Теми статей
Обрати теми

Оплата за тепло орендарями

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ОПЛАТА ЗА ТЕПЛО ОРЕНДАРЯМИ

 

Олена СОКОЛ, заступник начальника КРУ в Харківській області

 

У загальноосвітніх навчальних закладах приватні підприємці орендують їдальні для надання гарячого харчування учням. Згідно з договором орендарі сплачують орендну плату та відшкодовують вартість спожитих ними комунальних послуг. Чи має централізована бухгалтерія відділу освіти, яка обслуговує ці заклади, виставляти рахунки приватним підприємцям — орендарям за теплову енергію тільки за фактично відпрацьований ними час у зв’язку з тим, що їдальні фактично працюють 8 годин на добу (вночі не працюють)?

(Сумська обл.)

 

При орендних відносинах між бюджетною установою (орендодавцем) та іншою юридичною або фізичною особою (орендарем) укладається

договір оренди відповідно до наказу Фонду державного майна України «Про затвердження договорів оренди» від 23.08.2000 р. № 1774, яким затверджено, зокрема:

Типовий договір оренди індивідуально визначеного (нерухомого або іншого) майна, що належить до державної власності;

Примірний договір про відшкодування витрат балансоутримувача на утримання орендованого нерухомого майна та надання комунальних послуг орендарю.

Договір оренди укладається між орендодавцем та орендарем

на відповідний термін. Згідно з п. 1 ст. 17 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» від 10.04.92 р. термін договору оренди визначається за погодженням сторін і не може бути меншим ніж п’ять років, якщо орендар не пропонує менший термін.

Орендар повинен сплачувати вартість спожитих ним комунальних послуг або безпосередньо комунальним або житлово-комунальним підприємствам — надавачам таких послуг (при цьому орендарю необхідно самостійно укласти договори з комунальними службами) або ж оплату комунальних послуг може здійснювати

орендодавець з наступним відшкодуванням вказаних витрат орендарем.

Як бачимо із запитання, установою обрано другий варіант відшкодування вартості комунальних послуг, спожитих орендарем. При цьому орендодавець розподіляє між орендарями витрати на утримання орендованих приміщень залежно від наявності, кількості, потужності, часу роботи електроприладів, системи тепло- і водопостачання, каналізації за спеціальними рахунками, а в неподільній частині — пропорційно розміру орендованої площі.

Орендодавець надає рахунки для оплати комунальних послуг, а саме: тепло-, водо-, електропостачання, водовідведення, вивіз сміття та інше, за якими орендар здійснює платежі орендодавцю.

Розрахунок орендної плати та суми відшкодування комунальних послуг може проводитися

погодинно лише у випадках, коли термін оренди розраховується в годинах (наприклад, коли орендують спортивний зал для проведення змагань протягом чотирьох годин на день), тобто в тих випадках, коли орендар займає приміщення та користується ним лише декілька годин, після чого він його звільняє.

У вашому випадку орендні відносини мають довготривалий характер, протягом усього терміну оренди орендар фактично

займає приміщення, яке він орендує . При цьому орендар хоч і не здійснює свою безпосередню діяльність щодо надання послуг харчування уночі, але він займає приміщення їдальні відповідно до укладеного договору, там знаходяться його речі (обладнання, інвентар, робочий одяг тощо).

Ураховуючи зазначене, виставляти рахунки орендарям за теплову енергію тільки за відпрацьований час у зв’язку з тим, що їдальні працюють не цілодобово, а 8 годин на добу, не можна. Такі дії не передбачені чинним законодавством та можуть призвести до незаконних витрат бюджетних коштів на покриття комунальних послуг, спожитих орендарями.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі