Теми статей
Обрати теми

Нарахування заборгованості за надані платні послуги

Редакція ББ
Відповідь на запитання

НАРАХУВАННЯ ЗАБОРГОВАНОСТІ ЗА НАДАНІ ПЛАТНІ ПОСЛУГИ

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Чи правильно, що при нарахуванні заборгованості щодо доходів за спеціальним фондом кошторису на субрахунку 711 необхідно відображати дохід як нарахований, але не отриманий дохід, так і фактично отриманий?

(м. Харків)

 

Відповідно до

Порядку застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ, затвердженого наказом Головного управління Державного казначейства України від 10.12.99 р. № 114 , на субрахунку 711 «Доходи за коштами, отриманими як плата за послуги» обліковуються надходження, що отримані установою згідно з кошторисом як плата за послуги, що надаються бюджетними установами згідно з функціональними повноваженнями; кошти, що отримуються бюджетними установами від господарської та/або виробничої діяльності; плата за оренду майна бюджетних установ; кошти, що отримуються бюджетними установами від реалізації майна.

Тобто на цьому субрахунку установи відображають дохід, який належить до

першої групи власних надходжень бюджетних установ — «Плата за послуги, що надаються бюджетними установами» відповідно до постанови КМУ від 17.05.2002 р. № 659 «Про затвердження Переліку груп власних надходжень бюджетних установ, вимог щодо їх утворення та напрямів використання».

Згідно зі

ст. 9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи, які фіксують факти здійснення господарських операцій. Первинні документи повинні бути складені під час здійснення господарської операції, а якщо це неможливо — безпосередньо після її закінчення. Господарські операції повинні бути відображені в облікових регістрах у тому звітному періоді, в якому вони були здійснені.

Тобто заборгованість за надані установою платні послуги повинна бути відображена на підставі первинних документів (акта виконаних робіт, наданих послуг, відповідних договорів тощо) на субрахунку 711 «Доходи за коштами, отриманими як плата за послуги»

під час надання послуг або одразу після їх надання, а не при фактичному надходженні плати за них.

Не допускається ведення бухгалтерського обліку розрахунків за надані платні послуги касовим методом, тобто у міру надходження коштів за надані установою послуги. Якщо послуги надано, а оплата за них ще не надійшла, то в бухгалтерському обліку установи обов’язково

слід нарахувати дохід за надані послуги із відображенням дебіторської заборгованості за їх одержувачами.

У бюджетних установах, організаціях та закладах, які надають платні послуги, доцільно вести не тільки бухгалтерський, а й

оперативний облік платних послуг. Під цим розуміється ведення оборотних відомостей з нарахування та надходження плати в розрізі кожного одержувача послуг, що значно полегшує подальше ведення бухгалтерського обліку. Такі оборотні відомості можуть вестися в окремих журналах чи книгах обліку.

Операції, які здійснюються

за рахунок спеціального фонду за розрахунками з дебіторами, ведуться в окремому меморіальному ордері за формою меморіального ордера № 4 «Накопичувальна відомість за розрахунками з іншими дебіторами» (форма № 408 (бюджет)), а за розрахунками з кредиторами — в окремому меморіальному ордері за формою меморіального ордера № 6 «Накопичувальна відомість за розрахунками з іншими кредиторами» (форма № 409 (бюджет)).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі