Теми статей
Обрати теми

Де має зберігатися трудова книжка аспіранта: за місцем роботи чи місцем навчання?

Редакція ББ
Стаття

ДЕ МАЄ ЗБЕРІГАТИСЯ ТРУДОВА КНИЖКА АСПІРАНТА: ЗА МІСЦЕМ РОБОТИ чи МІСЦЕМ НАВЧАННЯ?

 

Приводом для написання цієї статті стало запитання, що надійшло на адресу редакції нашої газети, такого змісту: «Установа прийняла на роботу на 0,5 ставки працівника, який є аспірантом вищого навчального закладу. Його трудова книжка знаходиться в аспірантурі вищого навчального закладу, де аспірант отримує тільки стипендію. Місце роботи в нашій установі є для нього єдиним. Де має зберігатися трудова книжка аспіранта і як ми повинні оформити його на роботу — за сумісництвом чи за основним місцем роботи? Вищий навчальний заклад, посилаючись на положення про аспірантуру, не віддає аспіранту його трудову книжку».

Давайте розберемося в цьому питанні з урахуванням норм чинного законодавства, думки Мінпраці, а також наших роздумів щодо цього.

Володимир ШПАЧЕНКО, юрист

 

Аспірант не є найманим працівником і не перебуває у трудових відносинах із вищим навчальним закладом (науковою установою)

Ситуації, подібні до описаної в запитанні читача, не одиничні і дійсно мають місце на практиці. Забігаючи наперед, зазначимо, що виною тому є окремі положення

Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої спільним наказом Мінпраці, Мінсоцзахисту та Мін’юсту від 29.07.93 р. № 58 (далі — Інструкція № 58), що стосуються внесення відомостей про період навчання в аспірантурі. Далі ми зупинимося на них докладніше.

Зауважимо, що перш ніж висловити думку редакції з цього питання, ми звернулися до Мінпраці, адже згідно з

п. 8.1 Інструкції № 58 роз’яснення щодо питань, пов’язаних з її застосуванням, надає безпосередньо це міністерство.

Відповідь Мінпраці на запитання, викладене в преамбулі до цієї статті, наведено в

листі від 08.11.2010 р. № 214/06/187-10, який опубліковано на с. 20 цього номера. У ньому фахівці цього міністерства роблять такі висновки:

по-перше, аспірант — це особа, яка навчається в аспірантурі вищого навчального закладу чи наукової установи для підготовки дисертації на отримання наукового ступеня кандидата наук (ст. 53 Закону України «Про вищу освіту» від 17.01.2002 р. № 2984-III, далі — Закон про вищу освіту).

Справді, час перебування в аспірантурі називається

навчанням, а не роботою на умовах трудового договору. Для відпочинку аспіранту надаються канікули, а не щорічна відпустка. За час перебування в аспірантурі йому виплачується стипендія, а не заробітна плата.

Отже, аспірант не є найманим працівником і не перебуває в трудових відносинах із навчальним закладом (науковою установою).

Зауважимо, що ми не розглядаємо випадок, коли особа одночасно навчається в аспірантурі та перебуває із навчальним закладом (науковою установою) у трудових відносинах, тобто обіймає відповідну посаду згідно зі штатним розписом і отримує заробітну плату;

по-друге, робота за трудовим договором осіб, які суміщують її із денною формою навчання, не є сумісництвом. Це зазначено в п. 14 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику застосування судами законодавства про оплату праці» від 24.12.99 р. № 13.

Нагадаємо, що навчання в аспірантурі може бути:

— з відривом від виробництва (денна форма);

— без відриву від виробництва (заочна форма).

Безумовно, не є сумісництвом і робота за трудовим договором осіб, які суміщують її із заочною формою навчання.

Крім того, робота за трудовим договором осіб, які суміщують її з навчанням, не узгоджується з визначенням поняття «сумісництво», яке наведено в

Положенні про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій, затвердженому спільним наказом Мінпраці, Мінфіну та Мін’юсту від 28.06.93 р. № 43.

Таким чином, під час прийому на роботу працівника, який є аспірантом і одержує в навчальному закладі (науковій установі) тільки стипендію, його необхідно оформляти

не за сумісництвом, а на основне місце роботи. Відповідно його трудова книжка має зберігатися за місцем роботи — в установі (організації), куди його прийнято на роботу.

 

Трудова книжка аспіранта

Перш за все звернемося до

п. 9 Положення про підготовку науково-педагогічних і наукових кадрів, затвердженого постановою КМУ від 01.03.99 р. № 309 (далі — Положення № 309), у якому наведено перелік документів для вступу до аспірантури, що подаються на ім’я керівника вищого навчального закладу (наукової установи). Як підкреслило Мінпраці в зазначеному листі, цей перелік не містить вказівки щодо необхідності подання трудової книжки.

Таким чином, під час вступу до аспірантури майбутній аспірант

не повинен подавати трудову книжку.

Але на практиці окремі навчальні заклади (наукові установи), при яких функціонує аспірантура, висувають вимогу про те, щоб аспіранти, які вступають на навчання

з відривом від виробництва, подавали трудову книжку, яка зберігатиметься в аспірантури протягом усього періоду навчання. Таку вимогу, зокрема, зазначено на сайтах деяких вищих навчальних закладів у розділі, присвяченому вступу до аспірантури. З чим же вона пов’язана?

Уся справа в

п.п. 2.16 — 2.18 Інструкції № 58, присвячених унесенню до трудової книжки записів про період навчання особи, зокрема, в аспірантурі. Процитуємо їх:

«

2.16. Для студентів, слухачів курсів, учнів, аспірантів і клінічних ординаторів, які мають трудові книжки, навчальний заклад (наукова установа) вносить записи про час навчання на денних відділеннях (у тому числі підготовчих) вищих навчальних закладів. Підставою для таких записів є накази навчального закладу (наукової установи) про зарахування на навчання та про відрахування з числа студентів, учнів, аспірантів, клінічних ординаторів.

Період роботи зазначених студентів, учнів, аспірантів і клінічних ординаторів у студентських таборах, при проходженні виробничої практики та при виконанні науково-дослідної госпдоговірної тематики підтверджується відповідною довідкою із зазначенням спеціальності, кваліфікації, посади та часу роботи. На підставі цих довідок навчальні заклади (наукові установи)

забезпечують занесення до трудових книжок студентів, учнів, аспірантів і клінічних ординаторів відомостей про роботу згідно з отриманими даними. Довідки зберігаються в особистих справах зазначених осіб як документи суворої звітності.

2.17. Для студентів, учнів, аспірантів і клінічних ординаторів,

які раніше не працювали і у зв’язку з цим не мали трудових книжок, відомості про роботу в студентських таборах, на виробничій практиці, а також про виконання науково-дослідної госпдоговірної тематики на підставі довідок вносяться підприємством, де надалі вони працюватимуть.

2.18. До трудових книжок за місцем роботи вносяться окремим рядком із посиланням на дату, номер і найменування відповідних документів такі записи:

<…>

в) про час навчання у вищих навчальних закладах (включаючи й час роботи у студентських таборах, на виробничій практиці та при виконанні науково-дослідної госпдоговірної тематики)

і про час перебування в аспірантурі та клінічній ординатурі, крім випадків, зазначених у п. 2.16 цієї Інструкції;

<…>

Передбачені цим пунктом записи вносяться до трудової книжки

до занесення відомостей про роботу на цьому підприємстві».

 

Таким чином, відомості про навчання в аспірантурі вносяться в такому порядку (див. табл.):

 

Хто вносить запис про навчання в аспірантурі

Форма навчання

До вступу до аспірантури особа:

мала трудову книжку

не мала трудової книжки

Навчання з відривом від виробництва (денна форма)

Навчальний заклад, наукова установа (п. 2.16 Інструкції № 58)

Підприємство, установа, організація, де в подальшому працюватиме аспірант (п. 2.18 Інструкції № 58)

Навчання без відриву від виробництва (заочна форма)

Не вноситься

Не вноситься

 

Далі зупинимося на особливостях унесення запису про навчання в аспірантурі

з відривом від виробництва.

До вступу до аспірантури особа мала трудову книжку

Згідно з

п. 12 Положення № 309 керівники підприємств, установ та організацій зобов’язані звільнити з роботи особу, зараховану до аспірантури з відривом від виробництва чи докторантури, у необхідний для своєчасного прибуття на навчання строк. Підставою для звільнення з роботи є копія наказу про зарахування особи до аспірантури чи докторантури.

Зауважимо, що втрата роботи компенсується наданням стипендії, яка згідно з

п. 19 Порядку призначення та виплати стипендії, затвердженого постановою КМУ від 12.07.2004 р. № 882, установлюється в розмірі середньої місячної заробітної плати за останнім основним місцем роботи, але не нижче 60 % і не вище посадового окладу, визначеного за схемою посадових окладів, відповідно:

— викладача-стажиста — для клінічних ординаторів та аспірантів;

— доцента — для докторантів.

Ураховуючи вимогу

п. 12 Положення № 309, можна було б зробити висновок, що аспіранти, зараховані на навчання з відривом від виробництва, до кінця навчання не можуть влаштуватися на роботу. Однак такої вимоги законодавство не містить. Більше того, згідно з ч. 1 ст. 54 Закону про вищу освіту особи, які навчаються у вищих навчальних закладах (зокрема, аспіранти), мають право на трудову діяльність у позанавчальний час.

Інакше кажучи, оскільки першочерговим обов’язком аспірантів при денній формі навчання (з відривом від виробництва) є навчання, працювати вони можуть після занять, вечорами, під час канікул, тобто у вільний від навчання час. Тому такі особи приймаються за трудовим договором

на основне місце роботи в режимі неповного робочого дня (тижня). Нагадаємо, що згідно зі ст. 56 КЗпП робота на умовах неповного робочого дня (тижня) не тягне за собою будь-яких обмежень трудових прав працівників, а оплата праці здійснюється пропорційно відпрацьованому часу.

Однак, як випливає з

п. 2.16 Інструкції № 58, якщо особа до вступу до аспірантури мала трудову книжку, то запис про навчання вносить навчальний заклад (наукова установа). У зв’язку з цим виникає запитання: як навчальному закладу (науковій установі) внести запис до трудової книжки аспіранта, який влаштувався на роботу на підприємство (установу, організацію) і трудова книжка знаходиться за його місцем роботи? Адже трудова книжка видається працівнику тільки при звільненні. В інших випадках установа (підприємство, організація) не зобов’язана видавати працівнику трудову книжку, навіть для внесення до неї запису про період навчання в аспірантурі.

Ось чому багато навчальних закладів (наукових установ), при яких функціонує аспірантура, під час вступу особи до аспірантури вимагають подання нею трудової книжки, щоб надалі забезпечити внесення записів про час її навчання в аспірантурі, з метою дотримання

п. 2.16 Інструкції № 58.

Однак вважаємо, що така вимога є неправомірною. Наші аргументи такі:

1) як ми зазначили вище,

п. 9 Положення № 309 не містить вказівки про надання під час вступу до аспірантури трудової книжки;

2) згідно з

п. 1.3 Інструкції № 58 працівники зобов’язані подавати трудову книжку при працевлаштуванні на роботу, а аспірант, як ми вже зазначили, не перебуває з навчальним закладом (науковою установою) у трудових відносинах.

Крім того,

Інструкція № 58 не містить норми, що передбачає ведення трудових книжок на аспірантів у період їх навчання. Це передбачено тільки для роботи, причому за основним місцем (п. 1.1 Інструкції № 58), а навчальні заклади (наукові установи) згідно з п. 2.16 мають право тільки вносити записи до трудових книжок про час навчання в них. Як підкреслило Мінпраці у зазначеному вище листі, трудові книжки працівників мають зберігатися на підприємствах, в установах, організаціях.

Якщо ж навчальний заклад (наукова установа) залишає трудову книжку аспіранта в себе, то в подальшому виникають проблеми

з оплатою лікарняних листків таким особам. Аспірантура не може оплатити листок непрацездатності такій особі, оскільки вона не є найманим працівником. У свою чергу, цього не може зробити й установа, де працює аспірант. Докладніше про це читайте в консультації фахівця Мінпраці на с. 34 цього номера.

У зв’язку з цим доходимо висновку: під час вступу до аспірантури з відривом від виробництва трудова книжка має залишитися на руках в аспіранта. Якщо після вступу до аспірантури на денну форму навчання він виявить бажання працювати, то йому слід мати на увазі, що в цьому випадку навчальний заклад (наукова установа) не зможе внести запис про навчання в аспірантурі. Однак у цьому випадку буде дотримано порядок ведення трудових книжок і трудові гарантії, зокрема щодо оплати лікарняних листків.

Крім того, зазначимо таке: підтвердженням факту навчання в аспірантурі може бути не лише запис у трудовій книжці, а й сам документ про закінчення аспірантури. Запис про період навчання важливий, зокрема для оформлення наукової пенсії, оскільки цей період входить до стажу для її призначення. Так, згідно зі

ст. 223 Закону України «Про наукову та науково-технічну діяльність» від 13.12.91 р. № 1977-XII до стажу наукової роботи (у тому числі й для призначення наукової пенсії) зараховується, зокрема, час навчання в аспірантурі чи ад’юнктурі на денній (очній) формі навчання випускникам аспірантури, ад’юнктури*.

* Зауважимо, що з 1 січня 2011 року набере чинності Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про наукову та науково-технічну діяльність» від 03.12.2009 р. № 1748-VI, згідно з яким до стажу наукової роботи зараховуватиметься час навчання в аспірантурі, ад’юнктурі або

докторантурі на денній (очній) формі навчання випускникам аспірантури, ад’юнктури, докторантури.

Згідно зі

ст. 62 Закону України «Про пенсійне забезпечення» від 05.11.91 р. № 1788-XII основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка. Порядок підтвердження наявного трудового стажу за відсутності трудової книжки чи відповідних записів у ній установлюється КМУ. Так, згідно з п. 8 Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки чи відповідних записів у ній, затвердженого постановою КМУ від 12.08.93 р. № 637, час навчання у вищих навчальних, професійних навчально-виховних закладах, навчальних закладах підвищення кваліфікації та перепідготовки кадрів, в аспірантурі, докторантурі та клінічній ординатурі підтверджується дипломами, посвідченнями, свідоцтвами, а також довідками та іншими документами, що видані на підставі архівних даних і містять відомості про періоди навчання. За відсутності в документах таких відомостей для підтвердження часу навчання приймаються довідки про тривалість навчання в навчальному закладі у відповідні роки за умови, що в документах зазначено відомості про закінчення повного навчального періоду чи окремих його етапів.

Тому, навіть якщо навчальний заклад (наукова установа) не внесе даних про навчання в аспірантурі, цей період можна буде підтвердити іншими документами.

Що ж робити, коли вищий навчальний заклад не віддає трудової книжки, як у випадку, описаному нашим читачем? Перш за все можна звернутися з письмовою вимогою подати трудову книжку. Якщо ж таку вимогу не буде задоволено, то вимагати видання трудової книжки можна буде тільки через суд.

До вступу до аспірантури особа не мала трудової книжки

У цьому випадку згідно з

п. 2.16 Інструкції № 58 запис про навчання в аспірантурі внесе підприємство (установа, організація), де в подальшому працюватиме аспірант.

Зауважимо

: навчальні заклади (наукові установи) не повинні заводити трудові книжки на аспірантів, які зараховуються до аспірантури, не маючи трудової книжки (що має місце на практиці), оскільки відносини між навчальним закладом (науковою установою) та аспірантом не є трудовими, а місце навчання (аспірантура) не є місцем роботи аспіранта*. Згідно з п. 1.1 Інструкції № 58 трудові книжки ведуться на всіх працівників, які працюють на підприємстві, в установі, організації більше п’яти днів. Тому в цьому випадку трудову книжку заводить роботодавець у загальному порядку, передбаченому п. 2.2 Інструкції № 58, як на особу, яка працевлаштується вперше.

* Ми не розглядаємо випадок, коли особа одночасно з навчанням приймається також на роботу до аспірантури, з обійняттям відповідної посади згідно зі штатним розписом з виплатою заробітної плати.

Щодо внесення інформації про час навчання в аспірантурі перед записом про приймання на роботу, то зауважимо таке. Оскільки аспірант на дату прийняття на перше місце роботи в разі його навчання у цей час в аспірантурі ще не закінчив аспірантуру, то й запису про його вступ до аспірантури у трудовій книжці робити не треба. Адже в

п. 2.18 Інструкції № 58 ідеться про внесення до трудової книжки запису про час, а не факт навчання.

У такому разі після закінчення навчання

запис про час навчання аспіранта на денному відділенні повинен зробити:

— або

роботодавець, якщо на момент закінчення аспірантури особа працює і трудова книжка знаходиться в роботодавця. Підставою для такого запису є диплом, на підставі якого роботодавець впише відомості про час навчання в аспірантурі;

— або

навчальний заклад (наукова установа), якщо на момент закінчення аспірантури особа не працює (п. 2.16 Інструкції № 58).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі