Теми статей
Обрати теми

Робота на 0,5 ставки: як визначити базовий місяць

Редакція ББ
Відповідь на запитання

РОБОТА НА 0,5 СТАВКИ: ЯК ВИЗНАЧИТИ БАЗОВИЙ МІСЯЦЬ

 

Жанна ЛАВРЕНТЬЄВА, начальник відділу рівня життя і моніторингу бідності Міністерства праці та соціальної політики України

 

Працівник обіймає 0,5 посади інспектора відділу кадрів (6-й тарифний розряд). Це місце роботи є основним. Йому встановлено доплату за ведення обліку військовозобов’язаних та призовників у розмірі 50 % посадового окладу, яка виплачується постійно. Як у цьому випадку індексувати його заробітну плату?

(Дніпропетровська обл.)

 

Згідно з

п. 5 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078), у разі зростання грошових доходів місяць, в якому відбулося підвищення, вважається базовим при обчисленні індексу споживчих цін для проведення індексації. При цьому місяць підвищення грошових доходів за рахунок збільшення посадових окладів та інших постійних складових вважатиметься базовим тільки в разі, якщо сума підвищення перекриє суму індексації, яку могло бути нараховано в цьому місяці (див. приклад, наведений у додатку 4 до Порядку № 1078). Якщо сума збільшення доходу менше суми індексації, то такий місяць не вважається базовим і дохід продовжують індексувати на індекси, визначені відповідно до Порядку № 1078.

Таким чином, для проведення індексації в кожному конкретному випадку необхідно враховувати нові розміри як посадових окладів, так і інших надбавок та доплат, які передбачені законодавством, мають постійний характер та включаються до загального грошового доходу, що підлягає індексації. У цьому випадку місяці слід вважати базовими для тих працівників, у яких сума підвищення грошового доходу з урахуванням усіх постійних складових перевищує суму індексації, нарахованої за цей місяць.

Згідно з

п. 2 Порядку № 1078 індексації підлягають грошові доходи громадян, що не мають разового характеру. До індексованих доходів належить оплата праці працівників установ, організацій, яка включає оплату праці за виконану роботу відповідно до тарифних ставок (окладів), доплати, надбавки, премії, гарантійні та компенсаційні виплати, передбачені законодавством, а також інші компенсаційні виплати, які мають постійний характер.

Пунктом 12 Інструкції з військового обліку військовозобов’язаних і призовників на підприємствах, установах, організаціях і навчальних закладах, затвердженої наказом Міноборони від 27.06.95 р. № 165,

установлено, що за наявності на обліку в установі менше 500 військовозобов’язаних та призовників обов’язки з ведення військового обліку військовозобов’язаних і призовників та бронювання військовозобов’язаних покладаються на одного з працівників відділу кадрів установи, якому встановлюється доплата в розмірі до 50 % посадового окладу.

Таким чином, доплата за ведення обліку військовозобов’язаних і призовників має постійний характер та включається до загального грошового доходу, який підлягає індексації в межах прожиткового мінімуму, установленого для працездатних осіб.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі