Теми статей
Обрати теми

Звіт до Фонду інвалідів

Редакція ББ
Стаття

ЗВІТ ДО ФОНДУ ІНВАЛІДІВ

 

До 1 березня 2010 року необхідно відзвітувати перед Фондом соціального захисту інвалідів шляхом подання Звіту про зайнятість і працевлаштування інвалідів. Про особливості заповнення цього Звіту ми поговоримо у статті.

Ольга ВІТКОВСЬКА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Норматив інвалідів і санкції за його недотримання

Нагадаємо, що

ст. 19 і 20 Закону № 875 установлено нормативи працевлаштування інвалідів та адміністративно-господарські санкції за їх недотримання.

Так, згідно зі

ст. 19 Закону № 875 для підприємств, установ, організацій норматив робочих місць для працевлаштування інвалідів становить 4 % середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, а якщо на підприємстві, в установі чи організації працюють від 8 до 25 осіб — у кількості одного робочого місця.

При цьому згідно зі

ст. 20 Закону № 875 вимоги щодо порядку розрахунку та сплати адміністративно-господарських санкцій за недотримання нормативу працевлаштування інвалідів не поширюються на установи та організації, які повністю утримуються за рахунок коштів державного чи місцевих бюджетів. Про те, що бюджетні установи не сплачують адміністративно-господарські санкції за невиконання нормативу для працевлаштування інвалідів, установлені ст. 20 Закону № 875, Фонд соціального захисту інвалідів зазначив у листі від 05.03.2007 р. № 1/5-208.

Проте звільнення від адміністративно-господарських санкцій не означає, що бюджетні установи та організації не повинні дотримуватись установленого нормативу працевлаштування інвалідів.

На це Фонд соціального захисту інвалідів звертав увагу неодноразово (див. листи від 06.07.2007 р. № 1/6-313 і від 03.08.2009 р. № 1/6-377/06).

Водночас необхідно знати, що

ч. 2 ст. 1881 КпАП передбачено адміністративну відповідальність за:

недотримання нормативу працевлаштування інвалідів (штраф накладається на посадову особу, яка має право приймати на роботу та звільняти працівників);

неподання Фонду соціального захисту інвалідів звіту про зайнятість і працевлаштування інвалідів (штраф накладається тільки на посадову особу, зобов’язану подавати Звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів (за формою № 10-ПI поштова — річна)).

Розмір адміністративного штрафу складає від 10 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 170 до 340 грн.).

Статтею 255 КпАП

визначено, що посадові особи Міністерства праці та соціальної політики України і його органів при виявленні правопорушення мають право складати протоколи про адміністративні правопорушення, які є юридичною підставою для звернення до суду.

Від сплати зазначеного штрафу посадових осіб бюджетних установ

не звільнено. У зв’язку з цим за наявності таких порушень (недотримання нормативу працевлаштування інвалідів та неподання звіту) посадові особи бюджетних установ притягуються до адміністративної відповідальності згідно зі ст. 1881 КпАП на загальних підставах. Аналогічні роз’яснення надано в листі Фонду соціального захисту інвалідів від 16.05.2008 р. № 1/6-155/06 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2008, № 32).

 

Звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів

Звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів за ф. № 10-ПІ (далі — Звіт) до Фонду соціального захисту інвалідів повинні подавати установи та організації, в яких працює

на основному місці роботи 8 та більше осіб (ст. 19 Закону № 875, п. 1 Порядку № 70, п. 1.1 Інструкції № 42). Форму Звіту затверджено наказом № 42.

Згідно з

п. 2.1 Інструкції № 42 Звіт складається роботодавцем щороку і до 1 березня року, наступного за звітним, подається або надсилається рекомендованим листом за місцем його державної реєстрації відділенню Фонду соціального захисту інвалідів.

У 2010 році звіт необхідно подати не пізніше 26 лютого.

Згідно з

п. 2 Порядку № 70 установи, організації, які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів, також подають (надсилають) копію довідки органу державної податкової служби про включення їх до реєстру неприбуткових установ. Оригінал довідки пред’являється під час подання Звіту. У разі відправлення Звіту поштою копія довідки посвідчується нотаріально.

Адресна частина звіту та її сітка кодів заповнюються роботодавцями за даними довідки з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (

п. 2.2 Інструкції № 42).

Порядок заповнення рядків Звіту розглянуто в таблиці:

 

Рядок Звіту

Інформація про заповнення

рядок 01 «Середньооблікова кількість штатних працівників облікового складу (осіб)»

Відображають показник середньооблікової кількості штатних працівників (СКШП) за рік, що визначається відповідно до Інструкції № 286

рядок 02 «з них: середньооблікова кількість штатних працівників, яким відповідно до чинного законодавства встановлена інвалідність (осіб)»

Відображають показник середньооблікової кількості штатних працівників (СКШП) за рік, яким відповідно до чинного законодавства встановлено інвалідність

рядок 03 «Кількість інвалідів — штатних працівників, які повинні працювати на робочих місцях, створених відповідно до вимог статті 19 Закону Україні «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» (осіб)»

Відображають кількість інвалідів — штатних працівників, яких має бути працевлаштовано відповідно до нормативу робочих місць.

Цей показник визначається згідно зі ст. 19 Закону № 875 шляхом множення показника рядка 01 на 4 %. Для роботодавців, у яких працює від 8 до 25 осіб, норматив робочих місць для працевлаштування інвалідів складає 1 особа

Примітка. Як установлено п. 3.4 Інструкції № 42, показники рядків 01, 02, 03 відображаються в цілих одиницях. Якщо при розрахунку виникає дробове число, його необхідно округлити до цілого (якщо після коми число 5 і більше, то воно округляється до збільшення). Водночас Інструкцією № 286, положення якої застосовуються при розрахунку СКШП, регламентовано інший порядок округлення, а саме — правило парної цифри. Правило парної цифри полягає в такому. Якщо остання значуща цифра 5, то найближча ліворуч від неї:

— непарна цифра збільшується на одиницю;

— парна цифра — залишається без змін.

Наприклад: 1,5

2; 4,5 4

рядок 04 «Фонд оплати праці штатних працівників (тис. грн.)»

Відображається сума заробітної плати штатних працівників за звітний рік, зазначених у рядку 01. До цього показника включаються всі виплати, що входять до фонду основної та додаткової зарплати за Інструкцією № 5

рядок 05 «Середньорічна заробітна плата штатного працівника (грн.)»

Зазначається середньорічна заробітна плата штатного працівника, що розраховується за формулою: ряд. 04 х 1000 : ряд. 01

рядок 06 «Сума адміністративно-господарських санкцій за невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів (грн.)»

Бюджетними установами не заповнюється

 

Порядок розрахунку СКШП

Згідно з

Інструкцією № 286 середньооблікова кількість штатних працівників (СКШП) розраховується на підставі щоденних даних про облікову кількість штатних працівників. Облікова кількість штатних працівників за кожен день має відповідати даним табельного обліку використання робочого часу працівників.

До облікової кількості штатних працівників уключаються всі наймані особи, які уклали письмово трудовий договір (контракт) і виконують постійну, тимчасову або сезонну роботу

один день та більше (п. 2.1 Інструкції № 286). Так визначає склад штатних працівників і Фонд соціального захисту інвалідів (див. лист від 26.04.2007 р. № 1/6-209).

Конкретний склад осіб, які

включаються до розрахунку СКШП, наведено в пп. 2.4, 2.5 Інструкції № 286. Зокрема, до них належать:

— штатні працівники (основне місце роботи);

— особи, які працюють неповний робочий день або неповний робочий тиждень. Такі особи враховуються за кожен календарний день як цілі одиниці (

п.п. 2.4.3 Інструкції № 268);

— працівники, які не вийшли на роботу у зв’язку з хворобою (до повернення на роботу чи встановлення інвалідності), тарифною відпусткою, навчальною відпусткою, відпусткою за свій рахунок тощо.

Не беруть участь

у розрахунку працівники, які перебувають у відпустці:

— у зв’язку з вагітністю та пологами;

— для догляду за дитиною до досягнення нею відповідного віку, передбаченій чинним законодавством або колективним договором підприємства, уключаючи тих, які усиновили новонароджену дитину безпосередньо з пологового будинку (

п.п. 3.2.2 Інструкції № 286).

Крім того,

не включаються до розрахунку внутрішні та зовнішні сумісники й особи, які працюють за цивільно-правовими договорами (п. 2.6 Інструкції № 286). При цьому працівник, який отримує в одній установі дві, півтори ставки, тобто оформлений за внутрішнім сумісництвом, або менше однієї ставки, в обліковій кількості штатних працівників ураховується як одна фізична особа.

Для того щоб розрахувати СКШП за рік, треба:

1)

визначити СКШП за кожен місяць. Згідно з п.п. 3.2.1 Інструкції № 286 цей показник визначається шляхом підсумування кількості штатних працівників облікового складу за кожен календарний день звітного місяця, тобто з 1 по 30 або 31 число (для лютого — по 28 або 29 число), уключаючи вихідні, святкові та неробочі дні, і ділення отриманої суми на число календарних днів звітного місяця;

2)

підсумувати отримані розрахунки за всі місяці роботи установи та отриману суму поділити на 12.

Приклад.

В установі станом на 01.12.2009 р. значиться 250 працівників, з них:

— 3 працівниці перебувають у відпустці для догляду за дитиною до трьох років;

— 15 працівників, крім основної роботи, на півставки працюють за сумісництвом у тій самій установі. Ці працівники ураховуються як одна фізична особа;

— 1 працівник перебував у відпустці за свій рахунок 15 календарних днів (з 1 по 10 грудня). Такого працівника, незважаючи на відсутність, буде враховано до цих днів при розрахунку СКШП (п. 2.3 Інструкції № 268);

— 5 зовнішніх сумісників;

Крім того, 1 працівника звільнено за власним бажанням 21 грудня 2009 року (цього дня не працював).

Розрахуємо СКШП за грудень 2009 року.

 

Числа місяця

Кількість працівників

Уключаються до розрахунку СКШП

1

2

3

1

250

242

(250 - 3 - 5)*

* 3 — кількість працівниць, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною;

5 — кількість зовнішніх сумісників.

Зазначені особи виключаються з розрахунку СКШП.

2

250

242

3

250

242

4

250

252

5 (субота)

250 (на рівні п’ятниці)

242

6 (неділя)

250 (на рівні п’ятниці)

242

...

...

...

21

249*

241

* 21 грудня 2009 року 1 працівника звільнено за власним бажанням. У зв’язку з цим кількість працівників склала 249.

22

249

241

...

249

241

31

249

241

Разом

7739

7491

 

Показник СКШП у грудні 2009 року складе: 7491 особа : 31 к. дн. = 241,645

242 особи.

 

Порядок розрахунку СКШП — інвалідів

Розрахунок цього показника, що відображається в рядку 02 Звіту, здійснюється так само, тільки виходячи з кількості працюючих інвалідів.

Інваліда буде враховано як цілу одиницю у Звіті тільки в тому випадку, якщо він відпрацює протягом звітного року 6 і більше місяців: 6 міс. : 12 міс. = 0,5

1 (особа). Про це йшлося також у листі Фонду соціального захисту інвалідів від 27.01.2009 р. № 1/6-30/06.

У розрахунку показника середньооблікової чисельності інвалідів повинні брати участь усі інваліди, на яких ведеться в роботодавця трудова книжка, у тому числі:

— які працюють неповний робочий день, при цьому вони враховуються як цілі одиниці (див.

лист Фонду від 08.08.2007 р. № 1/8-81 );

— сезонні працівники, з якими укладено трудовий договір (див.

лист Фонду від 26.04.2007 р. № 1/6-209);

— працюючі інваліди пенсійного віку (див.

листи Фонду від 08.09.2008 р. № 1/8-89/06; від 08.08.2007 р. № 1/8-81, від 15.09.2006 р. № 06ю-251/1657-327/2).

Нагадаємо, що група інвалідності для виконання 4 % нормативу не має значення. Це підтвердив і Фонд соціального захисту інвалідів у

листі від 26.03.2007 р. № 1/6-172. Підтвердженням інвалідності прийнятого працівника є такі документи:

— копія довідки МСЕК про групу та причини інвалідності;

— копія пенсійного посвідчення або посвідчення одержувача державної соціальної допомоги, що виплачується замість пенсії.

Атестацію робочого місця інваліда проводити не потрібно, що підтвердили Мінпраці

(лист від 12.03.2007 р. № 804/0/10-07/19) і Фонд соціального захисту інвалідів (п. 3 листа від 03.08.2009 р. № 1/6-377/06).

Не можуть бути прийняті на роботу, а отже, ураховуватися при розрахунку середньооблікової чисельності інваліди, які мають висновки МСЕК щодо їх непрацездатності, це підтвердив і Фонд соціального захисту інвалідів у

листі від 01.06.2007 р. № 1204/19/71-07. Не враховуються в розрахунку цього показника й інваліди-сумісники (див. лист Мінпраці від 12.03.2007 р. № 804/0/10-07/19).

 

НОРМАТИВНІ ДОКУМЕНТИ

КпАП —

Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X.

Закон № 875

— Закон України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» від 21.03.91 р. № 875-XII.

Інструкція № 286

— Інструкція зі статистики чисельності працівників, затверджена наказом Держкомстату від 28.09.2005 р. № 286.

Інструкція № 42

— Інструкція щодо заповнення форми № 10-ПІ (річна) «Звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів», затверджена наказом Мінпраці України від 10.02.2007 р. № 42.

Наказ № 42 —

Наказ Мінпраці «Про затвердження форми звітності № 10-ПІ (річна) «Звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів» та Інструкції щодо заповнення форми звітності № 10-ПІ (річна) «Звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів» від 10.02.2007 р. № 42

Порядок № 70

— Порядок подання підприємствами, установами, організаціями та фізичними особами, що використовують найману працю, звітів про зайнятість і працевлаштування інвалідів та інформації, необхідної для організації їх працевлаштування, затверджений постановою КМУ від 31.01.2007 р. № 70.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі