Теми статей
Обрати теми

Визначення базового місяця в разі переходу на іншу посаду

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ВИЗНАЧЕННЯ БАЗОВОГО МІСЯЦЯ В РАЗІ ПЕРЕХОДУ НА ІНШУ ПОСАДУ

 

Жанна ЛАВРЕНТЬЄВА, начальник відділу рівня життя і моніторингу бідності Міністерства праці та соціальної політики України

 

Я працювала головним спеціалістом — бухгалтером відділу бухгалтерського обліку. З 01.06.2009 р. працюю за переведенням на посаді начальника цього відділу на період відпустки для догляду за дитиною до трьох років працівника, який обіймає цю посаду. Різниця між заробітною платою головного спеціаліста та начальника відділу становить 205,80 грн.

Чи вважається червень 2009 року базовим? Чи буде місяць базовим у разі повернення на посаду головного спеціаліста — бухгалтера, коли дохід зменшиться?

(Донецька обл.)

 

При проведенні індексації заробітної плати працівників необхідно керуватися

Порядком проведення індексації грошових доходів населення, затвердженим постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078).

Згідно з

п. 5 Порядку № 1078 у разі зростання грошових доходів населення місяць, в якому відбулося підвищення, вважається базовим при визначенні індексу споживчих цін для індексації грошових доходів населення. Індексація грошових доходів, отриманих за цей місяць, не проводиться. З наступного місяця починається розрахунок індексу для проведення подальшої індексації.

При цьому місяць підвищення доходів (заробітної плати) вважається базовим,

якщо в результаті сума збільшення заробітної плати більше суми індексації, яка могла бути нарахована в цьому місяці. Якщо сума збільшення заробітної плати менше нарахованої суми індексації, то подальша індексація проводиться згідно з додатком 4 до Порядку № 1078.

Однак слід зауважити, що механізму проведення індексації під час переходу працівника на іншу посаду

Порядком № 1078 не передбачено. Водночас якщо перехід працівника на іншу посаду супроводжується зростанням його доходу (п. 5 Порядку № 1078), то місяць переходу можна вважати базовим та індексацію за цей місяць не проводити. А з наступного за базовим місяця почати розрахунок індексу споживчих цін наростаючим підсумком для проведення індексації в подальшому.

У разі повернення працівника на попередню посаду (тобто з пониженням посадового окладу) індексацію необхідно буде продовжувати на індекси, визначені відповідно до Порядку № 1078.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі