвіти від 02.06.93 р. № 161, далі — Положення № 161).

Річне навантаження навчальної роботи викладачів щорічно визначається на початок навчального року (на 1 вересня). Обсяг педагогічних годин на навчальний рік установлюється виходячи із затверджених навчальних планів та контингентів учнів. Навчальний план — це нормативний документ вищого навчального закладу, який складається на основі освітньо-професійної програми, визначає перелік та обсяг нормативних дисциплін і предметів за вибором, послідовність їх вивчення, конкретні форми проведення навчальних занять та їх обсяг, графік навчального процесу тощо. Навчальний план затверджується керівником навчального закладу.

Для конкретизації планування навчального процесу на кожний навчальний рік складається робочий навчальний план.

При розподілі навчального навантаження адміністрація навчального закладу повинна керуватися

Рекомендаціями щодо планування робочого часу викладачів, впровадження Норм часу для розрахунку та обліку їх навчальної роботи і Переліків основних видів методичної та організаційної роботи у вищих навчальних закладах 1 і 2 рівнів акредитації, затвердженими наказом Міносвіти від 13.05.98 р. № 175 (далі — Рекомендації № 175).

Згідно з

абз. 1 Рекомендацій № 175 робочий час викладачів відповідно до Положення № 161 визначається обсягом їх навчальної, методичної та організаційної роботи.

Обсяг навчальної роботи викладачів, розрахований відповідно до навчального плану, складає їх навчальне навантаження (720 годин на навчальний рік на ставку). Години, відведені на методичну та організаційну роботу,

не входять до навчального навантаження викладачів.

Середню місячну заробітну плату викладачам визначають, помноживши годинну ставку викладача на встановлений обсяг його річного навчального навантаження та розділивши на 10 навчальних місяців. А годинну ставку отримують як результат ділення місячної ставки зарплати на середньомісячну норму навчального навантаження — 72 години (

п. 78 Інструкції № 102).

Обчислену в такий спосіб суму заробітної плати проставляють у тарифікаційному списку як оплату за викладацькі години. Виконання інших видів робіт, зокрема: класне керівництво, перевірка письмових робіт, завідування кабінетами, лабораторіями, керівництво предметними, цикловими комісіями та інше, оплачують додатково.

Зауважимо: середньомісячну зарплату, установлену при тарифікації викладачам зазначених навчальних закладів, виплачують незалежно від фактично виконаного обсягу годин у тому чи іншому місяці, тобто рівними частинами протягом навчального року.

Після закінчення навчального року, якщо встановлене середньомісячне навантаження виконане, години викладацької роботи понад цей обсяг підлягають додатковій оплаті за годинними ставками, розрахованими згідно з

п. 78 Інструкції № 102.

Оплату таких годин здійснюють або щомісячно, або наприкінці навчального року (

п. 80 Інструкції № 102). Останній варіант розрахунків з викладачами за години викладацької роботи, виконані понад норму, установлену на навчальний рік, зустрічається частіше.

Згідно з

п. 79 Інструкції № 102, якщо викладачі відповідно до чинного законодавства або з незалежних від них причин звільняються від навчальних занять (відпустка, відрядження, тимчасова непрацездатність, залучення учнів до сільгоспробіт, зимові канікули тощо), установлений їм обсяг річного навантаження зменшується на 1/10 частину за кожний повний місяць відсутності на роботі або відсутності занять з указаних причин (за неповний місяць — виходячи з відповідної кількості робочих днів).

Викладене вище свідчить про те, що при розподілі навчального навантаження адміністрація вищого навчального закладу не повинна включати обсяг годин, що припадають на канікулярний період, святкові дні, кожному конкретному викладачу. Обсяг таких годин має бути розраховано та винесено як вакантні години, тобто ці години становлять резерв нерозподіленого навчального навантаження. Середня місячна заробітна плата в цьому випадку визначається без урахування навчального навантаження, що припадає на канікулярний час.

Приклад 1.

Педагогічне навантаження викладачу визначено в обсязі 920 год. на навчальний рік. З цієї кількості годин на зимовий канікулярний період (з 1 по 10 січня) припадає 45 год. Зважаючи на те що ці години не може бути виконано в зазначений період, річне навантаження викладача підлягає зменшенню на 45 год. Отже, зменшене навантаження становитиме 875 год. (920 - 45).

У тарифікаційному списку нерозподілена кількість годин вказується в розрізі кожної дисципліни. Вартість однієї години розраховується виходячи з середньої вартості години, яка склалася за тарифікацією в цьому навчальному закладі. Якщо в цьому резерві є години, за які слід здійснювати оплату за перевірку зошитів, то додатково розраховується фонд заробітної плати за проведення цієї роботи.

Якщо навчальні години, що припадають на канікулярний період, буде виконано викладачем в інший час, то вони підлягають додатковій оплаті. Згідно з

п. 79 Інструкції № 102 виплату належної суми має бути здійснено наприкінці навчального року (щомісячно — тільки після виконання річного навчального навантаження).

У період зимових канікул викладачі можуть залучатися до участі в роботі педагогічної ради, методичних комісій і об’єднань, семінарів та інших заходів з підвищення кваліфікації та вдосконалення теоретичних знань викладачів.

Особи, призначені класними керівниками, у цей період повинні приділяти більше уваги організації та проведенню культурно-масових заходів зі студентами. Керівники предметних комісій, завідувачі кабінетів — готувати навчально-методичну документацію, кабінети та лабораторії до наступного семестру.

Розглянемо далі, як слід відкоригувати навчальне навантаження викладача, якщо внаслідок хвороби чи з інших причин він був відсутній на роботі протягом місяця.

Приклад 2.

Викладачу встановлено обсяг педагогічного навантаження на навчальний рік у розмірі 875 год. Унаслідок хвороби він був відсутній на роботі протягом 1 місяця (повністю жовтень). Затверджений цьому викладачу обсяг річного навантаження підлягає зменшенню на 1/10 за повний місяць відсутності на роботі, тобто на 87,5 год. (875 год. : 10 міс.), незалежно від кількості годин, що припадають на цей період за розкладом.

Таким чином, зменшене річне навчальне навантаження цього викладача становитиме 787,5 год. (875 - 87,5).

Приклад 3.

Викладач з річним навчальним навантаженням 875 год. хворів у лютому 9 роб. дн. і в березні — 7. Затверджений для нього обсяг річного навчального навантаження підлягає зменшенню.

1. Визначимо середньомісячне навчальне навантаження, розділивши річний обсяг навчального навантаження на 10 навчальних місяців: 875 год. : 10 міс. = 87,5 год. (з округленням — 88 год.).

2. Розрахуємо кількість годин, на які слід зменшити навантаження:

за лютий: 88 год. : 20 роб. дн. х 9 роб. дн. = 39,6 год., з округленням — 40 год.;

за березень: 88 год : 22 роб. дн. х 7 роб. дн. = 28 год.

Таким чином, річне навчальне навантаження викладача потрібно зменшити на 68 год. (40 + + 28) і воно складе 807 год. (875 - 68).

Приклад 4.

Припустимо, замінюючи своїх колег, викладач у травні цього ж року виконав своє середньомісячне зменшене навантаження 81 год. (807 год. : 10 міс.) та відробив додатково до кінця навчального року 27 год. Викладачу встановлено 12-й тарифний розряд за ЄТС (місячна ставка зарплати на цей період склала 1202,00 грн.). Педагогічний стаж викладача — 27 років.

Розрахунок оплати додаткових годин понад зменшене річне навчальне навантаження, установлене при тарифікації, здійснюється так:

1) визначаємо годинну ставку: 1202,00 грн. : 72 год. = 16,69 грн.;

2) обчислюємо суму оплати за 27 год.: 16,69 грн. 

х 27 год. = 450,63 грн.;

3) надбавка за вислугу років (відповідно до постанови КМУ від 31.01.2001 р. № 78): 450,63 грн. 

х 30 % = 135,19 грн.;

4) надбавка за престижність праці (згідно з постановою КМУ від 05.10.2009 р. № 1130): 450,63 грн.

х 20 % = 90,13 грн.

Таким чином, за додаткові 27 год. викладачу слід нарахувати:

675,95 грн. (450,63 грн. + + 135,19 грн. + 90,13 грн.). Оплату цих годин здійснюють після закінчення навчального року.

Оплата праці викладача, який побажав звільнитися до закінчення навчального року, здійснюється виходячи з установленого середньомісячного навантаження пропорційно фактично відпрацьованому часу (кількості днів у місяці звільнення).

Якщо фактична кількість годин навчальних занять до звільнення викладача менше встановленої в тарифікації, відрахування із зарплати не здійснюються.

 

Олена МОРЕВА, консультант

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі