Теми статей
Обрати теми

Атестація працівників закладів охорони здоров’я, посади яких належать до робочих

Редакція ББ
Відповідь на запитання

АТЕСТАЦІЯ ПРАЦІВНИКІВ ЗАКЛАДІВ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я, ПОСАДИ ЯКИХ НАЛЕЖАТЬ ДО РОБОЧИХ

 

Анжела КУПЛИВАНЧУК, головний спеціаліст Департаменту економіки, фінансів та бухгалтерської звітності Міністерства охорони здоров’я України

 

Який порядок присвоєння (підвищення) кваліфікаційного розряду для слюсаря-сантехніка, що працює в закладі охорони здоров’я? Наприклад, до закладу охорони здоров’я прийнято працівника на посаду слюсаря-сантехніка 2-го розряду (за наявності документа про присвоєння йому кваліфікації енергозварювальника 3-го розряду; контролера зварювальних робіт 2-го розряду).

Чи має право кваліфікаційна комісія присвоїти такому працівнику 3-й кваліфікаційний розряд та через який період часу?

(м. Дзержинськ)

 

Умовами оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затвердженими спільним наказом Мінпраці та Міністерства охорони здоров’я України від 05.10.2005 р. № 308/519

(далі — Умови № 308/519), передбачено встановлення посадових окладів працівникам (лікарям, фахівцям з базовою та неповною вищою медичною освітою, фахівцям з вищою немедичною освітою, інженерно-технічному персоналу, працівникам бухгалтерсько-економічних служб, а також робітникам) залежно від їх кваліфікаційної категорії.

Рівень кваліфікації працівника та його відповідність посаді, яку він обіймає, визначаються під час проведення

атестації. За результатами атестації керівник має право прийняти рішення щодо підвищення (зниження) кваліфікаційної категорії працівника та зміни розміру його посадового окладу.

Для окремих категорій працівників закладів охорони здоров’я (лікарі, молодший медперсонал) атестація на відповідність обійманій посаді є обов’язковою та проводиться згідно із затвердженими нормативно-правовими документами.

Відповідних законодавчих актів для проведення атестації працівників інженерно-технічних і бухгалтерсько-економічних служб закладів охорони здоров’я немає. Водночас для проведення атестації цієї категорії працівників керуються документами, виданими ще за Радянського Союзу, але які є діючими в Україні на підставі

постанови Верховної Ради України «Про порядок тимчасової дії на території України окремих актів законодавства Союзу РСР» від 12.09.91 р. № 1545-XII. Такими є:

постанова Ради Міністрів СРСР «Про запровадження атестації керівних, інженерно-технічних працівників та інших фахівців підприємств і організацій промисловості, будівництва, сільського господарства, транспорту та зв’язку» від 26.07.73 р. № 531;

Типовий перелік посад керівних, інженерно-технічних працівників та інших фахівців промисловості, будівництва, сільського господарства, транспорту і зв’язку та інших галузей народного господарства, що підлягають атестації відповідно до постанови Ради Міністрів СРСР від 26 липня 1973 р. № 531, затверджений постановою ДКНТ СРСР і Держкомпраці СРСР від 22.10.79 р. № 528/445;

Положення про порядок проведення атестації керівних, інженерно-технічних працівників та інших фахівців підприємств та організацій промисловості, будівництва, сільського господарства, транспорту і зв’язку, затверджене постановою ДКНТ СРСР і Держкомпраці СРСР від 05.10.73 р. № 470/267.

Щодо атестації працівників, посади яких належать до робочих (у тому числі й слюсаря-сантехніка), то законодавчої підстави для атестації такої категорії працівників немає.

Проте, оскільки посадові оклади таким працівникам згідно з

Умовами № 308/519 установлюються залежно від кваліфікаційної категорії, проведення їх атестації все ж необхідне.

При цьому заклад охорони здоров’я має право

самостійно розробити Положення про атестацію обслуговуючого персоналу (робітників), сформувати склад атестаційної комісії та провести атестацію таких працівників. При складанні Положення про атестацію можна виходити з положень наведених нормативних документів.

У такому локальному документі, зокрема, має бути також зазначено:

— вимоги до кваліфікації працівників;

— посади працівників, які підлягають атестації;

— порядок проведення планових і позачергових атестацій;

— порядок формування атестаційної комісії;

— процедура атестації;

— строк і періодичність проведення атестації;

— порядок оформлення її результатів.

Положення про атестацію має затвердити керівник закладу охорони здоров’я.

Порядок проведення атестації повинен підпорядковуватися загальним правилам, що передбачають такі дії:

— видання наказу про проведення атестації;

— затвердження складу атестаційної комісії;

— повідомлення про проведення атестації співробітників;

— складання характеристик (відгуків);

— проведення атестації;

— підбиття її підсумків.

Склад атестаційної комісії може бути будь-яким. Зазвичай до неї входять керівники відділів та співробітник відділу кадрів, представник профспілкової організації (якщо таку створено в закладі). До складу атестаційної комісії можна також уключити й незалежних експертів.

Як правило, особи, які пропрацювали на обійманій посаді менше одного року, або працівники, які обіймають посаду менше одного року після підвищення кваліфікації, атестацію не проходять. Тому у вашому випадку доцільно розглядати питання про проведення атестації та підвищення кваліфікаційної категорії слюсарю-сантехніку не менше ніж через рік з початку його роботи.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі