Теми статей
Обрати теми

Комунальні послуги, відшкодовані орендарем, слід відокремлювати від орендної плати

Редакція ББ
Відповідь на запитання

КОМУНАЛЬНІ ПОСЛУГИ, ВІДШКОДОВАНІ ОРЕНДАРЕМ, СЛІД ВІДОКРЕМЛЮВАТИ ВІД ОРЕНДНОЇ ПЛАТИ

 

Олена СОКОЛ, заступник начальника КРУ в Харківській області

 

Заклад освіти здає в оренду приміщення шкільної їдальні приватному підприємцю, який сплачує за оренду в цілому однією сумою на спеціальний рахунок закладу, в тому числі за комунальні послуги та енергоносії. Чи вважається це порушенням? На рахунок загального чи спеціального фонду орендар повинен відшкодовувати вартість спожитих ним комунальних послуг?

(м. Львів)

 

Будь-яке користування приміщеннями, є вони власні чи орендовані, не обходиться без споживання комунальних послуг та енергоносіїв.

Якщо будівля, або її частина, що належить бюджетній установі, здається в оренду, то комунальними послугами та енергоносіями в орендованому приміщенні фактично користується орендар, який має платити за таке користування.

Оплата спожитих орендарем комунальних послуг і енергоносіїв може проводитися орендодавцю або ж безпосередньо підприємству — надавачу комунальних послуг за окремим договором на постачання послуг.

У будь-якому разі сума спожитих орендарем комунальних послуг

не повинна бути включена до орендної плати, а повинна сплачуватися орендарем окремо.

Так, щодо державного майна така вимога чітко визначена в

п. 3 Методики розрахунку і порядку використання плати за оренду державного майна, затверджених постановою КМУ від 04.10.95 р. № 786 (далі — Методика № 786), а саме: до плати за оренду індивідуально визначеного майна не включаються витрати на утримання орендованого майна та плата за послуги, які відповідно до укладених угод зобов’язуються надавати орендарю державне підприємство, організація, господарське товариство, на балансі яких перебуває це майно.

Що стосується комунального майна, то при наданні його в оренду користуються методиками, затвердженими органами місцевого самоврядування. Такі методики розрахунку орендної плати розробляються на підставі

Методики № 786 і також містять вимогу щодо невключення до орендної плати витрат на утримання орендованого майна.

Суми орендної плати та комунальних послуг оплачуються

за окремими договорами.

Орендна плата сплачується на підставі договору оренди, укладеного між орендарем та орендодавцем. Типова форма такого договору затверджена

наказом Фонду державного майна України «Про затвердження договорів оренди» від 23.08.2000 р. № 1774 (далі — наказ № 1774).

Комунальні послуги орендарем можуть сплачуватися або безпосередньо підприємству — надавачу комунальних послуг на підставі окремого договору на постачання послуг, укладеного між орендарем та надавачем комунальних послуг, як уже зазначалося вище, або орендодавцю на підставі договору про відшкодування витрат балансоутримувача на утримання орендованого нерухомого майна та надання комунальних послуг орендарю, типова форма якого затверджена

наказом № 1774.

Виходячи із запитання у вашій організації було обрано другий варіант, тобто коли орендар відшкодовує комунальні послуги орендодавцю. При цьому варіанті орендодавець розподіляє між орендарями витрати на утримання орендованих приміщень залежно від наявності, кількості, потужності, часу роботи електроприладів, системи тепло- і водопостачання, каналізації за спеціальними рахунками, а в неподільній частині — пропорційно розміру орендованої організаціями площі. Орендодавець надає орендарям

рахунки для оплати орендної плати, послуг з охорони приміщення, комунальних послуг (теплопостачання, водопостачання, електроенергія, інші комунальні послуги — вивіз сміття, обслуговування ліфтів), які орендарі оплачують відповідно до економічної суті платежу.

Слід зазначити, що нарахування вартості комунальних послуг, які повинен сплатити орендодавцеві орендар, повинно проводитися орендарем

одразу після отримання рахунків постачальників комунальних послуг та відповідного розподілу витрат на утримання орендованого майна між орендарями і відображатися в бухгалтерському обліку своєчасно.

Майте на увазі, що у випадку, якщо бюджетна установа — орендодавець сплатить комунальні послуги за всю будівлю, у тому числі й за послуги, спожиті орендарем, і при цьому при несплаті орендарем таких послуг орендодавцю буде відсутнє їх нарахування в бухгалтерському обліку, органи ДКРС будуть розглядати таку сплату як

незаконне витрачання бюджетних коштів на покриття витрат сторонніх юридичних осіб (орендарів).

Нагадаємо, що орендна плата відповідно до

Переліку груп власних надходжень бюджетних установ, вимог щодо їх утворення та напрямів використання, затверджених постановою КМУ від 17.05.2002 р. № 659, належить до третьої підгрупи першої групи власних надходжень бюджетних установ, у той час як суми, відшкодовані орендарем за комунальні послуги, до власних надходжень бюджетних установ не належать, а спрямовуються на відновлення касових видатків.

Орендар повинен

відшкодовувати вартість спожитих ним комунальних послуг на той рахунок (загального фонду чи спеціального), з якого установа-орендодавець здійснила видатки на їх оплату.

Щоб більш наочно розглянути облік комунальних послуг, відшкодованих орендарем, наведемо

приклад.

Згідно з рахунками, наданими установі організаціями — надавачами комунальних послуг, загальна вартість таких послуг (електроенергія, тепло- і водопостачання) у січні 2010 року склала 25200 грн. з ПДВ. На підставі проведених розрахунків було встановлено, що сума спожитих орендарем комунальних послуг становить 3360 грн. з ПДВ. Суму комунальних послуг, спожитих орендарем, сплачено за рахунок спеціального фонду кошторису, а вартість комунальних послуг, спожитих установою (21840 грн.), сплачено за рахунок загального фонду кошторису.

 

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція субрахунків

Сума,грн.

дебет

кредит

1

Вартість комунальних послуг, спожитих установою, віднесено на видатки

802

675

21840

2

Після проведення розрахунків віднесено на видатки суму комунальних послуг, спожитих орендарем

811

675

3360

3

Оплачено комунальні послуги, спожиті установою

675

321

21840

4

Оплачено комунальні послуги, спожиті орендарем

675

323

3360

5

Орендарю виставлено рахунок за спожиті ним комунальні послуги (відновлено фактичні видатки)

364

811

3360

6

Від орендаря надійшла плата за комунальні послуги на відновлення касових видатків за спеціальним фондом кошторису

323

364

3360

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі