Теми статей
Обрати теми

Огляд законодавчих нововведень, що набули чинності з 1 січня 2010 року

Редакція ББ
Стаття

ОГЛЯД ЗАКОНОДАВЧИХ НОВОВВЕДЕНЬ, ЩО НАБУЛИ ЧИННОСТІ З 1 СІЧНЯ 2010 РОКУ

 

Пропонуємо традиційний огляд законодавчих нововведень, що набули чинності з 1 січня 2010 року. Багато про які ми вже говорили на шпальтах нашої газети, проте не буде зайвим нагадати про них іще раз.

Ольга ВІТКОВСЬКА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

ОПЛАТА ПРАЦІ

Мінімальна заробітна плата в погодинному розмірі

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо погодинної оплати праці» від 25.06.2009 р. № 1574-VI

установлено, що з 1 січня 2010 року мінімальна заробітна плата має визначатися не тільки за виконану місячну норму оплати праці, але й також у погодинному розмірі. Відповідні зміни внесено до ст. 95 Кодексу законів про працю України та ст. 3 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР.

Тим часом, зазначеним

Законом було доручено Кабінету Міністрів України розробити та затвердити у двомісячний строк з дня його опублікування механізм визначення та застосування мінімальної заробітної плати в погодинному розмірі. На сьогодні зазначений порядок Кабмін не розробив, тому про повноцінне застосування мінімальної заробітної плати в погодинному розмірі говорити поки що рано.

 

Надбавка педагогічним працівникам

Постановою КМУ «Про встановлення надбавки вчителям, вихователям загальноосвітніх навчальних закладів, викладачам і майстрам виробничого навчання професійно-технічних навчальних закладів та вищих навчальних закладів I — II рівня акредитації державної та комунальної форми власності, керівникам та заступникам керівників зазначених закладів, посади яких віднесені до посад педагогічних працівників» від 05.10.2009 р. № 1130

передбачено встановлення з 1 січня 2010 року надбавки до посадового окладу таким категоріям педагогічних працівників:

— учителям та вихователям загальноосвітніх навчальних закладів;

— викладачам та майстрам виробничого навчання професійно-технічних навчальних закладів і вищих навчальних закладів I — II рівня акредитації державної та комунальної форм власності;

— керівникам та заступникам керівників зазначених закладів, —

у тому випадку, якщо посади таких осіб віднесено до педагогічних.

Розмір надбавки фіксований —

20 % посадового окладу (тарифної ставки).

На сьогодні, як нам відомо, Міносвіти готує документ, що регулюватиме порядок установлення та виплати такої надбавки. Поки можна зауважити, що надбавка є

обов’язковою виплатою, тобто керівники установ освіти мають забезпечити виплату надбавки в установленому розмірі. Розмір надбавки визначається з урахуванням підвищень посадового окладу (п. 34 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти України від 15.04.93 р. № 102).

 

Типові штати місцевих рад

Постановою КМУ «Про заходи щодо забезпечення виконання Державного бюджету України та місцевих бюджетів у 2010 році» від 29.10.2009 р. № 1181

(п. 23) запровадження нових штатних нормативів органів місцевого самоврядування перенесено на пізніший термін. Зокрема, їх слід застосовувати не з 1 січня 2010 року, як планувалося раніше, а з дня набуття чинності Законом України «Про Державний бюджет України на 2010 рік».

Нагадаємо, що

постановами КМУ від 23.05.2009 р. № 494 та від 08.07.2009 р. № 688 було внесено зміни до постанови КМУ «Про фінансове забезпечення діяльності органів місцевого самоврядування» від 03.12.97 р. № 1349, якими викладено в новій редакції Типові штати апарату сільських, селищних рад та їх виконавчих комітетів і затверджено Типові штати апарату міських (міст районного значення) рад та їх виконавчих комітетів.

Надбавка за вислугу років для працівників СЕС

З 1 січня 2010 року розпочинається виплата щомісячної надбавки за вислугу років посадовим особам державної санітарно-епідеміологічної служби.

Порядок виплати надбавки за вислугу років посадовим особам державної санітарно-епідеміологічної служби України затверджено постановою КМУ від 26.08.2009 р. № 910 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2009, № 36, с. 4). Нагадаємо деякі особливості встановлення надбавки.

1. Надбавка за вислугу років установлюється залежно від стажу роботи в такому розмірі: якщо стаж роботи понад 3 роки — у розмірі 10 % посадового окладу; понад 10 років — у розмірі 20 %; понад 20 років — у розмірі 30 %.

Які періоди включаються до стажу роботи для надання надбавки, визначено в

п. 3 цього Порядку.

2. Надбавка за вислугу років виплачується посадовим особам державної санітарно-епідеміологічної служби, а саме: головним державним санітарним лікарям та їх заступникам, лікарям-гігієністам, лікарям-епідеміологам, лікарям-бактеріологам, лікарям-вірусологам, лікарям-паразитологам, лікарям-дезінфекціоністам, лікарям-санологам, біологам, ентомологам, лаборантам з вищою освітою, помічникам лікарів, фельдшерам-лаборантам (лаборантам), медичним сестрам, інструкторам,

крім тих, які мають право на виплату надбавки за тривалість безперервної роботи.

3. Надбавка за вислугу років обчислюється виходячи з посадового окладу працівника

без урахування інших надбавок і доплат.

4. Надбавка за вислугу років виплачується щомісячно за

фактично відпрацьований час у межах коштів, передбачених на оплату праці за основним місцем роботи.

5. У разі заступництва надбавка за вислугу років обчислюється виходячи з посадового окладу за

основною посадою.

 

Матеріальна допомога працівникам бібліотек

З 1 січня 2010 року згідно із

Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про бібліотеки і бібліотечну справу» від 21.05.2009 р. № 1388-VI запрацювала в новій редакції ч. 6 ст. 30 Закону України «Про бібліотеки і бібліотечну справу» від 27.01.95 р. № 32/95-ВР, згідно з якою працівники бібліотек мають право на допомогу на оздоровлення при наданні щорічної відпустки в розмірі посадового окладу, а також матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань та доплату за вислугу років у розмірах і порядку, що встановлюються КМУ.

На виконання цієї норми Кабмін розробив

постанову від 30.09.2009 р. № 1062, якою з 1 січня 2010 року внесено зміни до постанови КМУ «Про затвердження Порядку виплати доплати за вислугу років працівникам державних і комунальних бібліотек» від 22.01.2005 р. № 84, якими встановлено виплату працівникам державних та комунальних бібліотек матеріальної допомоги:

— на оздоровлення під час щорічної відпустки в розмірі посадового окладу (ставки заробітної плати);

— для вирішення соціально-побутових питань за рішенням керівника бібліотеки в розмірі одного посадового окладу (ставки заробітної плати) на рік.

Керівнику бібліотеки матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань надається за погодженням із засновником бібліотеки.

 

Сплата внесків до Фонду «безробіття» в частині нарахувань із грошового забезпечення

З 1 січня 2010 року

військові частини та інші військові формування, зазначені як роботодавці-страхувальники у ст. 1 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» від 02.03.2000 р. № 1533-III, розпочинають сплату страхових внесків у частині нарахувань до Фонду «безробіття» за ставкою 1,6 % з грошового забезпечення застрахованих осіб (див. табл. 1).

З 13 січня 2009 року й до зазначеної дати такі роботодавці сплачували внески до цього Фонду тільки в частині утримань.

 

Таблиця 1

Період

Платники внесків до Фонду «безробіття»

Об’єкт обкладення внесками

Ставка внеску

1

2

3

4

З 1 січня 2010 року

Страхувальники — військові частини Збройних Сил України, Державної прикордонної служби України, внутрішніх військ, військ цивільної оборони, інші військові формування, утворені відповідно до законів України, які виплачують грошове забезпечення,

Фактичні видатки на грошове забезпечення застрахованих осіб

1,6 %

 

Служба безпеки України, Служба зовнішньої розвідки, Державна спеціальна служба транспорту, Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації, органи внутрішніх справ та податкової міліції, а також воєнізовані аварійно-рятувальні служби (формування), створені відповідно до законодавства на постійній основі (абз. 3 п. 10 ст. 1 Закону № 1533)

 

 

З 13 січня 2009 року

Застраховані особи — військовослужбовці Збройних Сил України, Державної прикордонної служби України, внутрішніх військ, військ цивільної оборони, інших військових формувань, утворених відповідно до законів України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, органів внутрішніх справ, особи начальницького складу податкової міліції, а також особовий склад воєнізованих аварійно-рятувальних служб (формувань), створених відповідно до законодавства на постійній основі, крім військовослужбовців строкової служби (п. 3 ст. 1 Закону № 1533)

Грошове забезпечення

0,6 %

 

У

листі від 18.02.2009 р. № ДЦ-03-1134/0/06-09 Мінпраці звернуло увагу, що дія ст. 1 Закону № 1533 поширюється також на осіб рядового та начальницького складу органів і підрозділів цивільної оборони.

 

З 2010 року відпустка на дітей надається тривалістю 10 календарних днів

З 1 січня 2010 року набув чинності

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань соціального захисту багатодітних сімей» від 19.05.2009 р. № 1343-VI, згідно з яким тривалість додаткової відпустки на дітей збільшено до 10 календарних днів (до змін — 7 календарних днів), а за наявності декількох підстав для надання цієї відпустки — до 17 календарних днів (раніше — 14 календарних днів). Відповідні зміни внесено як до ст. 19 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР, так і до ст. 1821 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р.

Нагадаємо, що додаткова відпустка на дітей надається жінці, яка працює та має двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину-інваліда, або яка усиновила дитину, одинокій матері, батьку, який виховує дитину без матері (у тому числі й у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла дитину під опіку.

Зауважимо: у зв’язку з тим, що відпустка на дітей не належить до щорічних, а є соціальним видом відпусток, вона надається в будь-який час

календарного року, а не за відпрацьований робочий рік. Інакше кажучи, працівник має право на її використання в повному обсязі незалежно від відпрацьованого часу в році. Таким чином, право на тривалість відпустки в підвищеному розмірі настане вже з 01.01.2010 р.

 

ОПОДАТКУВАННЯ

Податок з доходів фізосіб

З 1 січня 2010 року набули чинності зміни, унесені до

Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV одразу трьома законами. Розглянемо їх.

Максимальна ПСП для осіб, які виховують трьох та більше дітей

. Згідно із Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань соціального захисту багатодітних сімей» від 19.05.2009 р. № 1343-VI осіб, які виховують трьох та більше дітей віком до 18 років:

— виключено з переліку осіб, які мають право на підвищену ПСП у розмірі 150 % від загальної (виключено

п.п. «в» п.п. 6.1.2 Закону № 889);

— уключено до переліку осіб, які мають право на

максимальну ПСП у розмірі 200 % від загальної з розрахунку на кожну дитину за умови, що їх заробітна плата не перевищить граничний розмір доходу, розрахований згідно з п.п. 6.5.1 Закону № 889 ( п.п. 6.1.3 Закону № 889 доповнено п.п. «е»).

В оглядовому

листі від 09.07.2009 р. № 14312/7/17-0717 ДПАУ зазначила деякі особливості застосування максимальної ПСП для багатодітних батьків.

Так, починаючи із заробітної плати, нарахованої за січень 2010 року, особи, які мають та

виховують трьох і більше дітей віком до 18 років, мають право на податкову соціальну пільгу в розмірі 200 % від розміру, визначеного в п.п. 6.1.1 п. 6 Закону № 889, з розрахунку на кожну дитину.

ДПАУ підкреслює:

право на таку пільгу матимуть тільки ті багатодітні батьки (як мати, так і батько), які не тільки мають (за фактом народження), а й виховують неповнолітніх дітей.

При цьому за кожним з таких багатодітних батьків зберігається право на отримання додаткової податкової соціальної пільги «на себе» (у розмірі 100 %). Як і в минулих роках, в одного з багатодітних батьків розмір місячного доходу (заробітної плати), що дає право на отримання 200 % податкової соціальної пільги, дорівнює сумі, визначеній у

п.п. 6.5.1 п. 6 Закону № 889, збільшеній кратно кількості неповнолітніх дітей, які виховуються.

Зважаючи на це, для отримання пільги згідно з новими умовами ДПАУ рекомендує багатодітним батькам

відновити свої заяви про застосування податкової соціальної пільги, в яких слід зазначити нову підставу — п.п. «е» п.п. 6.1.3 Закону № 889.

Крім заяви, слід надати документи, які підтверджують, що платник податку не тільки має, а й виховує неповнолітніх дітей. Водночас зазначимо, що до

Порядку надання документів та їх складу при застосуванні податкової соціальної пільги, затвердженого постановою КМУ від 26.12.2003 р. № 2035, змін щодо переліку документів, що додаються до заяви, в цьому випадку поки що не внесено. ДПАУ в листі від 09.07.2009 р. № 14312/7/17-0717 також не називає конкретні документи.

У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ починаючи зі звіту за I квартал 2010 року таку пільгу необхідно буде відображати з

ознакою «03».

Крім того,

Законом № 1343 передбачено: починаючи з 1 січня 2010 року до оподатковуваного доходу батька або матері, які виховують трьох і більше дітей, не включається цільова благодійна допомога, що надається резидентами — юридичними чи фізичними особами в будь-якій сумі (вартості).

Податковий кредит з ПДФО

. Пункт 5.3 Закону № 889 доповнено новим п.п. 5.3.7, яким передбачено, що у складі податкового кредиту може бути відображено суму коштів, оплачених платником податку у зв’язку з переобладнанням транспортного засобу, що належить платнику податку, з використанням у вигляді палива моторного сумішевого, біоетанолу, біодизелю, стисненого або зрідженого газу, інших видів біопалива. Суму таких видатків платник податків зможе включити до податкового кредиту до річної декларації за 2010 рік. Зміни внесено Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо сприяння виробництву та використанню біологічних видів палива» від 21.05.2009 р. № 1391-VI.

Грошова компенсація військовослужбовцям за належне їм житлове приміщення.

Підпункт 4.3.1 Закону № 889 доповнено новим п.п. «є», яким передбачено, що сума грошової компенсації, яка виплачується військовослужбовцям за належне їм для отримання житлове приміщення, не обкладається податком з доходів фізосіб. Зміни внесено Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань забезпечення житлом громадян» від 11.06.2009 р. № 1510-VI.

Ставка податку 10 %.

Згідно із Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо престижності шахтарської праці» від 25.06.2009 р. № 1564-VI з 1 січня 2010 року ставка податку з доходів фізосіб становить 10 % від об’єкта оподаткування доходів шахтарів-працівників, які добувають вугілля, залізняк, руди кольорових і рідкісних металів, марганцеві та уранові руди, працівників шахтобудівних підприємств, які зайняті на підземних роботах повний робочий день, і працівників державних воєнізованих аварійно-рятувальних служб (формувань) у вугільній промисловості — за Списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженим постановою КМУ від 16.01.2003 р. № 36.

 

Реєстр отриманих і виданих податкових накладних за новою формою

ДПАУ

наказом від 26.10.2009 р. № 582 виклала в новій редакції форму Реєстру отриманих і виданих податкових накладних, затверджену наказом ДПАУ від 30.06.2005 р. № 244, а до порядку ведення цього Реєстру внесла зміни. Заповнювати Реєстр отриманих і виданих податкових накладних за новою формою необхідно з 1 січня 2010 року. Зауважимо, що:

— розділи Реєстру тепер містять

нову графу «вид документа», в якій наводяться скорочені літерні позначення документів, що вносяться до Реєстру (наприклад, ПН — податкова накладна, РК — розрахунок коригування, ЧК — касовий чек тощо згідно з прийнятими скороченнями з п. 9.5 Порядку ведення реєстру); при цьому розділ I Реєстру нарівні з графою 2 «дата отримання» також відтепер міститиме нову графу 3 «дата виписки», що допоможе при заповненні додатка 5;

— коригування помилок у Реєстрі не призводить до потреби формування нових (уточнюючих) реєстрів (

лист ДПАУ від 02.12.2009 р. № 26761/7/16-1117).

 

ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ

Відповідальність за корупційні порушення

З 01.01.2010 р.

набув чинності новий закон про протидію корупції — Закон України «Про засади запобігання та протидії корупції» від 11.06.2009 р. № 1506-VI. З цієї дати втратив чинність Закон України «Про боротьбу з корупцією» від 05.10.95 р. № 356/95-ВР.

Згідно з цим

Законом держслужбовцям, які є близькими родичами (у тому числі співмешканцями), заборонено працювати в підпорядкуванні один у одного. Якщо такий факт виявиться, когось із них переведуть на іншу роботу, а якщо відповідного місця не знайдеться — звільнять.

Законом

визначено, чим держслужбовці не можуть займатися: зокрема, підприємницькою діяльністю, а ось займатися творчою та науковою діяльністю, викладати, лікувати людей, бути спортивним інструктором або арбітром у неробочий час — можна.

Фізичним та юридичним особам заборонено здійснювати фінансування органів державної влади або органів місцевого самоврядування, у тому числі надавати їм матеріальну або нематеріальну допомогу, безоплатно виконувати роботи, надавати послуги, передавати кошти чи інше майно, крім випадків, передбачених законами або міжнародними договорами України.

Крім того,

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України про відповідальність за корупційні правопорушення» від 11.06.2009 р. № 1508-VI унесено зміни до Кримінального кодексу України (ККУ), Кримінально-процесуального кодексу України (КПКУ) і Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП) у частині встановлення кримінальної та адміністративної відповідальності за вчинення корупційних діянь і діянь, пов’язаних з корупцією, а також визначено порядок притягнення до цих видів відповідальності.

Так,

КУпАП доповнено главою «Корупційні адміністративні правопорушення», що включає статті, якими встановлено відповідальність за одержання неправомірної вигоди, підкуп, незаконне сприяння фізичним або юридичним особам, порушення обмежень щодо зайняття підприємницькою діяльністю та вимог щодо сумісництва, незаконне входження до складу правління чи інших керівних органів суб’єктів господарювання, ненадання інформації або надання недостовірної чи неповної інформації, неправомірне втручання в діяльність державних органів, підприємств, установ і організацій, порушення вимог фінансового контролю, невжиття заходів щодо запобігання та протидії корупції та іншим корупційним правопорушенням.

ККУ

доповнено розділом «Злочини у сфері службової діяльності в юридичних особах приватного права та професійної діяльності, пов’язаної з наданням публічних послуг», в якому визначено відповідальність за зловживання повноваженнями, перевищення повноважень, зловживання повноваженнями особами, які надають публічні послуги, комерційний підкуп та інші злочини в цій сфері.

КПКУ

доповнено нормою про притягнення до кримінальної відповідальності за заявою юридичної особи.

 

Штраф за умисне ухилення від оподаткування

Пункт 17.1 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III

доповнено новим п.п. 17.1.61 , що передбачає відповідальність за умисне ухилення від оподаткування, під яким розуміється використання податкової пільги не за призначенням та/або всупереч умовам чи цілям її надання згідно із законом з питань відповідного податку, збору (обов’язкового платежу), а також за використання податкової пільги особами, для яких вона не призначена. За перераховані дії встановлюється санкція у вигляді «сплати додатково до штрафів, визначених у підпунктах 17.1.1 — 17.1.5 цього пункту, за наявності підстав для їх накладення, суми податків, що підлягали нарахуванню без застосування податкової пільги, а також штрафу в розмірі 200 % від такої суми».

Зміни внесено

Законом України «Про внесення змін до деяких законів України з питань космічної діяльності» від 19.05.2009 р. № 1342-VI.

Як відомо, бюджетні установи мають податкову пільгу щодо сплати податку на землю, збору за спеціальне водокористування. За певних обставин установа втрачає право на пільгу. Наприклад, збір за спеціальне водокористування не стягується за воду, що використовується для задоволення питних і санітарно-гігієнічних потреб населення, у тому числі для задоволення

виключно власних питних і санітарно-гігієнічних потреб. При використанні води одночасно як для питних і санітарно-гігієнічних, так і для господарчо-побутових, оздоровчих та інших потреб, бюджетна установа повинна вносити збір за спецводокористування на загальних підставах.

У разі порушення використання податкової пільги доведеться заплатити штраф

у розмірі 200 % суми податків, що підлягали нарахуванню без застосування податкової пільги, як це передбачено новим п.п. 17.1.61 Закону № 2181.

 

ОБЛІК І ЗВІТНІСТЬ

З 1 січня 2010 року застосовуємо нові КЕКВ

З 01.01.2010 р. необхідно застосовувати нову економічну класифікацію видатків відповідно до

наказу Мінфіну «Про внесення змін та доповнень до бюджетної класифікації» від 04.08.2008 р. № 1024 та Інструкції щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженої наказом Державного казначейства України від 25.11.2008 р. № 495 .

У газеті «Бюджетна бухгалтерія», 2008, № 44, с. 19, було детально проаналізовано зміни до кодів економічної класифікації видатків, що має застосовуватися у 2010 році.

 

Знижені орендні ставки діятимуть до 2011 року

Кабмін

постановою від 02.12.2009 р. № 1341 уніс зміни до своєї постанови «Деякі питання оплати оренди державного майна» від 25.03.2009 р. № 316, продовживши до 1 січня 2011 року застосування знижених ставок за оренду нерухомого майна.

Нагадаємо:

постановою № 316 було встановлено, що орендні ставки, визначені в додатку 2 до Методики розрахунку та порядку використання плати за оренду державного майна, затвердженої постановою КМУ від 04.10.95 р. № 786, крім ставок, визначених п. 1 — 3 цього додатка, застосовуються в розмірі 45 % установленого обсягу.

 

Статзвітність починаючи зі звіту за 2009 рік

може подаватися в електронному вигляді

Наказом Держкомстату від 20.11.2009 р. № 439

затверджено Порядок подання електронної звітності до органів державної статистики. Таким чином, система електронної звітності помалу починає охоплювати і статсферу. При цьому електронну звітність органи статистики зможуть приймати починаючи зі звітів за 2009 рік.

Водночас подання статзвітності в електронному вигляді є справою

добровільною і можлива тільки за згодою суб’єктів господарювання-респондентів (фізичних або юридичних осіб) (п. 3 р. I, р. III Порядку). При цьому бажаючі скористатися такою можливістю зможуть подати електронну звітність, удавшись на договірних засадах до послуг операторів, уключених до системи електронної звітності Державним комітетом статистики України.

 

Нові форми статзвітності

Оновлено низку форм статзвітності, які потрібно подавати у 2010 році. Основні з них наведемо в табл. 2.

 

Таблиця 2

Назва форми статзвітності

Період, за який подається форма

Документ, що затверджує форму

Інструкція щодо заповнення форми

1

2

3

4

№ 1-ПВ (умови праці) (один раз на два роки) «Звіт про стан умов праці, пільги та компенсації за роботу зі шкідливими умовами праці»

Починаючи зі звіту за 2009 рік

Наказ Держкомстату від 03.08.2009 р. № 294

Інструкцію щодо заповнення форми затверджено наказом Держкомстату від 05.10.2004 р. № 542

№ 6-ПВ (річна) «Звіт про кількість працівників, їхній якісний склад та професійне навчання»

Інструкцію щодо заповнення форми затверджено наказом Держкомстату від 06.11.2006 р. № 508

№ 1-ПВ (місячна) «Звіт з праці»

Починаючи зі звіту за січень 2010 року

Інструкцію щодо заповнення форми затверджено наказом Держкомстату від 05.10.2006 р. № 463

№ 1-ПВ (квартальна) «Звіт з праці»

Починаючи зі звіту за I квартал 2010 року

№ 7-тнв (річна) «Звіт про травматизм на виробництві у 20__ році»

Починаючи зі звіту за 2009 рік

Наказ Держкомстату від 15.09.2009 р. № 350

Інструкцію щодо заповнення форми затверджено наказом Держкомстату від 15.09.2009 р. № 351

№ 3-наука «Звіт про виконання наукових та науково-технічних робіт» (річна)

Починаючи зі звіту за 2009 рік

Наказ Держкомстату від 06.07.2009 р. № 230

Інструкцію щодо заповнення форми затверджено наказом Держкомстату від 20.08.2007 р. № 306

№ 1-наука «Звіт про виконання наукових та науково-технічних робіт» (квартальна)

Починаючи зі звіту за I квартал 2010 року

 

До речі, зазначимо, що

Загальний табель (перелік) форм державних статистичних спостережень на 2009 рік (тобто на минулий рік) затверджувався наказом Держкомстату від 30.12.2008 р. № 530. Очевидно, схожого документа незабаром слід чекати й на 2010 рік.

 

ІНШІ ЗМІНИ

Стажування молодих учених

З 1 січня 2010 року набула чинності

постанова КМУ «Питання стажування аспірантів, докторантів, наукових і науково-педагогічних працівників у провідних вищих навчальних закладах та наукових установах в Україні та за кордоном» від 23.09.2009 р. № 1015.

Зазначеною

постановою затверджено Положення про стажування молодих учених в Україні та за кордоном. Його дія поширюється на аспірантів, докторантів, наукових і науково-педагогічних працівників віком до 35 років, які проводять фундаментальні та/або прикладні наукові дослідження.

Положенням про стажування молодих учених в Україні та за кордоном

передбачено, що молодих учених повинні направляти на стажування до провідних вищих навчальних закладів та наукових установ:

— у межах України — відповідно до укладених договорів;

— за кордон — відповідно до міжнародних договорів України, а також у межах міжнародних програм і проектів, учасником яких є Україна.

Фінансування видатків, пов’язаних зі стажуванням, проводиться

за рахунок бюджетних коштів, а також грантів та інших джерел (п. 9 Положення).

Термін стажування наукових і науково-педагогічних працівників

не повинен перевищувати шести місяців, а аспірантів та докторантів — двох місяців (п. 7 Положення). У зв’язку з цим відповідні зміни внесено до Положення про умови матеріального забезпечення осіб, направлених за кордон на навчання, затвердженого постановою КМУ від 04.03.96 р. № 287, і до постанови КМУ «Про норми відшкодування витрат на відрядження в межах України та за кордон» від 23.04.99 р. № 663.

 

Типове положення про центр ресоціалізації наркозалежної молоді

З 1 січня 2010 року втратило чинність

Типове положення про центр ресоціалізації наркозалежної молоді «Твоя перемога», затверджене постановою КМУ від 13.06.2002 р. № 809.

Замість нього тепер слід керуватися

новим Типовим положенням про центр ресоціалізації наркозалежної молоді, затвердженим постановою КМУ від 16.09.2009 р. № 979, що набуло чинності з 1 січня 2010 року.

 

Претендентів на наукову пенсію стало більше

Згідно з

постановою КМУ від 03.06.2009 р. № 539 з 1 січня 2010 року Перелік посад наукових (науково-педагогічних) працівників підприємств, установ, організацій, вищих навчальних закладів III — IV рівнів акредитації, перебування на яких дає право на призначення пенсії та виплату грошової допомоги у разі виходу на пенсію відповідно до статті 24 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність», затверджений постановою КМУ від 04.03.2004 р. № 257, доповнився такими посадами:

— заступник головного конструктора (інженера, технолога) з наукового, науково-технічного напряму діяльності підприємства, установи, організації;

— керівник (завідуючий, начальник), заступники керівника (завідуючого, начальника), головний конструктор (інженер, технолог тощо), провідний конструктор (інженер, технолог тощо) наукового підрозділу (відділення, комплексу, центру, відділу, лабораторії, сектору, бюро, групи).

 

Охорона праці: дозвіл на роботи підвищеної небезпеки

З 1 січня 2010 року набув чинності

Закон України «Про внесення змін до статей 21 і 33 Закону України «Про охорону праці» від 04.06.2009 р. № 1454-VI, що встановлює новий порядок отримання роботодавцями дозволу на початок виконання робіт підвищеної небезпеки та початок експлуатації (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки. Тепер такий дозвіл видаватиметься безоплатно центральним органом виконавчої влади з нагляду за охороною праці та його територіальними органами на підставі висновків за результатами платної експертизи, що проводиться експертно-технічними центрами, науково-дослідними інститутами, дослідними, випробувальними лабораторіями та іншими підрозділами технічної підтримки органів держнагляду за охороною праці. При цьому переліки видів робіт, машин та устаткування підвищеної небезпеки, що вимагають отримання дозволу, а також граничні розміри тарифів на проведення експертизи, результати якої служать підставою для його видачі, визначить КМУ.

 

Формула розподілу обсягу міжбюджетних трансфертів

З 1 січня 2010 року набула чинності

постанова КМУ «Деякі питання врегулювання міжбюджетних відносин» від 12.09.2009 р. № 995, якою:

— затверджено Формулу розподілу обсягу міжбюджетних трансфертів (дотацій вирівнювання та коштів, що передаються до державного бюджету) між державним бюджетом і бюджетом АР Крим, обласними бюджетами, бюджетами міст Києва та Севастополя, бюджетами міст республіканського АР Крим, обласного та районного значення, районними бюджетами, бюджетами сіл, селищ;

— установлено, що додаткова дотація на забезпечення фінансової стійкості бюджетів сіл, селищ та міст районного значення через механізм вирівнювання видаткової частини бюджетів передбачається відповідному бюджету за рахунок розподілу коштів відповідної бюджетної програми згідно із законом про Державний бюджет України на відповідний рік у разі, коли в планованому бюджетному періоді зростання розрахункового обсягу бюджету села, селища або міста районного значення до обсягу загального фонду бюджету, затвердженого рішенням відповідної ради про місцевий бюджет на рік, що передує планованому, з урахуванням змін, унесених до актів законодавства, не досягає коефіцієнта 1,2.

 

Паспортизація бібліотек

З 11 січня по 20 жовтня 2010 року має бути проведено паспортизацію бібліотек загальноосвітніх навчальних закладів державної та комунальної форм власності згідно з Порядком проведення паспортизації бібліотек загальноосвітніх навчальних закладів України державної та комунальної форм власності, затвердженим спільним наказом Міністерства освіти і науки України та Академії педагогічних наук України від 16.07.2009 р. № 662/53.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі