Теми статей
Обрати теми

Установлення надбавки за вислугу років медпрацівникам: відповідаємо на ваші запитання

Редакція ББ
Стаття

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ МІНІСТЕРСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я

УСТАНОВЛЕННЯ НАДБАВКИ ЗА ВИСЛУГУ РОКІВ МЕДПРАЦІВНИКАМ: ВІДПОВІДАЄМО НА ВАШІ ЗАПИТАННЯ

 

Анжела КУПЛИВАНЧУК, головний спеціаліст Департаменту економіки, фінансів та бухгалтерської звітності Міністерства охорони здоров’я України

Як відомо,

постановою КМУ від 29.12.2009 р. № 1418 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2010, № 3, с. 33) для лікарів і фахівців з базовою та неповною вищою медичною освітою закладів охорони здоров’я встановлено надбавку за вислугу років і затверджено порядок її призначення та виплати. На запитання, пов’язані з установленням такої надбавки, відповімо в цій консультації.

 

Хто належить до професіоналів з вищою немедичною освітою, яких допущено до медичної діяльності в закладах охорони здоров’я, якою встановлюється надбавка за вислугу років?

Згідно з

п. 1 Порядку виплати надбавки за вислугу років лікарям і фахівцям з базовою та неповною вищою медичною освітою державних і комунальних закладів охорони здоров’я, затвердженого постановою КМУ від 29.12.2009 р. № 1418 (далі — Порядок № 1418), надбавка за вислугу років установлюється лікарям і фахівцям з базовою та неповною вищою медичною освітою, умови оплати яких визначено наказом Мінпраці та Міністерства охорони здоров’я України «Про впорядкування умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення» від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519), крім посадових осіб державної санітарно-епідеміологічної служби України.

Надбавка за вислугу років виплачується

(п. 3 Порядку):

— керівникам закладів охорони здоров’я та їх заступникам із числа лікарів;

— заступникам головного лікаря з медсестринства;

— керівникам структурних підрозділів із числа лікарів;

— лікарям усіх лікарських спеціальностей;

професіоналам з вищою немедичною освітою, яких допущено до медичної діяльності в закладах охорони здоров’я;

— головним медичним сестрам;

— фахівцям з базовою та неповною вищою медичною освітою всіх спеціальностей.

Щодо професіоналів з вищою немедичною освітою, яких допущено до медичної діяльності в закладах охорони здоров’я, то зазначимо таке. Нещодавно з метою вдосконалення професійного рівня професіоналів з вищою немедичною освітою

наказом МОЗ України від 12.08. 2009 р. № 588 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2009, № 39, с. 10) було затверджено:

Положення про проведення атестації професіоналів з вищою немедичною освітою, які працюють у системі охорони здоров’я;

Номенклатуру спеціальностей професіоналів з вищою немедичною освітою, які працюють у системі охорони здоров’я.

Номенклатура спеціальностей професіоналів з вищою немедичною освітою, які працюють у системі охорони здоров’я

, уключає:

1. Бактеріологію.

2. Біологію.

3. Генетику лабораторну.

4. Ентомологію.

5. Зоологію.

6. Клінічну біохімію.

7. Клінічну лабораторну діагностику.

8. Лабораторні дослідження факторів навколишнього середовища.

9. Лабораторну імунологію.

10. Мікробіологію та вірусологію.

Професіонали з вищою немедичною освітою, які обіймають посади за наведеними спеціальностями, мають право на встановлення надбавки за вислугу років.

 

Хто належить до фахівців з базовою та неповною вищою освітою? Чи належать до них медичні сестри?

Згідно з

Національним класифікатором професій (ДК 003:2005) і Довідником кваліфікаційних характеристик професій працівників (Випуск 78. Охорона здоров’я), затвердженим наказом Міністерства охорони здоров’я України від 29.03.2002 р. № 117, до «фахівців» належать професії, які вимагають від працівника кваліфікації за дипломом про вищу освіту, що відповідає рівню молодшого спеціаліста, бакалавра або спеціаліста, який проходить післядипломну підготовку (стажування або інтернатуру).

Фахівці з базовою та неповною вищою освітою мають право працювати на посадах акушерок сестер медичних операційних, перев’язувальних, відділень (груп, палат) анестезіології та інтенсивної терапії, пологових будинків (відділень, палат), відділень (палат) новонароджених та недоношених дітей, станцій (відділень) швидкої, невідкладної, екстреної медичної допомоги, кабінету з аудіометрії; оптометристів; помічників: лікаря-епідеміолога, лікаря-стоматолога; фельдшерів усіх спеціальностей, лаборантів (фельдшерів-лаборантів), медичних сестр загальної практики — сімейної медицини, лікарів зубних, інструкторів, рентгенолаборантів, сестер медичних: поліклінік і стаціонарів, з дієтичного харчування, з лікувальної фізкультури, з масажу, зі стоматології, із фізіотерапії тощо; статистиків медичних, техніків зубних, техніків-ортезистів-гіпсовиливальників. Номенклатуру спеціальностей молодших спеціалістів затверджено

наказом Міністерства охорони здоров’я України «Про атестацію молодших спеціалістів з медичною освітою» від 23.11.2007 р. № 742.

Посадові оклади таким фахівцям установлюються згідно з

п.п. 2.2.8 Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених наказом Мінпраці та МОЗ України від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519)*.

* Згідно з Національним класифікатором професій (ДК 003:2005) медичні реєстратори належать до технічних службовців, а дезінфектори та молодші медичні сестри — до робітників. У зв’язку з цим права на надбавку такі працівники

не мають. —
Прим. ред.

 

Чи мають право на надбавку медичні працівники закладів освіти?

Так, мають.

Згідно з п. 1 Порядку № 1418 надбавка за вислугу років установлюється лікарям і фахівцям з базовою та неповною вищою медичною освітою, умови оплати яких визначаються згідно з умовами оплати праці медичних працівників державних і комунальних закладів охорони здоров’я, тобто згідно з Умовами № 308/519. До них належать медичні працівники державних і комунальних закладів освіти, установ соціального захисту населення та закладів охорони здоров’я, підпорядкованих іншим органам державної влади.

 

У якій графі тарифікаційного списку відображати надбавку за вислугу років?

Згідно з

п. 6 Порядку № 1418 надбавка за вислугу років обчислюється виходячи з посадового окладу (з підвищеннями) працівника без урахування інших надбавок і доплат (графа 12 тарифікаційного списку).

Надбавка за вислугу років є

обов’язковою виплатою. Тобто керівники мають забезпечити виплату надбавки в установленому розмірі працівникам, яким вона належить. У зв’язку з цим відображати надбавку слід у графі 18 тарифікаційного списку «надбавки, що мають обов’язковий характер».

 

Чи зараховується період проходження інтернатури до стажу роботи, який дає право на виплату надбавки за вислугу років?

Так, зараховується.

Лікарі-інтерни після закінчення вищих медичних установ освіти III — IV рівня акредитації отримують диплом лікаря-спеціаліста та для проходження інтернатури зараховуються до штату установ охорони здоров’я, на базі якої вони проходять інтернатуру на посадах лікарів-інтернів, про що у трудовій книжці робиться відповідний запис ( п. 7.3 наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Положення про спеціалізацію (інтернатуру) випускників вищих медичних і фармацевтичних закладів освіти ІІІ — ІV рівня акредитації» від 19.09.96 р. № 291).

Спеціалістам, які навчалися в установах освіти за контрактом, період проходження інтернатури зараховуються до стажу, який дає право на надбавку за вислугу років, якщо в трудовій книжці записано про його зарахування на посаду лікаря-інтерна.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі