Теми статей
Обрати теми

Щодо оплати допомоги по тимчасовій непрацездатності, вагітності та пологах

Редакція ББ
Лист від 18.01.2010 р. № 396/0/14-10/18

МІНІСТЕРСТВО ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ЩОДО ОПЛАТИ ДОПОМОГИ ПО ТИМЧАСОВІЙ НЕПРАЦЕЗДАТНОСТІ, ВАГІТНОСТІ ТА ПОЛОГАХ

Лист від 18.01.2010 р. № 396/0/14-10/18

 

У Мінпраці розглянуто <...> лист щодо застосування змін, унесених постановою Кабінету Міністрів України від 08.12.2009 р. № 1332 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 26 вересня 2001 р. № 1266», для розрахунку виплат допомоги по тимчасовій непрацездатності, вагітності та пологах і повідомляється.

Зазначеною постановою внесено зміни до Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням (далі — Порядок), які в частині обчислення допомоги по страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, стосуються порядку розрахунку допомоги по вагітності та пологах, а також допомоги по тимчасовій непрацездатності в разі переходу підприємства на роботу в режимі неповного робочого дня.

1.

Новий порядок розрахунку застосовується для страхових випадків, які настали з 15 грудня 2009 року (дата набуття постановою чинності).

Для страхових випадків, які настали до 15 грудня 2009 року, слід застосовувати порядок розрахунку страхових виплат, що діяв до набуття чинності зазначеною постановою.

2.

З 15 грудня 2009 року середньоденна заробітна плата для розрахунку допомоги по вагітності та пологах обчислюється згідно з абзацом третім пункту 14, а саме: шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період заробітної плати (оподатковуваного доходу), з якої сплачувалися страхові внески, на кількість календарних днів за розрахунковий період (без урахування календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин — тимчасова непрацездатність, відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком).

Це відповідає нормам абзацу другого частини першої статті 38 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» щодо виплати допомоги по вагітності та пологах застрахованій особі за весь період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, тривалість якої визначається в календарних днях.

Оскільки із сум оплати відпусток сплачуються страхові внески, їх необхідно враховувати при обчисленні середньої заробітної плати для розрахунку допомоги по вагітності та пологах аналогічно розрахунку середньої зарплати для обчислення страхових виплат зі страхування на випадок безробіття і від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, що спричинили втрату працездатності (крім допомоги по тимчасовій непрацездатності), яка обчислюється за 1 календарний день.

Суми нарахувань за час відпусток, на відміну від порядку їх фактичної виплати, розподіляються пропорційно часу, що припадає на дні відпустки у відповідному місяці.

Якщо застрахована особа частину місяця в розрахунковому періоді не працювала з поважних причин (тимчасова непрацездатність, відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком), для обчислення середньої заробітної плати заохочувальні та компенсаційні виплати, що мають разовий характер, і виплати, які не передбачено актами законодавства або які здійснюються понад установлені зазначеними актами норми, у такому місяці враховуються, як і раніше, пропорційно відпрацьованому часу (згідно з абзацом другим пункту 9 Порядку).

 

Заступник Міністра В. Іванкевич

 

Коментар редакції

 

РОЗРАХУНОК ДОПОМОГИ ПО ВАГІТНОСТІ ТА ПОЛОГАХ ЗА НОВИМИ ПРАВИЛАМИ:
ЯК УРАХОВУВАТИ ВІДПУСКНІ

При обчисленні середньої заробітної плати для розрахунку допомоги по вагітності та пологах слід дотримуватися нових правил, установлених

постановою КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 26 вересня 2001 р. № 1266» від 08.12.2009 р. № 1332 (далі — постанова № 1332).

У

листі, що коментується, Мінпраці констатує: новий порядок розрахунку застосовується для страхових випадків, які настали з 15 грудня 2009 року (дата набуття чинності постановою № 1332).

Згідно з

новою редакцією п. 20 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266 (далі — Порядок № 1266), сума допомоги по вагітності та пологах визначається за такою формулою:

П = З х Д

, де

З

— середньоденна заробітна плата за один календарний день;

Д — кількість календарних днів, що припадають на період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, які підлягають оплаті

згідно з листком непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами.

Інакше кажучи, для страхових випадків, що настали після 15.12.2009 р., при обчисленні допомоги по вагітності та пологах виходять з календарних, а не робочих днів.

Порядок визначення

розрахункового періоду не змінився: він, як і раніше, становить останні шість повних календарних місяців (або менша кількість повних місяців з 1 до 1-го числа), що передують місяцю настання страхового випадку.

Згідно з

новою редакцією абз. 3 п. 14 Порядку № 1266 середньоденна заробітна плата для розрахунку допомоги по вагітності та пологах розраховується шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період заробітної плати, з якої сплачувалися страхові внески, на кількість календарних днів за розрахунковий період (без урахування календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин — тимчасова непрацездатність, відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком).

Детально порядок розрахунку допомоги по вагітності та пологах було розглянуто в «Бюджетній бухгалтерії», 2010, № 3. Тоді ми зазначали: кількість календарних днів за розрахунковий період

не зменшується на невідпрацьовані календарні дні з інших причин (наприклад, усі види оплачуваних відпусток, відпустка без збереження заробітної плати), а сама сума відпускних уключається до розрахунку допомоги по вагітності та пологах.

У

листі, що коментується, фахівці Мінпраці підтвердили зазначене нами: оскільки з сум оплати відпусток сплачуються страхові внески, їх необхідно враховувати при обчисленні середньої заробітної плати для розрахунку допомоги по вагітності та пологах.

Крім того, Мінпраці роз’яснило порядок уключення до розрахунку «перехідних відпускних». Так,

суми нарахувань за час відпусток, на відміну від порядку їх фактичної виплати, розподіляються пропорційно часу, що припадає на дні відпустки у відповідному місяці.

Приклад.

Працівниця установи йде у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами з 25 січня на 126 к. дн. Розрахунковим періодом є липень — грудень 2009 року. У цьому періоді працівниці нараховано:

1)

у липні — заробітна плата за три робочі дні в сумі 194 грн. Працівниця перебувала у відпустці з 22 червня по 28 липня 2009 року. Сума відпускних склала  1300 грн., у тому числі:

— за дні відпустки, що припадає на червень (9 к. дн.), — 316,22 грн.;

— за дні відпустки, що припадає на липень (28 к. дн.), — 983,78 грн.;

2) у серпні — заробітна плата 1750 грн.;

3) у вересні — заробітна плата 1750 грн.;

4) у жовтні — заробітна плата 1750 грн.;

5) у листопаді — заробітна плата 1750 грн.;

6) у грудні — заробітна плата 1750 грн.

1. У червні — липні 2009 року працівниця перебувала в щорічній відпустці. Згідно з новою редакцією п. 14 Порядку № 1266 і сума відпускних, і період відпустки (кількість календарних днів щорічної відпустки) уключається до розрахунку допомоги по вагітності та пологах. Тому кількість календарних днів, що беруть участь у розрахунку допомоги по вагітності та пологах, у липні становить 31. Сума зарплати за липень, що включається до розрахунку середньої зарплати, складає

1177,78 грн. (983,78 + 194,00), де:

983,78 — сума відпускних, що припадає на дні відпустки за липень 2009 року;

194,00 — сума заробітної плати за липень 2009 року.

2. Середня заробітна плата за один календарний день складе:

53,96 грн. (9927,78 грн. : 184 к. дн.).

3. Сума допомоги по вагітності та пологах становитиме:

6798,96 грн. (53,96 грн. x 126 к. дн.).

 

Місяць розрахункового періоду

Кількість календарних днів

Сума, що включається до розрахунку середньої зарплати, грн.

Липень

31

983,78 + 194,00

Серпень

31

1750,00

Вересень

30

1750,00

Жовтень

31

1750,00

Листопад

30

1750,00

Грудень

31

1750,00

Разом

184

9927,78

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі