Теми статей
Обрати теми

Питання індексації зарплати

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПИТАННЯ ІНДЕКСАЦІЇ ЗАРПЛАТИ

 

Жанна ЛАВРЕНТЬЄВА, начальник відділу політики доходів і подолання бідності Міністерства праці та соціальної політики України

 

 

Останнє підвищення заробітної плати в установі відбулося 1 жовтня 2008 року, а 15 січня та 1 липня 2009 року співробітниці, перервавши відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, вийшли на роботу на умовах неповного робочого дня. Які місяці в цьому випадку вважати базовими при проведенні індексації заробітної плати — жовтень 2008 року чи відповідно січень і липень 2009 року?

 

При проведенні індексації заробітної плати працівників слід керуватися

Порядком проведення індексації грошових доходів населення, затвердженим постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078).

У

п. 5 Порядку № 1078 зазначено, що базовим місяцем при розрахунку індексу споживчих цін вважається місяць, в якому відбувається підвищення доходів громадян. Індексація за цей місяць не нараховується, і з наступного за базовим місяцем для проведення подальшої індексації розраховується наростаючим підсумком новий індекс споживчих цін до перевищення порога індексації 101 %.

У разі виходу працівниць з відпустки для догляду за дитиною до трьох років на умовах неповного робочого часу порядок індексації їх заробітної плати повинен відбуватися

на умовах, передбачених в установі для відповідної категорії працівників.

Отже, у цьому випадку при проведенні індексації заробітної плати в місяцях виходу працівниць на роботу

базовим місяцем для них буде місяць, в якому відбулося останнє підвищення заробітної плати, тобто жовтень 2008 року.

 

 

Працівник перебував у відпустці з 31 серпня по 27 вересня 2009 року При розрахунку заробітної плати робочі дні — 28, 29 і 30 вересня було визначено в табелі цього працівника як робочі. 2 жовтня працівник приніс лікарняний листок за ці дні. Як у цьому випадку проводиться індексація доходів працівника за вересень?

 

Згідно з

п. 2 Порядку № 1078 індексації підлягають грошові доходи громадян, що не мають разового характеру. До індексованих доходів належить оплата праці працівників установ, організацій, що включає: оплату праці за виконану роботу відповідно до тарифних розцінок (окладів), доплати, надбавки, премії, гарантійні та компенсаційні виплати, передбачені законодавством, а також інші компенсаційні виплати постійного характеру.

Усі виплати, які нараховуються виходячи з середньої заробітної плати, у тому числі по тимчасовій непрацездатності та відпускні, індексації не підлягають, оскільки при визначенні їх розміру враховуються суми індексації.

Таким чином, індексації підлягає заробітна плата тільки за фактично відпрацьований час у відповідному місяці в межах прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

 

 

Працівника було переведено на іншу посаду з підвищенням посадового окладу. Чи вважатиметься базовим місяцем при проведенні індексації його заробітної плати місяць переведення на іншу посаду?

 

Механізм проведення індексації під час переходу працівника на іншу посаду

Порядком № 1078 не передбачено. Рішення про індексацію заробітної плати в таких випадках адміністрація установи може затвердити самостійно.

При цьому згідно з

п. 5 Порядку № 1078 базовим вважається місяць, в якому відбулося підвищення грошових доходів громадян. Індексація доходів за цей місяць не проводиться. З наступного місяця починається обчислення наростаючим підсумком індексу споживчих цін для проведення подальшої індексації.

Тобто, керуючись п. 5 Порядку № 1078, у разі підвищення посадового окладу при переведенні працівника на іншу посаду місяць переведення можна вважати базовим при проведенні індексації.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі