Теми статей
Обрати теми

Оплата чергувань у стаціонарі та вдома

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ОПЛАТА ЧЕРГУВАНЬ У СТАЦІОНАРІ ТА ВДОМА

 

Анжела КУПЛИВАНЧУК, головний спеціаліст Департаменту економіки, фінансів і бухгалтерської звітності Міністерства охорони здоров’я України

 

Оплата праці медичних працівників за чергування вдома та у стаціонарі здійснюється згідно з

п. 5.1 і 5.2 Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених спільним наказом Мінпраці та Міністерства охорони здоров’я України від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519).

Далі відповімо на запитання читачів, пов’язані з оплатою чергувань, що надійшли на адресу редакції газети.

 

 

Виходячи з якого посадового окладу оплачується чергування у стаціонарі та чергування по приймальному відділенню лікарів-хірургів і лікарів інших спеціальностей?

 

Згідно з

п. 5.2 Умов № 308/519 заклади охорони здоров’я, що мають стаціонари, належать до безперервно діючих закладів, медична допомога в яких надається цілодобово.

Зважаючи на специфіку роботи стаціонару (надання медичної допомоги в будь-який час доби та днів тижня), для лікарів установлюються чергування у вечірній та нічний час, у вихідні та святкові дні відповідно до затвердженого графіка.

До обов’язків лікаря стаціонару входить обов’язкове несення зазначених чергувань, що виконуються в межах місячної норми робочого часу або за його згодою понад неї залежно від навантаження. Це передбачено трудовим договором, внутрішнім трудовим розпорядком установи та посадовою інструкцією працівника.

Оплата чергувань у стаціонарі здійснюється згідно з

п. 5.2 Умов № 308/519. Чергування у стаціонарах здійснюються в межах місячної норми робочого часу або понад місячну норму робочого часу працівника. Робочий час медичних працівників ураховується помісячно.

Місячна норма робочого часу визначається виходячи з установленої для певного працівника щоденної тривалості робочого часу, передбаченої для шестиденного робочого тижня, та кількості робочих днів у цьому місяці. До місячної норми робочого часу включаються

всі види робіт, що виконуються працівниками (тобто основна робота, чергування, виклик для надання допомоги хворим удома тощо).

Чергування в межах місячної норми робочого часу

здійснюються штатними медичними працівниками за рахунок зменшення тривалості змін протягом місяця. При цьому, якщо чергування здійснювалося в робочі дні згідно з графіком роботи в межах місячної норми робочого часу, додаткова оплата (понад посадовий оклад) не проводиться .

Чергування за графіком роботи у вихідний та/або святковий день у межах місячної норми робочого часу може компенсуватися за згодою сторін наданням іншого дня відпочинку або оплачуватися в розмірі одинарної годинної ставки понад оклад (

ст. 72, 107 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р. (далі — КЗпП)).

До чергувань понад місячну норму робочого часу

можуть залучатися лікарі та фахівці з базовою й неповною вищою медичною освітою без обіймання штатної посади з оплатою з фонду оплати праці.

Залучення працівників до чергувань понад місячну норму робочого часу

можливе тільки в тих випадках, коли в закладі відсутня вакантна посада за цією спеціальністю. Чергування понад місячну норму робочого часу не є сумісництвом.

У цьому випадку робота, що виконується:

— у робочі дні тижня, оплачується в

одинарному розмірі понад оклад;

— у вихідний день за графіком, святковий чи неробочий день, — у розмірі

подвійної годинної або денної ставки понад оклад (ст. 106, 107 КЗпП).

Згідно з

п.п 3.2.1 Умов № 308/519 працівникам, які залучаються до роботи в нічний час, здійснюється доплата в розмірі 35 % годинної тарифної ставки (посадового окладу) за кожну годину роботи в нічний час. Нічним вважається час з 22:00 до 6:00.

Перелік посад і підрозділів, за роботу в яких проводиться така доплата, затверджується керівником закладу за погодженням з профспілковим комітетом.

Годинна й денна ставки, передбачені

п. 5.2 Умов № 308/519, визначаються виходячи з посадового окладу, установленого з урахуванням підвищень .

Таким чином, чергування в стаціонарі та чергування по приймальному відділенню лікарів-хірургів та лікарів інших спеціальностей оплачується виходячи з посадових окладів таких працівників з урахуванням підвищень (графа 12 тарифікаційного списку).

 

 

Як оплачується чергування вдома рентгенолаборанта — виходячи з окладу рентгенолаборанта чи окладу медсестри?

 

Згідно з

п. 5.1 Умов № 308/519 лікарі та фахівці з базовою й неповною вищою медичною освітою закладів охорони здоров’я, зайняті наданням медичної допомоги населенню, у тому числі екстреної, можуть залучатися до чергування вдома.

До чергування вдома можуть залучатися лікарі — до п’яти посад з основних лікарських спеціальностей і чотирьох посад фахівців з базовою та неповною вищою медичною освітою (лаборант,

рентгенолаборант, сестра медична операційна, сестра медична — анестезист) з урахуванням укомплектованості штатів, виробничої необхідності, кількості викликів та їх експертної оцінки.

Чергування вдома здійснюються як у межах місячної норми робочого часу відповідних працівників за обліковий період, так і за її межами.

Згідно з

абз. 4 п. 5.1 Умов № 308/519 чергування вдома в денний та нічний час ураховується як півгодини за кожну годину чергування та оплачується виходячи з посадового окладу, визначеного за п. 2.1 — 2.2 Умов № 308/519, з урахуванням підвищення за кваліфікаційну категорію.

Таким чином, чергування вдома рентгенолаборанту оплачується виходячи з окладу рентгенолаборанта, визначеного за

п. 2.1 — 2.2 Умов № 308/519, з урахуванням підвищення за кваліфікаційну категорію (графа 5 тарифікаційного списку).

При цьому зазначимо, що в разі чергування вдома в нічний час доплата за роботу в нічний час

не встановлюється.

 

 

Як оплачується чергування вдома в разі виклику на роботу?

 

Згідно з

абз. 5 п. 5.1 Умов № 308/519 у разі виклику працівника під час чергування (до закладу, на місце події та додому до хворого) час, витрачений на виклик, оплачується за фактично відпрацьовані години з розрахунку посадового окладу працівника, установленого штатним розписом, зі збереженням діючого порядку оплати праці працівників охорони здоров’я в нічний час.

Факт виклику медичного працівника і кількість фактично відпрацьованих годин реєструються у приймальному відділенні.

У зв’язку з тим, що час, витрачений на виклик, оплачується в іншому порядку, ніж чергування вдома, то й час виклику виключається із загального часу чергування вдома та оплачується відповідно до

абз. 5 п. 5.1 Умов № 308/519.

Згідно з

п.п. 3.2.1 Умов № 308/519 працівникам, які залучаються до роботи в нічний час, здійснюється доплата в розмірі 35 % годинної тарифної ставки (посадового окладу) за кожну годину роботи в нічний час. Нічним вважається час з 22:00 до 6:00.

Робота у святковий та/або неробочий день

оплачується додатково (понад оклад) у розмірі (ст. 107 КЗпП):

— одинарної годинної чи денної ставки, якщо чергування здійснювалося в межах місячної норми робочого часу;

— подвійної годинної чи денної ставки, якщо чергування здійснювалося за межами місячної норми робочого часу.

За бажанням працівника, який відпрацював у святковий та/або неробочий день, йому може бути надано інший день відпочинку. У цьому випадку оплата за роботу у святковий та/або неробочий день здійснюється в одинарному розмірі.

Узагальнимо зазначене в таблиці.

 

Оплата чергування вдома

чергування здійснювалося в межах місячної норми робочого часу

чергування здійснювалося за межами місячної норми робочого часу

години чергування вдома

час, витрачений на виклик (фактично відпрацьовані години)

години чергування вдома

час, витрачений на виклик (фактично відпрацьовані години)

Роботу в денний та нічний час ураховують як 0,5 год. за кожну годину чергування та оплачують виходячи з посадового окладу без підвищень (гр. 5 ТС*).Доплата за роботу в нічний час не встановлюється

Оплачується з розрахунку посадового окладу працівника з урахуванням підвищень (гр. 12 ТС) з доплатою за нічну роботу

Роботу в денний та нічний час ураховують як 0,5 год. за кожну годину чергування та оплачують виходячи з посадового окладу без підвищень (гр. 5 ТС).

Доплата за роботу в нічний час не встановлюється

Оплачується з розрахунку посадового окладу працівника з урахуванням підвищень (гр. 12 ТС) з доплатою за нічну роботу

Робота у святковий та/або неробочий день (вихідний) оплачується додатково (понад оклад) у розмірі одинарної годинної чи денної ставки (ст. 107 КЗпП)

Робота у святковий та/або неробочий день (вихідний) оплачується додатково (понад оклад) у розмірі подвійної годинної чи денної ставки (ст. 107 КЗпП)

Оплата чергування у стаціонарі

чергування здійснювалося в межах місячної норми робочого часу

чергування здійснювалося за межами місячної норми робочого часу

Якщо чергування здійснювалося в робочі дні згідно з графіком роботи в межах місячної норми робочого часу, то додаткова оплата (понад посадовий оклад) не проводиться.

Чергування за графіком роботи у вихідний та/або святковий день може компенсуватися за згодою сторін наданням іншого дня відпочинку або оплачуватися в розмірі одинарної годинної ставки понад оклад — ст. 72, 107 (КЗпП)

Чергування в робочі дні тижня оплачується в одинарному розмірі понад оклад.

Чергування у вихідний день за графіком, святковий та/або неробочий день — у розмірі подвійної годинної чи денної ставки понад оклад (ст. 106, 107 КЗпП)

Згідно з п.п. 3.2.1 Умов № 308/519 працівникам, які злучаються до роботи в нічний час, здійснюється доплата в розмірі 35 % годинної тарифної ставки (посадового окладу) за кожну годину роботи в нічний час. Нічним вважається час з 22:00 до 6:00

* ТС — тарифікаційний список (додаток 1 до Умов № 308/519).

 

Приклад.

У міській лікарні у вересні 2009 року до чергування вдома та у стаціонарі залучається рентгенолаборант ІІ категорії, який працює на ставку. Тривалість робочого тижня рентгенолаборанта становить 30 год. У вересні 2009 року він відпрацював повний місяць. Місячна норма годин у вересні 2009 року склала 132 год.

У вересні 2009 року рентгенолаборант чергував

у стаціонарі — 8-го числа (вівторок) з 14:00 до 8:00 наступного дня в межах норми робочого часу.

Крім того, згідно з графіком чергувань у вересні 2009 року він чергував

удома понад місячну норму:

— 16-го числа (середа) з 14:00 до 8:00 наступного дня. Під час чергування його викликали до лікарні двічі: перший раз із 15:00 до 16:00, другий раз з 22:00 до 23:00;

— 26-го числа (субота) з 8:00 до 8:00 наступного дня.

Посадовий оклад відповідно до п.п. 2.2.8 Умов № 308/519 становить 839 грн. З урахуванням підвищення на 15 % за шкідливі та важкі умови праці згідно з п. 2.12 додатка 3 до Умов № 308/519, посадовий оклад працівника становить 964,85 грн.

 

Оплата чергування у стаціонарі

8 вересня рентгенолаборант відчергував у стаціонарі 18 год. (з 14:00 до 8:00 наступного дня).

Оскільки чергування здійснювалося в межах місячної норми робочого часу (за рахунок зменшення тривалості змін протягом місяця) у робочий день за графіком, то додаткова оплата (понад посадовий оклад)

не проводиться.

За чергування в нічний час

проводиться додаткова оплата в розмірі 35 % годинної тарифної ставки (посадового окладу) за кожну годину роботи в нічний час (п.п. 3.2.1 Умов № 308/519).

Згідно з абз. 12 п. 5.2 Умов № 308/519 у цьому випадку годинна ставка визначається виходячи з посадового окладу, установленого

з урахуванням підвищень (графа 12 тарифікаційного списку).

Визначимо годинну ставку шляхом ділення посадового окладу з урахуванням підвищень на кількість годин за нормою тривалості робочого часу на відповідний місяць.

Годинна ставка у вересні 2009 року становить: 7,31 грн./год. (964,85 грн. : 132 год.), де 132 — норма тривалості робочого часу у вересні 2009 року.

Отже, додатково за чергування в нічний час 8 год. (з 22:00 до 6:00) здійснюється доплата в розмірі:

20,47 грн. (8 год. х 7,31 грн./год. х 35 %).

 

Оплата чергування вдома

16-те число (середа).

16 вересня рентгенолаборант відчергував 18 год. (з 14:00 до 8:00 наступного дня). За цей час його двічі викликали до лікарні, кожного разу по годині, усього — 2 год.

Оскільки час виклику виключається з часу чергування вдома, то фактичне число годин чергування становить: 16 год. (18 год. - 2 год.).

Згідно з п. 5.1

чергування вдома в денний та нічний час ураховується як півгодини за кожну годину чергування та оплачується виходячи з посадового окладу з урахуванням підвищення за кваліфікаційну категорію (графа 5 тарифікаційного списку).

Визначимо годинну ставку шляхом ділення посадового окладу з урахуванням підвищення за кваліфікаційну категорію на кількість годин за нормою тривалості робочого часу на відповідний місяць.

Годинна ставка у вересні 2009 року становить: 6,36 грн./год. (839 грн. : 132 год.), де 132 — норма тривалості робочого часу у вересні 2009 року.

Оплата годин чергування становитиме: 50,88 грн.

(16 год. : 2 х 6,36 грн./год.).

Час виклику

оплачується за фактично відпрацьовані години з розрахунку посадового окладу працівника, установленого штатним розписом (графа 12 тарифікаційного списку), зі збереженням діючого порядку оплати праці в нічний час.

У цьому випадку для визначення годинного окладу необхідно брати посадовий оклад з урахуванням підвищення за шкідливі та важкі умови праці.

Годинний посадовий оклад у вересні 2009 року становитиме: 7,31 грн./год. (964,85 грн. : 132 год.), де 132 — норма тривалості робочого часу у вересні 2009 року.

Оплата годин виклику становить: 14,62 грн.

(2 год. х 7,31 грн./год.).

Крім того, оскільки другий виклик відбувався в нічний час, згідно з п.п. 3.2.1 Умов № 308/519 за роботу в нічний час, здійснюється

доплата в розмірі 35 % годинної ставки за кожну годину роботи в нічний час.

Отже, розмір доплати

за роботу в нічний час становить: 2,56 грн. (1 год. х 7,31 грн./год. х 35 %).

Разом —

68,06 грн. (50,88 грн. + 14,62 грн. + 2,56 грн.).

26-те число (субота).

26 вересня рентгенолаборант відчергував 24 год. (з 8:00 до 8:00 наступного дня). За цей час до лікарні його не викликали.

Отже, кількість годин чергування вдома, що підлягають оплаті, становить: 12 год. (24 год. : 2 год.).

Оскільки рентгенолаборант чергував у вихідний день понад місячну норму, то оплата здійснюється в розмірі подвійної годинної ставки понад оклад, а саме:

152,64 грн. (12 год. х 6,36 грн./год. х 2).

Усього заробітна плата за вересень 2009 року становитиме: 1206,02 грн. (964,85 грн. + 20,47 грн. + 68,06 грн. + 152,64 грн.).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі