Теми статей
Обрати теми

Оплата праці інструктора з трудової адаптації терцентру

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ОПЛАТА ПРАЦІ ІНСТРУКТОРА З ТРУДОВОЇ АДАПТАЦІЇ ТЕРЦЕНТРУ

 

Ольга ВІТКОВСЬКА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Після набуття чинності постановою КМУ від 29.12.2009 р. № 1417 та наказом Мінпраці від 10.06.2010 р. № 13 до складу територіального центру входить відділення соціально-побутової адаптації дітей-інвалідів.

1. У відділенні згідно зі штатними нормативами запроваджено посаду інструктора з трудової адаптації. Як установити посадовий оклад такому працівнику? Яка тривалість його робочого тижня та щорічної відпустки? Чи належить посада інструктора з трудової адаптації до педагогічних посад?

2. Чи належать посади соціального педагога та завідувача цього відділення до педагогічних посад? Яка тривалість щорічної основної відпустки таких працівників?

(м. Джанкой)

 

1. На виконання

наказу Мінпраці «Про затвердження Типових штатних нормативів чисельності працівників територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг)» від 10.06.2010 р. № 134 у відділенні соціально-побутової адаптації територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) запроваджується посада інструктора з трудової адаптації.

Згідно з

Довідником кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 80 «Соціальні послуги», затвердженим наказом Мінпраці від 14.10.2005 р. № 324, інструктор з трудової адаптації належить до категорії «Фахівці».

До цієї посади висуваються такі кваліфікаційні вимоги.

Інструктор з трудової адаптації I категорії

: базова або неповна вища освіта відповідного напрямку підготовки (бакалавр або молодший спеціаліст), підвищення кваліфікації, стаж роботи за професією інструктора з трудової адаптації II категорії — не менше 1 року.

Інструктор з трудової адаптації II категорії

: базова або неповна вища освіта відповідного напрямку підготовки (бакалавр або молодший спеціаліст), підвищення кваліфікації, для бакалавра — без вимог до стажу роботи, молодшого спеціаліста — стаж роботи за професією інструктора з трудової адаптації — не менше 2 років.

Інструктор з трудової адаптації

: неповна вища освіта відповідного напрямку підготовки (молодший спеціаліст) без вимог до стажу роботи.

Зауважимо, що посада інструктора з трудової адаптації є новою, і не лише для територіальних центрів, а й для законодавства України. Тому на сьогодні за вказаною посадою встановлено

тільки кваліфікаційні характеристики.

Інструктор з трудової адаптації не є медичним працівником. Крім того, такої посади на сьогодні не передбачено

Переліком посад педагогічних і науково-педагогічних працівників, затвердженим постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963 (далі — Перелік № 963), тобто інструктор з трудової адаптації не є педагогічним працівником.

 

Посадовий оклад

Оскільки посада інструктора з трудової адаптації є новою, у нормативних документах, які регулюють питання оплати праці працівників бюджетних організацій, вона на сьогодні

не значиться.

Так, посадовий оклад інструктора з трудової адаптації

не визначено ні Умовами оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затвердженими наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519), ні наказом Міносвіти «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти і наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557, ні будь-яким іншим документом.

У зв’язку з цим до врегулювання питання оплати праці інструктора з трудової адаптації на законодавчому рівні найправильніший вихід із ситуації, що склалася, такий: установити посадовий оклад такому працівнику

на рівні мінімальної заробітної плати. У цьому випадку претензій з боку перевіряючих бути не повинно, адже такий підхід відповідає ст. 3 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР, згідно з якою оплата праці за виконану працівником місячну норму праці (обсяг робіт) не може здійснюватися нижче мінімальної зарплати. До мінімальної заробітної плати не включаються доплати, надбавки, заохочувальні та компенсаційні виплати.

Нагадаємо, що на підставі

п. 2 Умов № 308/519 керівнику установи соціального захисту населення надано право встановлювати працівникам доплати і надбавки. У зв’язку з цим наказом керівника інструктору з трудової адаптації може бути встановлено, наприклад, надбавку за складність і напруженість у роботі в розмірі до 50 % посадового окладу, щоб заробітна плата такого працівника перебувала на рівні заробітної плати працівників територіального центру, посади яких віднесено до фахівців. Преміюється інструктор з трудової адаптації на загальних підставах згідно з положенням про преміювання, затвердженим в установі.

 

Тривалість робочого тижня

Як відомо, тривалість робочого тижня для окремих категорій працівників установ соціального захисту населення затверджено

наказом Мінпраці «Про встановлення тривалості роботи і педагогічного навантаження для окремих категорій працівників закладів та установ соціального захисту населення» від 12.02.2007 р. № 44 (далі — наказ № 44).

Проте

наказом № 44 конкретну тривалість робочого тижня інструктора з трудової адаптації не встановлено.

Отже, у цьому питанні слід виходити зі

ст. 50 КЗпП, згідно з якою нормальна тривалість робочого часу працівників не може перевищувати 40 годин на тиждень.

 

Тривалість основної відпустки

Конкретної тривалості щорічної основної відпустки інструктора з трудової адаптації установ соціального захисту населення на сьогодні не визначено, тому слід виходити із загальної норми

ч. 1 ст. 6 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки), згідно з якою щорічна основна відпустка надається працівникам тривалістю не менше 24 календарних днів.

Зверніть увагу

: після того як зазначені вище питання буде врегульовано на законодавчому рівні, про що ми негайно повідомимо, заробітну плату інструктора з трудової адаптації необхідно буде відкоригувати виходячи з таких умов починаючи з дати прийняття його на роботу. Крім того, якщо законодавством буде встановлено більшу тривалість щорічної основної відпустки, то працівнику необхідно буде надати додаткові дні відпочинку (або виплатити за них компенсацію).

Викладене вище обов’язково слід застерегти у наказі керівника.

 

2. Згідно з

Переліком № 963 посада «соціальний педагог» належить до посад педагогічних працівників.

Відповідно до

ч. 6 ст. 6 Закону про відпустки педагогічним, науково-педагогічним працівникам та науковцям надається щорічна основна відпустка тривалістю до 56 календарних днів.

Конкретну тривалість щорічної основної відпустки таких працівників визначено

Порядком надання щорічної основної відпустки тривалістю до 56 календарних днів керівним працівникам навчальних закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ та закладів, педагогічним, науково-педагогічним працівникам та науковцям, затвердженим постановою КМУ від 14.04.97 р. № 346 (далі — Порядок № 346), залежно від типу закладу і посади, яку обіймає працівник.

Водночас тривалість щорічної основної відпустки соціального педагога, який є штатним працівником відділення соціально-побутової адаптації дітей-інвалідів територіального центру,

Порядком № 346 не визначено. Тому вважаємо, що слід виходити із загальної норми ч. 1 ст. 6 Закону про відпустки, згідно з якою щорічна основна відпустка надається працівникам тривалістю не менше 24 календарних днів.

Посада завідувача відділення соціально-побутової адаптації територіального центру відповідно до

Переліку № 963 не належить до педагогічних.

Безпосередня діяльність і посадові обов’язки завідувача відділення не пов’язані з навчальним та навчально-виховним процесом, а отже, надання йому статусу педагогічного працівника не відповідає чинним законодавчим та нормативно-правовим актам. Тому тривалість його щорічної основної відпустки має становити

24 календарні дні.

На умовах, визначених колективним або трудовим договором, зазначеним вище працівникам може бути встановлено щорічну додаткову відпустку за ненормований робочий день тривалістю до 7 календарних днів залежно від часу зайнятості працівника в цих умовах.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі