Теми статей
Обрати теми

Закупівля послуг з теплопостачання

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ЗАКУПІВЛЯ ПОСЛУГ З ТЕПЛОПОСТАЧАННЯ

 

Дмитро БРЮХОВИЧ, консультант з питань державних закупівель

 

Сума очікуваних видатків нашої установи (за загальним та спеціальним фондами) на оплату послуг з теплопостачання на 2011 рік складає 170 тис. грн. Договір про постачання тепла, який щорічно пролонгується, укладено з Харківськими тепломережами.

Чи необхідно нам під час закупівлі тепла застосовувати одну з процедур закупівель, передбачених Законом України «Про здійснення державних закупівель», якщо Харківські тепломережі — основний постачальник тепла та договір, укладений із ним, безстроковий?

Хто повинен видати довідку про те, що постачальник є монополістом з постачання тепла?

(м. Харків)

 

Нагадаю, що з 30.07.2010 р. введено в дію

Закон України «Про здійснення державних закупівель» від 01.06.2010 р. № 2289-VI (далі — Закон № 2289). Відповідно до абз. 8 ч. 4 ст. 2 Закону № 2289 закупівля централізованого постачання теплової енергії повинна визначатися окремим(и) законом(ами) України. Однак такого закону поки що не існує.

У той же час Міністерство економіки України як уповноважений орган у

листі-роз’ясненні від 12.10.2010 р. № 3303-25/10657-08 (див. с. 12 цього номера газети) звертає увагу на те, що до прийняття Верховною Радою України відповідних законів закупівля товарів, робіт і послуг, зазначених у ч. 4 ст. 2 Закону № 2289, здійснюється відповідно до норм цього Закону. Тобто на закупівлю послуг з централізованого постачання теплової енергії розповсюджуються норми Закону № 2289.

Тепер щодо суті запитання.

Закон № 2289 не має зворотної сили, тобто його норми не поширюються на правовідносини, що склалися за договорами, укладеними до введення його в дію, тобто до 30.07.2010 р.

Згідно з

ч. 1 ст. 629 Цивільного кодексу України договір є обов’язковим для виконання сторонами. Відповідно до ч. 1 ст. 631 цього Кодексу строком договору є час, протягом якого сторони можуть здійснити свої права, виконати свої обов’язки відповідно до договору.

Міністерство економіки України в

листі-роз’ясненні від 22.10.2010 р. № 3303-25/11219-12 підсумовує щодо зазначеного питання: у разі якщо договір не припинив дію в установленому законодавством порядку та зобов’язання, прийняті замовником (учасником), не виконані, то виконання зобов’язань сторонами договору має здійснюватися з дотриманням норм Цивільного кодексу України та Господарського кодексу України.

У разі

якщо термін договору на постачання теплової енергії закінчується 31.12.2010 р., то замовники мають обрати одну з процедур закупівель, визначених ст. 12 Закону № 2289.

Зверніть увагу

: несвоєчасне проведення процедури закупівлі може мати наслідки непостачання теплової енергії споживачам з 1 січня 2011 року. Теплова енергія, як і будь-які інші послуги, повинна оплачуватися своєчасно та в повному обсязі.

Зважаючи на необхідність своєчасно отримувати теплову енергію та недопущення погіршення здоров’я громадян у разі її неотримання або отримання не в повному обсязі, а також збереження цілісності теплових мереж,

замовники мають право для застосування процедури закупівлі в одного учасника обрати підстави, визначені п. 3 ч. 2 ст. 39 Закону № 2289 — «виникнення термінової потреби в товарах, роботах чи послугах, у тому числі необхідних для оперативної негайної ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, обмежених у часі та непідконтрольних замовнику, яких не можна було уникнути».

На наш погляд,

у разі обрання замовником підстав, зазначених п. 3 ч. 2 ст. 39 Закону № 2289 , отримання довідки стосовно монопольного становища підприємства, яке постачає теплову енергію, не є обов’язковим.

Проте якщо підставою застосування процедури закупівлі в одного учасника буде обрано

п. 2 ч. 2 ст. 39 Закону № 2289 — «відсутність конкуренції (у тому числі з технічних причин) на товари, роботи чи послуги, які можуть бути поставлені, виконані чи надані тільки певним постачальником (виконавцем), за відсутності при цьому альтернативи», то замовнику доцільно отримати таку довідку в територіальному відділенні Антимонопольного комітету України.

Підкреслю, що відповідальність за отримання документів, передбачених

Порядком погодження застосування процедури закупівлі в одного учасника, затвердженим постановою КМУ від 28.07.2010 р. № 668 (далі — Порядок № 668), покладається на замовника.

На жаль, не всі добре знайомі зі змістом

Закону № 2289 та мають практичний досвід його застосування. Тому з власного досвіду скажу, що в замовників виникають численні запитання щодо процедури закупівлі послуг з постачання теплової енергії в одного учасника.

Перше та найпоширеніше питання — в якій формі та які саме документи запитувати замовникам на підтвердження відповідності учасника кваліфікаційним критеріям, визначеним

ст. 16 Закону № 2289.

Звертаю увагу, що

Законом № 2289 та нормативно-правовими актами, розробленими на його виконання, не встановлені перелік та форма документів, якими мають підтверджуватися такі кваліфікаційні критерії:

— наявність обладнання та матеріально-технічної бази;

— наявність працівників відповідної кваліфікації, які мають необхідні знання та досвід;

— наявність документально підтвердженого досвіду виконання аналогічних договорів.

Зазначені кваліфікаційні критерії можуть підтверджуватися шляхом надання учасником довідки на фірмовому бланку в довільній формі про його відповідність цим критеріям (або її ксерокопії, завіреної належним чином).

Також зазначу, що на теперішній час не існує встановленої форми звернення щодо підтвердження учасником його відповідності кваліфікаційним критеріям. Проте, враховуючи особливості документообігу в кожній організації, рекомендую направляти такі запити на ім’я керівника організації, підприємства (учасника) із зазначенням предмета закупівлі, його обсягу, очікуваної вартості та строку надання послуг.

Керуючись

ст. 16 Закону № 2289 та нормами Порядку № 668, замовники можуть запитувати в учасників процедури закупівлі такий орієнтовний перелік документів:

 

№ з/п

Назва документа

Примітка

1

2

3

1

Оригінал (або копія, засвідчена підписом уповноваженої особи, скріплена печаткою, із зазначенням посади і дати підпису) довідки в довільній формі про наявність:— досвіду виконання аналогічних договорів щодо надання послуг з постачання теплової енергії;— обладнання та матеріально-технічної бази в обсягах, необхідних для надання послуг з постачання теплової енергії;— працівників відповідної кваліфікації, необхідних для надання послуг з постачання теплової енергії

Документи за порядковим номером 1 — 5 зберігаються у комітеті з конкурсних торгів замовника. Зазначені документи необхідні для підтвердження відповідності учасника вимогам ст. 16 Закону № 2289

2

Копія балансу, засвідчена підписом уповноваженої особи, скріплена печаткою, із зазначенням посади і дати підпису

3

Копія звіту про фінансові результати за останній звітній період, засвідчена підписом уповноваженої особи, скріплена печаткою, із зазначенням посади і дати підпису

4

Копія звіту про рух грошових коштів, засвідчена підписом уповноваженої особи, скріплена печаткою, із зазначенням посади і дати підпису

5

Оригінал довідки з обслуговуючого банку про відсутність (наявність) заборгованості за кредитами (або копія, засвідчена підписом уповноваженої особи, скріплена печаткою, із зазначенням посади і дати підпису)

6

Проект договору про закупівлю

Документи за порядковим номером 6 — 9 разом з іншими документами, передбаченими Порядком № 668, направляються замовником до Міністерства економіки України для отримання погодження

7

Копія статуту, засвідчена підписом уповноваженої особи, скріплена печаткою, із зазначенням посади і дати підпису

8

Копія свідоцтва про державну реєстрацію, засвідчена підписом уповноваженої особи, скріплена печаткою, із зазначенням посади і дати підпису

9

Копія ліцензії, засвідчена підписом уповноваженої особи, скріплена печаткою, із зазначенням посади і дати підпису

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі