Теми статей
Обрати теми

Визначення базового місяця при виході працівниці з відпустки для догляду за дитиною до трьох років

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ВИЗНАЧЕННЯ БАЗОВОГО МІСЯЦЯ ПРИ ВИХОДІ ПРАЦІВНИЦІ З ВІДПУСТКИ ДЛЯ ДОГЛЯДУ ЗА ДИТИНОЮ ДО ТРЬОХ РОКІВ

 

Жанна ЛАВРЕНТЬЄВА, начальник відділу рівня життя і моніторингу бідності Міністерства праці та соціальної політики України

 

При проведенні індексації заробітної плати базовим місяцем для працівників установи є лютий 2008 року, коли посадові оклади підвищилися на 45 % згідно з постановою КМУ від 06.02.2008 р. № 34. У цей період працівниця була у відпустці для догляду за дитиною до трьох років.

Пробувши у відпустці для догляду за дитиною два роки, у жовтні 2008 року працівниця вийшла на роботу на неповний робочий день (7,5 год. при 8-годинному робочому дні).

Пропрацювавши 10 місяців, з серпня 2009 року працівниця перейшла на повний робочий день. У цьому місяці підвищення заробітної плати у зв’язку з переходом на повний робочий день перекрило суму індексації, яку могло бути нараховано. Чи є серпень 2009 року базовим?

(м. Ужгород)

 

Індексація після виходу з відпустки для догляду за дитиною до трьох років

При проведенні індексації заробітної плати працівників необхідно керуватися

Порядком проведення індексації грошових доходів населення, затвердженим постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078).

Загальний підхід до визначення базового місяця при проведенні індексації заробітної плати працівників викладено в

п. 5 Порядку № 1078. У ньому зазначено, що базовим місяцем при розрахунку індексу споживчих цін вважається місяць, в якому відбувається підвищення доходів громадян. Індексація за цей місяць не нараховується, і з місяця, наступного за базовим, для проведення подальшої індексації розраховується наростаючим підсумком новий індекс споживчих цін до перевищення порога індексації 101 %.

У разі виходу працівниці з відпустки для догляду за дитиною до трьох років базовим місяцем для проведення індексації її заробітної плати вважається

місяць, в якому відбулося останнє підвищення заробітної плати на посаді, що обіймає працівниця.

Такий підхід застосовують у разі виходу на роботу з відпустки для догляду за дитиною до трьох років як на умовах повного, так і неповного робочого часу

.

У вашому випадку при виході працівниці з відпустки для догляду за дитиною до трьох років на умовах неповного робочого дня в жовтні 2008 року базовим місяцем для працівниці став лютий 2008 року.

 

Індексація після переходу на повний робочий день

Згідно з

п. 5 Порядку № 1078 у разі зростання грошових доходів населення без перегляду їх мінімальних розмірів місяць, в якому відбулося підвищення, вважається базовим при обчисленні індексу споживчих цін для проведення індексації.

При цьому місяць підвищення грошових доходів вважатиметься базовим

тільки у випадку, якщо сума підвищення перекриє суму індексації, яку могло бути нараховано в цьому місяці (див. приклад, наведений у додатку 4 до Порядку № 1078). Якщо сума збільшення заробітної плати менше нарахованої суми індексації, то такий місяць не вважається базовим і зарплату продовжують індексувати на індекси, визначені відповідно до Порядку № 1078.

Водночас якщо працівника переведено на повну ставку і в місяці його переходу не було збільшення окладу (або інших постійних складових заробітної плати) за посадою, яку обіймає цей працівник, то місяць переходу не вважається базовим та індексація продовжується на індекси, визначені відповідно до

Порядку № 1078.

Виходячи з викладеного серпень 2009 року не є базовим для працівниці. Базовим залишається лютий 2008 року.

 

 

Жінка-держслужбовець вийшла з декретної відпустки в лютому 2010 року. У цьому ж місяці їй було встановлено надбавку за високі досягнення у праці в розмірі 40 % посадового окладу. Чи є лютий 2010 року базовим, якщо для відповідної категорії працівників базовим є лютий 2008 року?

(м. Запоріжжя)

 

У разі виходу працівниці на роботу з відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку

базовим місяцем при проведенні індексації вважається місяць, в якому відбулося останнє підвищення заробітної плати на посаді, яку вона обіймає.

Водночас у місяці виходу на роботу працівниці встановлено надбавку за високі досягнення у праці.

Згідно з

п. 2 Порядку № 1078 індексації підлягають грошові доходи громадян, що не мають разового характеру. До індексованих доходів належить оплата праці працівників установ, організацій, яка включає оплату праці за виконану роботу відповідно до тарифних ставок (окладів), доплати, надбавки, премії, гарантійні та компенсаційні виплати, передбачені законодавством, а також інші компенсаційні виплати, що мають постійний характер.

Відповідно до

ст. 33 Закону України «Про державну службу» від 16.12.93 р. № 3723-XII заробітна плата державних службовців складається з посадового окладу, премії, доплати за ранг, надбавки за вислугу років на державній службі, за високі досягнення у праці та інших надбавок.

Надбавка за високі досягнення у праці

включається до загального доходу працівника як складова заробітної плати. Отже, місяць її встановлення є базовим при проведенні індексації. При цьому місяць підвищення зарплати (п. 5 Порядку № 1078) вважається базовим, якщо сума підвищення грошових доходів перевищила суму індексації, яку могло бути нараховано в цьому місяці. В іншому разі місяць підвищення не вважається базовим, і доходи індексують у загальному порядку.

Сума індексації, яку могло бути нараховано в лютому 2010 року, якщо базовим місяцем для відповідної категорії працівників є лютий 2008 року, становить 250,27 грн. (869 грн. х 28,8 %). Отже, місяць установлення надбавки за високі досягнення у праці (у цьому випадку — лютий 2010 року) можна прийняти за базовий з метою проведення індексації за умови, що сума збільшення заробітної плати перевищила суму індексації, яку могло бути нараховано в цьому місяці, тобто 250,27 грн. Для такого порівняння береться розрахунок усіх постійних складових заробітної плати за повний робочий місяць.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі