Теми статей
Обрати теми

Послуги зі стерилізації

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПОСЛУГИ ЗІ СТЕРИЛІЗАЦІЇ

 

Владислав СТАНКУС, завідуючий сектором контролю установ та організацій, які фінансуються з бюджету, КРВ у м. Харкові

 

Чи має право установа охорони здоров’я надавати платні послуги зі стерилізації м’якого інвентарю і медичних інструментів іншим установам охорони здоров’я та іншим юридичним особам?

(Дніпропетровська обл.)

 

Стерилізація

— це повне знищення в тому чи іншому об’єкті всіх без винятку мікроорганізмів і їх спор незалежно від того, хворобливі вони чи нешкідливі.

В установах охорони здоров’я стерилізації підлягає деякий м’який інвентар та медичні інструменти. Більшість установ охорони здоров’я мають автоклави — пристрої для стерилізації.

Для того щоб вирішити питання, чи має право установа охорони здоров’я надавати платні послуги зі стерилізації, слід звернутися до

Переліку платних послуг, які можуть надаватися в державних та комунальних закладах охорони здоров’я, вищих медичних навчальних закладах та науково-дослідних установах, затвердженому постановою КМУ від 17.09.96 р. № 1138 (далі — Перелік № 1138), в якому визначені види послуг, які можуть надавати заклади та установи охорони здоров’я.

Слід зазначити, що цей

Перелік є вичерпним, тобто інші послуги, не зазначені в Переліку № 1138 , установи охорони здоров’я надавати на платній основі не можуть.

Надання платних послуг установами охорони здоров’я зі стерилізації

Переліком № 1138 не передбачено. Тому такі послуги установа охорони здоров’я надавати на платній основі не має права.

Кошти, отримані від незаконного надання платних послуг,

повинні бути перераховані до відповідного бюджету. Це обумовлено тим, що такі надходження не передбачені Переліком груп власних надходжень бюджетних установ, вимогами щодо їх утворення та напрямами використання, затвердженими постановою КМУ від 17.05.2002 р. № 659 (далі — Перелік № 659). Зокрема, п. 2 Переліку № 659 визначено: до першої групи власних надходжень бюджетних установ належать кошти, отримані від послуг, що надаються бюджетними установами згідно із законами та нормативно-правовими актами.

У цьому випадку надання такої послуги нормативними актами не передбачено, тому такі кошти

не можуть бути віднесені до власних надходжень бюджетних установ.

Держказначейство в листі від 13.04.2007 р. № 3.3-07/877-4520 зазначало, що кошти, які не належать ні до однієї з груп власних надходжень, повинні перераховуватися до відповідного бюджету.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі