Теми статей
Обрати теми

Оплата листків непрацездатності аспірантові

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ОПЛАТА ЛИСТКІВ НЕПРАЦЕЗДАТНОСТІ АСПІРАНТОВІ

 

Наталія ГРИШАГІНА, головний спеціаліст відділу державного нагляду за діяльністю фондів соціального страхування

 

Особа навчається в аспірантурі за денною формою і в той же час працює в нашій установі (коледжі) лаборанткою на 0,5 ставки за сумісництвом. Нею надано листок непрацездатності по вагітності та пологах. Чи підлягає він оплаті?

(м. Дніпропетровськ)

 

Відповідно до

ч. 1 ст. 50 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III допомога по вагітності та пологах призначається та надається застрахованій особі за основним місцем роботи та за сумісництвом за рахунок сплачених страхових внесків.

Пунктом 21 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266

, передбачено, що застрахованій особі, яка працює за сумісництвом, допомога по вагітності та пологах оплачується на підставі копії листка непрацездатності, виданого в установленому порядку, засвідченої підписом керівника і печаткою за основним місцем роботи, та довідки про середню заробітну плату за основним місцем роботи.

Статтею 51 Закону України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-XII

передбачено, що аспіранти мають гарантоване державою право на трудову діяльність у встановленому порядку в позаурочний час.

Таким чином, особи, які навчаються з відривом від виробництва (у тому числі аспіранти), мають право у вільний від навчання час працювати за трудовим договором на загальних підставах.

Пунктом 1 Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій, затвердженого спільним наказом Мінпраці, Мін’юсту та Мінфіну від 28.06.93 р. № 43, передбачено, що сумісництвом вважається виконання працівником, крім своєї основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому самому або іншому підприємстві, в установі, організації або у фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності. Навчання на стаціонарі не можна прирівнювати до виконання працівником регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору, оскільки, вступаючи до аспірантури, фізична особа не укладає трудовий договір і навчаючись не отримує заробітну плату, а одержує стипендію.

Законодавство про працю не дає чіткого визначення, що таке основна робота, натомість у

п. 1.1 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Мінпраці, Мін’юсту та Мінсоцзахисту від 29.07.93 р. № 58, установлено, що трудові книжки ведуться тільки за місцем основної роботи.

Таким чином, аспірант, який навчається на стаціонарі, у вільний від навчання час

може мати місце основної роботи, де буде вестися його трудова книжка. Під час прийняття на роботу за сумісництвом пред’явлення трудової книжки не передбачено. Про те, що робота є сумісництвом, обов’язково зазначається у трудовому договорі.

Якщо працівник не має іншої роботи ніж та, куди він влаштовується, то його потрібно приймати як на основну роботу. Це стосується й аспіранта денної форми навчання.

Відповідальність за порушення порядку прийняття на роботу покладається на власника або уповноважений ним орган підприємства, установи, організації, що приймає працівника на роботу.

Отже, вирішити питання щодо призначення аспіранту допомоги по вагітності та пологах можливо за умови, якщо коледж правильно оформить з ним трудові відносини. Для того щоб місце роботи за сумісництвом стало основним, необхідно

переоформити трудовий договір і належним чином оформити трудову книжку.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі