Теми статей
Обрати теми

Про затвердження Порядку надання платних послуг, які можуть надаватися дитячими закладами оздоровлення та відпочинку, що утримуються за рахунок бюджетних коштів

Редакція ББ
Наказ від 18.01.2010 р. № 29/9/5

МІНІСТЕРСТВО УКРАЇНИ У СПРАВАХ СІМ’Ї, МОЛОДІ ТА СПОРТУ, МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ, МІНІСТЕРСТВО ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ

ПРО ЗАТВЕРДЖЕННЯ ПОРЯДКУ НАДАННЯ ПЛАТНИХ ПОСЛУГ, ЯКІ МОЖУТЬ НАДАВАТИСЯ ДИТЯЧИМИ ЗАКЛАДАМИ ОЗДОРОВЛЕННЯ ТА ВІДПОЧИНКУ, ЩО УТРИМУЮТЬСЯ ЗА РАХУНОК БЮДЖЕТНИХ КОШТІВ

Наказ від 18.01.2010 р. № 29/9/5

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 04.02.2010 р. за № 128/17423

 

На виконання пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 28.04.2009 р. № 424 «Про затвердження переліку платних послуг, які можуть надаватися дитячими закладами оздоровлення та відпочинку, що утримуються за рахунок бюджетних коштів»

наказуємо:

1. Затвердити Порядок надання платних послуг, які можуть надаватися дитячими закладами оздоровлення та відпочинку, що утримуються за рахунок бюджетних коштів, що додається.

2. Відділу нормативного забезпечення оздоровлення та відпочинку <…> департаменту сімейної і гендерної політики та організації оздоровлення:

2.1. Довести цей наказ до відома структурних підрозділів Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту, Міністерства у справах молоді, сім’ї та гендерної політики Автономної Республіки Крим, структурних підрозділів у справах сім’ї та молоді обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій.

2.2. Подати цей наказ на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.

3. Міністерству у справах молоді, сім’ї та гендерної політики Автономної Республіки Крим, структурним підрозділам у справах сім’ї та молоді обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій довести цей наказ до відома керівників дитячих закладів оздоровлення та відпочинку.

4. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступників Міністрів відповідно до розподілу обов’язків.

 

Міністр України у справах сім’ї, молоді та спорту
 Ю. Павленко

Перший заступник Міністра фінансів України
 І. Уманський

Міністр економіки України
 Б. Данилишин

ПОГОДЖЕНО:

Голова Державного комітету України з питань
 регуляторної політики та підприємництва
 О. Кужель

 

 

Затверджено наказом Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту, Міністерства фінансів України, Міністерства економіки України від 18.01.2010 р. № 29/9/5

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 04.02.2010 р. за № 128/17423

Порядок надання платних послуг, які можуть надаватися дитячими закладами оздоровлення та відпочинку, що утримуються за рахунок бюджетних коштів

 

I. Загальні положення

1.1. Цей Порядок розроблено на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 28.04.2009 р. № 424 «Про затвердження переліку платних послуг, які можуть надаватися дитячими закладами оздоровлення та відпочинку, що утримуються за рахунок бюджетних коштів» (далі — Перелік).

1.2. Надання платних послуг здійснюється з урахуванням положень Закону України «Про оздоровлення та відпочинок дітей» та інших нормативно-правових актів.

1.3. Платні послуги можуть надаватися дитячими закладами оздоровлення та відпочинку (далі — заклади), що утримуються за рахунок бюджетних коштів, у разі відсутності дітей на оздоровленні або неповного завантаження закладу на території, що не використовується для оздоровлення та відпочинку дітей. Послуги, визначені пунктами 5, 6, 8, 10 Переліку, можуть надаватися незалежно від завантаження закладу.

 

II. Організація надання платних послуг та контроль за їх наданням

2.1. Рішення про надання платних послуг, визначених Переліком, приймається керівником закладу. Керівник закладу виходячи з наявності в закладі відповідної матеріально-технічної бази та кваліфікованих кадрів затверджує за погодженням з органом виконавчої влади, у підпорядкуванні якого перебуває заклад, перелік платних послуг, що надаються закладом.

2.2. Для надання платних послуг керівник закладу приймає відповідний розпорядчий документ про надання конкретного виду платної послуги, яким визначаються час, місце, спосіб та порядок її надання, розрахунок її вартості, відповідальні за її надання працівники (структурні підрозділи).

При цьому керівник забезпечує якість та своєчасність виконання функцій та завдань закладу, що здійснюються за рахунок асигнувань із загального фонду відповідного бюджету.

2.3. Платні послуги, визначені цим Порядком, можуть надаватись на підставі договору, укладеного в письмовій формі (у випадках, передбачених законодавством).

2.4. Заклад надає підприємствам, установам, організаціям, фізичним особам безкоштовну, достовірну та доступну інформацію щодо надання платних послуг, що включає відомості про місцезнаходження та режим роботи закладу, перелік платних послуг, що надаються закладом, порядок їх надання, способи та розміри оплати цих послуг.

2.5. Контроль за організацією і якістю надання платних послуг, а також обґрунтованістю визначення цін на них здійснюється відповідними органами виконавчої влади відповідно до чинного законодавства.

 

III. Порядок встановлення розміру плати за платні послуги

3.1. Розмір плати за той чи інший вид платної послуги визначається виходячи з розрахунку витрат, пов’язаних з її наданням.

3.2. До складу витрат, пов’язаних з наданням платних послуг, належать:

витрати на оплату праці працівників;

нарахування на заробітну плату;

господарські витрати;

матеріальні витрати;

інші витрати.

3.2.1. Витрати на оплату праці

Зазначені витрати складаються з відповідних витрат на оплату праці працівників, залучених до виконання роботи з надання платної послуги.

Витрати на оплату праці обраховуються за фактично відпрацьований час (виконаний обсяг роботи) відповідно до затверджених в установленому порядку умов оплати праці для працівників бюджетних установ, закладів і організацій відповідних галузей.

Кількість працівників відповідної кваліфікації, залучених до надання платних послуг, з відповідними розмірами посадових окладів (тарифних ставок, ставок заробітної плати), а також кількість годин їх роботи визначаються виходячи з необхідності врахування всього обсягу виконуваних робіт відповідно до затверджених норм навантаження або часу, необхідного для виконання тих чи інших видів робіт. При відсутності затверджених норм зазначені показники визначаються розрахунково.

3.2.2. Нарахування на заробітну плату

До цих витрат належать нарахування на заробітну плату, в тому числі: збір на обов’язкове державне пенсійне страхування; на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням; на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття; на загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, у розмірах, визначених законодавством.

3.2.3. Господарські витрати

До господарських витрат при наданні платних послуг належать витрати на оренду приміщень, оплату комунальних послуг та енергоносіїв (теплопостачання, водопостачання, водовідведення, електроенергію, природний газ тощо). До складу господарських витрат можуть зараховуватися витрати на ремонт приміщень, технічне обслуговування, ремонт обладнання та інвентарю (включаючи ремонт м’якого інвентарю, спецодягу), проведення санітарно-гігієнічних заходів, прання білизни, залежно від особливостей надання конкретного виду платних послуг.

Вартість господарських витрат обчислюється прямим розрахунком виходячи із встановлених законодавством ставок орендної плати, фактичного часу (тривалості) надання послуг, площ, що використовуються для проведення індивідуальних та групових занять, а також інших потреб осіб, яким надаються послуги, затверджених норм та нормативів витрат, діючих цін і тарифів, обсягів спожитих комунальних послуг та енергоносіїв.

В окремих випадках, коли здійснити прямий розрахунок неможливо, вартість господарських витрат визначається виходячи із середніх фактичних витрат на одну особу (групу осіб), якій надається платна послуга, на один захід, одиницю часу, площі, послуги тощо, що склалися у закладі за минулий звітний період.

3.2.4. Матеріальні витрати

Складовими матеріальних витрат є вартість:

малоцінних та швидкозношуваних предметів і матеріалів, канцелярських товарів, малоцінного обладнання, інвентарю та інструментів (у тому числі м’якого інвентарю);

комплектувальних і дрібних деталей для ремонту обладнання;

запчастин до транспортних засобів;

витратних та інших матеріалів до комп’ютерної техніки та оргтехніки;

постільної білизни, рушників, спецодягу, посуду;

харчування;

медикаментів та медичних матеріалів;

методичних матеріалів;

паливно-мастильних матеріалів тощо, які використовуються безпосередньо для надання послуг.

Витрати на придбання малоцінних та швидкозношуваних предметів і матеріалів, медикаментів та медичних матеріалів розраховуються за кожним видом платної послуги відповідно до затверджених у встановленому порядку норм їх витрат (використання) та кількості осіб, яким надається така платна послуга.

Витрати на придбання або оплату тиражування методичних та навчальних матеріалів повинні відповідати потребам замовника виходячи з кількості осіб, яким надаються відповідні платні послуги.

Вартість паливно-мастильних матеріалів, що використовуються для проведення індивідуальних та групових занять, заходів, а також для надання послуг з перевезення, обчислюється виходячи з технічних характеристик транспортних засобів та іншого обладнання і тривалості їх роботи (пробігу автотранспортного засобу), пов’язаної з наданням відповідної платної послуги.

3.2.5. Інші витрати

До складу інших витрат включаються витрати, які безпосередньо пов’язані з наданням платної послуги, крім визначених підпунктами 3.2.1 — 3.2.4 цього Порядку (наприклад: оплата банківських послуг, охорони тощо).

Вартість інших витрат розраховується прямим розрахунком з розшифровкою витрат на конкретну послугу або виходячи з фактичних витрат на одну особу (групу осіб), якій надається платна послуга, що склалися у закладі за минулий звітний період.

3.3. При визначенні ціни платних послуг прибуток не планується.

 

IV. Планування та використання надходжень від надання платних послуг

4.1. Кошторис видатків закладів, що здійснюються за рахунок надходжень, одержаних від надання платних послуг, складається за кожним видом послуг відповідно до Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28.02.2002 р. № 228, та постанови Кабінету Міністрів України від 17.05.2002 р. № 659 «Про затвердження переліку груп власних надходжень бюджетних установ, вимог щодо їх утворення та напрямів використання» за формами, затвердженими наказом Міністерства фінансів України від 28.01.2002 р. № 57 «Про затвердження документів, що застосовуються в процесі виконання бюджету», зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 01.02.2002 р. за № 86/6374 (зі змінами).

4.2. Кошти, отримані за надання платних послуг, спрямовуються на покриття витрат, пов’язаних з організацією та наданням цих послуг, сплату податків і зборів (обов’язкових платежів) до бюджетів та до державних цільових фондів, Пенсійного фонду України.

4.3. Кошти, отримані за надання платних послуг, зараховуються на спеціальні реєстраційні рахунки закладів, відкриті в органах Державного казначейства України відповідно до Порядку відкриття рахунків у національній валюті в органах Державного казначейства України, затвердженого наказом Державного казначейства України від 02.12.2002 р. № 221, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 17.12.2002 р. за № 976/7264 (у редакції наказу Державного казначейства України від 08.05.2008 р. № 152), за відповідними кодами бюджетної класифікації.

4.4. Документальне оформлення операцій з надання платних послуг, ведення обліку та складання звітності здійснюються закладами за кожним видом послуг відповідно до законодавства.

4.5. Заклад надає органу виконавчої влади, у підпорядкуванні якого він перебуває, звіт про обсяги коштів, отриманих за надання платних послуг у терміни, встановлені для подання річної фінансової звітності.

4.6. Відповідальність за організацію та якість надання платних послуг, а також обґрунтованість розмірів плати за них несуть керівники закладів відповідно до чинного законодавства.

 

Заступник директора департаменту сімейної і гендерної політики
 та організації оздоровлення Міністерства України
 у справах сім’ї, молоді та спорту
 Н. Чеботарьова

Директор Департаменту фінансів освіти, науки
 та культури Міністерства фінансів України
 В. Воробйов

Директор департаменту розвитку соціальної
 та гуманітарної сфери Міністерства економіки України
 О. Савенко

 

Коментар редакції

 

ПОРЯДОК НАДАННЯ ПЛАТНИХ ПОСЛУГ ДИТЯЧИМИ ЗАКЛАДАМИ
ОЗДОРОВЛЕННЯ ТА ВІДПОЧИНКУ

У сучасних умовах розвитку економіки бюджетні заклади оздоровлення та відпочинку зазвичай не мають можливості забезпечити покращання наявної матеріально-технічної бази. Водночас велика кількість таких закладів має можливість (є професійні кадри, приміщення, матеріально-технічна база тощо) на платній основі надавати додаткові послуги населенню та юридичним особам.

Законодавчі підстави для надання таких послуг є. Зокрема

п. 1 ст. 26 Закону України «Про оздоровлення та відпочинок дітей» від 04.09.2008 р. № 375-VI (далі — Закон № 375) передбачено, що дитячі заклади оздоровлення та відпочинку, які повністю фінансуються з державного або місцевих бюджетів, можуть надавати платні послуги відповідно до переліку, затвердженого Кабміном.

Нагадаємо, що види платних послуг, які можуть надавати дитячі заклади оздоровлення та відпочинку, визначені в

Переліку платних послуг, які можуть надаватися дитячими закладами оздоровлення та відпочинку, що утримуються за рахунок бюджетних коштів, затвердженому постановою КМУ від 28.04.2009 р. № 424 (далі — Перелік № 424). Зокрема, Переліком № 424 передбачено надання таких видів платних послуг:

— надання в користування майна, що належить дитячим закладам оздоровлення та відпочинку (будівель, споруд, приміщень, спортивних та ігрових майданчиків, тренажерних і гімнастичних залів, обладнання, спорядження, інвентарю тощо);

— розміщення та проживання;

— організація харчування;

— організація і проведення спортивних, освітньо-виховних, культурних та інших заходів (семінарів, конференцій, лекцій тощо);

— забезпечення комп’ютерною технікою та надання доступу до комп’ютерних мереж, зокрема Інтернету;

— забезпечення технічним, аудіо-, відео- та іншим обладнанням;

— соціально-побутові послуги;

— лікувально-профілактичні послуги;

— організація дозвілля (проведення індивідуальних та групових занять з фізичної культури і спорту, створення умов для організованого та індивідуального туризму та інших видів відпочинку);

— транспортні послуги (перевезення осіб і вантажів), користування автостоянками, причалами, що належать дитячим закладам оздоровлення та відпочинку.

Порядок

, який коментується, є наступним нормативним документом, що регламентує надання платних послуг дитячими закладами відпочинку та оздоровлення дітей і забезпечує єдиний підхід до надання таких послуг. Цим Порядком визначені основні умови надання платних послуг дитячими закладами оздоровлення та відпочинку.

Так, платні послуги можуть надаватися

у разі відсутності дітей на оздоровленні або у випадку неповного завантаження закладу на території, яка не використовується для оздоровлення та відпочинку дітей за бюджетні кошти , а такі послуги, як:

— забезпечення комп’ютерною технікою та надання доступу до комп’ютерних мереж, зокрема Інтернету;

— забезпечення технічним, аудіо-, відео- та іншим обладнанням;

— лікувально-профілактичні послуги;

— транспортні послуги (перевезення осіб і вантажів), користування автостоянками, причалами, що належать дитячим закладам оздоровлення та відпочинку,

можуть надаватися незалежно від завантаження закладу.

Платні послуги надаються відповідно до

розпорядчого документа про надання конкретного виду платної послуги, прийнятого керівником закладу.

Конкретний перелік платних послуг

, який надаватиметься закладом оздоровлення та відпочинку дітей у межах Переліку № 424, необхідно погодити з органом виконавчої влади, у підпорядкуванні якого перебуває заклад.

Як зазначено в

Порядку, платні послуги дитячими закладами оздоровлення та відпочинку можуть надаватися на підставі письмового договору у випадках, передбачених законодавством. Наприклад, згідно з п. 2 ст. 35 Закону № 375 дитячі заклади оздоровлення та відпочинку можуть надавати послуги з оздоровлення та відпочинку дітям іноземних держав згідно з договорами, укладеними з іноземними юридичними і фізичними особами. У цьому випадку укладення письмового договору обов’язкове.

Визначення вартості платних послуг проводиться на загальних підставах. Питанню встановлення розміру плати за послуги присвоєно

розділ ІІІ Порядку, що коментується.

Зверніть увагу:

при визначенні ціни платних послуг прибуток не планується.

Витрачання коштів, отриманих від надання платних послуг, здійснюється відповідно до вимог

п. 3 Переліку груп власних надходжень бюджетних установ, вимог щодо їх утворення та напрямів використання, затверджених постановою КМУ від 17.05.2002 р. № 659 , на покриття витрат, пов’язаних з наданням послуг.

У терміни, встановлені для подання річної фінансової звітності, дитячий заклад оздоровлення та відпочинку дітей повинен подати органу виконавчої влади, у підпорядкуванні якого він перебуває, звіт про обсяги коштів, отриманих за надання платних послуг.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі