Теми статей
Обрати теми

Надбавка за особливі умови праці окремим працівникам установ соцзахисту населення

Редакція ББ
Відповідь на запитання

НАДБАВКА ЗА ОСОБЛИВІ УМОВИ ПРАЦІ ОКРЕМИМ ПРАЦІВНИКАМ УСТАНОВ СОЦЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ

 

Алла ЛИТВИН, заступник директора Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці — начальник відділу державного регулювання заробітної плати в бюджетній сфері Міністерства праці та соціальної політики України

 

Постановою КМУ № 875 окремим працівникам встановлено надбавку за особливі умови праці, зокрема молодшій медичній сестрі по догляду за хворими психоневрологічного пансіонату.

Однак у штатному розписі нашого психоневрологічного пансіонату існує тільки посада «молодша медична сестра (санітарка палатна)» згідно з наказом Мінпраці від 01.10.2008 р. № 411 (карта 2), а посади молодшої медичної сестри по догляду за хворими штатним розписом не передбачено.

Чи можна встановити надбавку за особливі умови праці молодшій медичній сестрі (санітарці палатній) психоневрологічного пансіонату?

(Дніпропетровська обл.)

 

Згідно з

постановою КМУ «Про встановлення надбавки окремим працівникам установ соціального захисту населення» від 29.09.2010 р. № 875 (далі — постанова № 875) з 1 жовтня 2010 року окремим працівникам установ соціального захисту населення встановлено надбавку за особливі умови праці. Зазначимо деякі особливості встановлення такої надбавки.

Зокрема, передбачено, що надбавка встановлюється

молодшим медичним сестрам, які доглядають за хворими*, у будинках-інтернатах для людей похилого віку та інвалідів, геріатричних пансіонатах, пансіонатах для ветеранів війни та праці, психоневрологічних пансіонатах і дитячих будинках-інтернатах і безпосередньо обслуговують осіб зі значно пониженою руховою активністю та лежачих хворих. Зауважимо, що до осіб зі значно пониженою руховою активністю належать особи з IV та V групами рухової активності (IV група — рухова активність значно понижена (може самостійно пересуватися приміщенням, домашню роботу самостійно не виконує), V група — рухова активність втрачена повністю (переміщатися самостійно не може, лежачий хворий)) згідно з картою медичного огляду.

* При встановленні надбавки за особливі умови праці молодшим медичним сестрам слід ураховувати, що в постанові № 875 зазначено не конкретну назву посади — «молодша медична сестра по догляду за хворими», а передбачається, що така надбавка встановлюється молодшим медичним сестрам,

які доглядають за хворими. Тобто для встановлення надбавки молодшій медичній сестрі важливий факт її безпосереднього догляду за хворими. Тому якщо молодша медична сестра (санітарка палатна) психоневрологічного пансіонату безпосередньо обслуговує осіб зі значно пониженою руховою активністю та лежачих хворих, то їй установлюється надбавка згідно з постановою № 875. — Прим. ред.

Конкретний перелік посад, яким установлюється надбавка, затверджується керівником установи за погодженням із профспілковим комітетом. До зазначеного переліку повинні входити посади, передбачені постановою № 875.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі