Теми статей
Обрати теми

Надання навчальним закладом платних послуг з опалення

Редакція ББ
Відповідь на запитання

НАДАННЯ НАВЧАЛЬНИМ ЗАКЛАДОМ ПЛАТНИХ ПОСЛУГ З ОПАЛЕННЯ

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

На балансі навчального закладу знаходиться котельня, яка окрім того що опалює навчальні корпуси та гуртожиток, опалює і прилеглий мікрорайон міста. Як правильно розробити калькуляцію вартості однієї одиниці тепла, а саме 1 Гкал?

(Черкаська обл.)

 

Переліки платних послуг, які можуть надавати бюджетні установи, затверджуються Кабінетом Міністрів України або іншими органами.

Види платних послуг, які можуть надавати установи та заклади освіти визначені у

Переліку платних послуг, які можуть надаватися державними навчальними закладами, затвердженому постановою КМУ від 20.01.97 р. № 38 (далі — Перелік № 38).

Переліком № 38

не передбачено надання установами та закладами освіти платних послуг з теплопостачання.

При цьому, нагадаємо, що в

листі Міністерства фінансів України від 18.04.2007 р. № 31-16020-01-9/8023 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2007, № 23, с. 16) та листі Державного казначейства України від 13.04.2007 р. № 3.3-07/877-4520 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2007, № 17, с. 31), ішлося про те, що доходи бюджетних установ, що не належать ні до однієї з груп власних надходжень, а також доходи щодо отримання яких немає законодавчих підстав, не можуть належати бюджетним установам та повинні перераховуватися до відповідного бюджету.

Що ж робити навчальному закладу в цьому випадку? Є два виходи: передати котельню на баланс органу управління майном вашої установи, який вирішить питання щодо подальшої долі котельні, або надати її в оренду небюджетному підприємству, яке буде здійснювати теплопостачання. Але, нагадаємо, що списання необоротних активів певної вартості з балансу бюджетної установи не може проводитися лише за рішенням керівника бюджетної установи. Для цього необхідно мати відповідний дозвіл.

При цьому, якщо необоротний актив знаходиться у комунальній власності, то згідно з

п. 10 Типової інструкції про порядок списання матеріальних цінностей з балансу бюджетних установ, затвердженої наказом Державного казначейства України, Міністерства економіки України від 10.08.2001 р. № 142/181 дозвіл на списання з балансу матеріальних цінностей надається керівником установи, установою вищого рівня або головним розпорядником бюджетних коштів залежно від вартості матеріальних цінностей та причин списання.

Якщо ж котельна знаходиться у державній власності, то згідно з

п. 5 Порядку списання об’єктів державної власності, затвердженого постановою КМУ від 08.11.2007 р. № 1314 списання основних засобів бюджетних установ, що належать до об’єктів державної власності, незалежно від їх вартості проводиться тільки на підставі рішення організації вищого рівня.

Слід зазначити, що відповідно до

ст. 30 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 р. № 280/97-ВР забезпечення соціально-культурних закладів, які належать до комунальної власності відповідних територіальних громад, а також населення паливом, електроенергією, газом та іншими енергоносіями належить до повноважень виконавчих органів міських рад.

Тому щодо питання забезпечення теплопостачанням доцільно звернутися до виконавчого комітету міської ради.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі