Теми статей
Обрати теми

Перехід на роботу на 0,75 ставки і назад: як визначити базовий місяць

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПЕРЕХІД НА РОБОТУ НА 0,75 СТАВКИ І НАЗАД: ЯК ВИЗНАЧИТИ БАЗОВИЙ МІСЯЦЬ

 

Жанна ЛАВРЕНТЬЄВА, начальник відділу рівня життя і моніторингу бідності Міністерства праці та соціальної політики України

 

На прохання працівниці у травні 2010 року її було переведено на роботу на 0,75 ставки за станом здоров’я. У жовтні 2010 року вона звернулася з проханням перейти на повну ставку. Як у цьому випадку визначити базовий місяць?

(Харківська обл.)

 

Механізм індексації грошових доходів громадян регулюється

Порядком проведення індексації грошових доходів населення, затвердженим постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078).

Індексація грошових доходів проводиться в разі перевищення індексом споживчих цін, розрахованим наростаючим підсумком, порога індексації — 101 %. Індекс споживчих цін розраховують на підставі опублікованих Держкомстатом індексів інфляції

(п. 11 Порядку № 1078).

Згідно з

п. 5 Порядку № 1078 у разі зростання грошових доходів місяць, в якому відбулося підвищення, вважається базовим при обчисленні індексу споживчих цін для проведення індексації.

При цьому місяць підвищення грошових доходів за рахунок збільшення посадових окладів вважатиметься базовим

тільки у випадку, якщо сума підвищення перекриє суму індексації, яку могло бути нараховано в цьому місяці (див. приклад, наведений у додатку 4 до Порядку № 1078). Якщо сума збільшення заробітної плати менше суми індексації, то такий місяць не вважається базовим і зарплату продовжують індексувати на індекси, визначені відповідно до Порядку № 1078.

Якщо працівника переведено

на неповну ставку і в місяці його переходу не було збільшення окладу (або інших постійних складових заробітної плати) за посадою, яку обіймає цей працівник, то місяць переходу не вважається базовим та індексація продовжується на індекси, визначені відповідно до Порядку № 1078. Коли в місяці переведення на неповну ставку відбулося підвищення окладу за посадою, яку обіймає працівник (або інших постійних складових заробітної плати), то такий місяць є базовим для проведення індексації його доходів.

Якщо працівника переведено на повну ставку і в місяці його переходу не було збільшення окладу (або інших постійних складових заробітної плати) за посадою, яку обіймає цей працівник, то місяць переходу не вважається базовим та індексація продовжується на індекси, визначені відповідно до Порядку № 1078. У разі коли в місяці переведення на повну ставку відбулося підвищення окладу за посадою, яку обіймає цей працівник (або інших постійних складових заробітної плати), то такий місяць є базовим для проведення індексації його доходів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі