Теми статей
Обрати теми

Право на допомогу по тимчасовій непрацездатності

Редакція ББ
Стаття

ПРАВО НА ДОПОМОГУ ПО ТИМЧАСОВІЙ НЕПРАЦЕЗДАТНОСТІ

 

У разі настання страхового випадку (захворювання чи травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві) особи, які підлягають загальнообов’язковому соціальному страхуванню, мають право на отримання допомоги по тимчасовій непрацездатності.

Водночас слід пам’ятати, що законодавством передбачено випадки, коли допомога по тимчасовій непрацездатності не надається.

Дарина ДАВИДЕНКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Як передбачено

ст. 4 Закону 2240, право на отримання допомоги по тимчасовій непрацездатності (далі — допомога) виникає з настанням страхового випадку в період роботи (уключаючи час випробування та день звільнення), якщо інше не передбачено законодавством.

Отже, право на отримання допомоги виникає з першого дня укладення трудового договору й закінчується останнім днем роботи. Так, якщо хвороба настала

в перший чи останній день роботи і працівник надав листок непрацездатності, виданий цього дня, то допомога виплачується на загальних підставах.

Допомога надається

як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом (ст. 50 Закону № 2240).

Винятковий перелік випадків, коли допомога по тимчасовій непрацездатності

не надається, наведено у ст. 36 Закону № 2240, а саме:

1) у разі одержання застрахованою особою травм або її захворювання при вчиненні нею злочину;

2) у разі навмисного заподіяння шкоди своєму здоров’ю з метою ухилення від роботи чи інших обов’язків або симуляції хвороби;

3) за час перебування під арештом і за час проведення судово-медичної експертизи;

4) за час примусового лікування, призначеного за постановою суду;

5) у разі тимчасової непрацездатності у зв’язку із захворюванням або травмою, що сталися внаслідок алкогольного, наркотичного, токсичного сп’яніння або дій, пов’язаних з таким сп’янінням;

6) за час перебування застрахованої особи у відпустці без збереження заробітної плати, у творчій відпустці, додатковій відпустці у зв’язку з навчанням.

Ми зазначили загальні моменти, а далі розглянемо порядок виплати допомоги в окремих ситуаціях.

 

Якщо хвороба працівника настала в період відпустки

Інструкція № 455

не містить заборони щодо видачі листка непрацездатності в разі хвороби працівника в період його перебування в будь-якому з видів відпусток. Проте не завжди такий листок непрацездатності підлягає оплаті.

Щорічна відпустка

. У разі настання тимчасової непрацездатності під час перебування працівника в щорічній (основній або додатковій) відпустці допомога йому надається на загальних підставах. Це передбачено абз. 3 ч. 2 ст. 35 Закону № 2240.

При цьому щорічну відпустку має бути перенесено на інший період або продовжено на кількість календарних днів хвороби (

ст. 11 Закону про відпустки).

Додаткова відпустка на дітей

. Такий вид відпустки не належить до щорічних, а є соціальним видом відпусток (абз. 5 п. 4 ч. 1 ст. 4 Закону про відпустки).

Закон № 2240

не містить прямої норми щодо оплати (або неоплати) лікарняних листків, виданих працівнику в разі його хвороби в період відпустки на дітей.

У

листі від 19.02.2009 р. № 34/13/116-09 Мінпраці зазначило: у разі хвороби працівника під час перебування в додатковій відпустці на дітейлисток непрацездатності підлягає оплаті на тій підставі, що таку відпустку згідно із Законом про відпустки має бути перенесено на інший період або продовжено на кількість календарних днів хвороби.

Чорнобильська відпустка

. Особам, віднесеним до категорій 1 і 2, потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи, держава гарантує надання оплачуваної додаткової відпустки на підставі п. 22 ст. 20 і п. 1 ст. 21 Закону № 769.

Така відпустка

не належить до щорічних відпусток, а надається як пільга та компенсація за рахунок коштів державного бюджету згідно з Порядком використання коштів державного бюджету для виконання програм, пов’язаних із соціальним захистом громадян, потерпілих унаслідок Чорнобильської катастрофи, затвердженим постановою КМУ від 20.09.2005 р. № 936 (див. лист Мінпраці від 19.06.2007 р. № 195/13/116-07).

У зв’язку з цим на чорнобильську відпустку

не поширюється право на перенесення в разі тимчасової непрацездатності працівника, передбачене ст. 11 Закону про відпустки. Отже, листок непрацездатності, виданий працівнику на час його хвороби в чорнобильській відпустці, не може бути оплачено (див. також консультацію фахівця Мінпраці // «Бюджетна бухгалтерія», 2009, № 44, с. 30).

Навчальна відпустка

. Дні тимчасової непрацездатності, що припадають на період перебування працівника в навчальній відпустці, не оплачуються згідно з п. 6 ч. 1 ст. 36 Закону № 2240. Якщо працівник захворів під час перебування в навчальній відпустці, то вона оплачується в загальному порядку, а дні тимчасової непрацездатності, що припадають на період навчальної відпустки, не оплачуються.

Відпустка без збереження заробітної плати

. Дні тимчасової непрацездатності, що припадають на період перебування працівника у відпустці за свій рахунок, не оплачуються згідно з п. 6 ч. 1 ст. 36 Закону № 2240.

Слід мати на увазі: якщо тимчасова непрацездатність настала в період перебування працівника у

відгулі, то допомога також не надається. На це звертало увагу Мінпраці в листі від 20.04.2007 р. № 210/020/99-07.

Узагальнимо зазначене в таблиці.

 

Вид відпустки

Оплата лікарняного в разі хвороби працівника під час перебування у відпустці

Підстава

1

2

3

Щорічна (основна та додаткова) відпустка

Оплачують на загальних підставах

абз. 3 ч. 2 ст. 35 Закону № 2240

Відпустка на дітей

Оплачують на загальних підставах

ч. 1 ст. 36 Закону № 2240

Навчальна, творча відпустка, відпустка без збереження заробітної плати*

Не оплачують

п. 6 ч. 1 ст. 36 Закону № 2240

Чорнобильська відпустка*

Не оплачують

абз. 3 ч. 2 ст. 35 Закону № 2240

* Перенесення або продовження відпустки в разі хвороби працівника під час його перебування в таких відпустках законодавством не передбачено.

 

Якщо під час відпустки працівнику оформлено лікарняний у зв’язку з хворобою його дитини чи іншого члена сім’ї

Перш за все зауважимо, що згідно з

п.п. «б» п. 3.15 Інструкції № 455 листок непрацездатності не видається для догляду за хворою дитиною в період перебування застрахованої особи в:

1) щорічній (основній та додатковій) відпустці;

2) відпустці без збереження заробітної плати;

3) частково оплачуваній відпустці для догляду за дитиною до трьох років.

Тому права на допомогу в разі хвороби дитини, коли працівник перебуває в одній з наведених відпусток,

немає.

Крім того,

п. 6 ст. 35 Закону № 2240 установлено: допомога по догляду за хворою дитиною віком до 14 років, по догляду за хворим членом сім’ї та в разі захворювання матері чи іншої особи, яка фактично здійснює догляд за дитиною віком до трьох років або дитиною-інвалідом віком до 18 років, не надається, якщо застрахована особа перебувала в цей час у щорічній (основній чи додатковій) відпустці, додатковій відпустці у зв’язку з навчанням або у творчій відпустці.

Водночас якщо й після закінчення відпустки дитина продовжує хворіти, то згідно з

п. 3.11 Інструкції № 455 листок непрацездатності видадуть матері або особі, яка доглядає хвору дитину, з дня, коли мати чи інша особа повинна стати до роботи після закінчення:

1) щорічної (основної або додаткової) відпустки;

2) відпустки у зв’язку з навчанням або творчої відпустки;

3) відпустки для догляду за дитиною до трьох років;

4) відпустки без збереження заробітної плати.

Зауважимо, що

Інструкція № 455 не містить заборони на видачу листка непрацездатності для догляду за хворою дитиною в разі перебування працівника, який доглядає дитину, в додатковій відпустці на дітей. Проте допомога в цьому випадку не надається (відпустка на дітей у разі хвороби дитини не продовжується ы не переноситься на інший період).

 

Хвороба в період відпустки для догляду за дитиною до трьох років

Жінці, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, тимчасова непрацездатність не оплачується, оскільки в цей період вона не працює і за неї не сплачуються страхові внески до ФССТВП.

Якщо в період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку жінка

працює на умовах неповного робочого часу і при цьому:

захворює сама чи захворює її старша дитина віком до 14 років, то їй видається листок непрацездатності, що оплачується за місцем роботи на загальних підставах. Законодавчих підстав для відмови в оплаті тимчасової непрацездатності у цьому випадку немає. Це підтверджується й роз’ясненнями Мінпраці (див. лист від 23.10.2009 р. № 389/18/153-09);

захворює її дитина віком до трьох років. Згідно з п. 3.15 Інструкції № 455 листок непрацездатності не видається для догляду за хворою дитиною в разі перебування застрахованої особи у відпустці для догляду за дитиною до трьох років, оскільки в цей період жінка вже отримує гарантовану законодавством матеріальну виплату — допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Тому допомога не виплачується. Як зазначив ФССТВП у листі від 26.03.2009 р. № 04-06/3-5/з-74, навіть якщо, порушуючи вимоги Інструкції № 455, листок непрацездатності було видано, установа не має права надавати допомогу по догляду за хворою дитиною.

Нагадаємо також, що згідно з

ч. 5 ст. 35 Закону № 2240 допомога в разі захворювання матері чи іншої застрахованої особи, яка фактично здійснює догляд за дитиною до трьох років, надається застрахованій особі, яка здійснює догляд за дитиною, з першого дня за весь період захворювання. Крім цього, відповідно до п. 3.13 Інструкції № 455 листок непрацездатності видається працюючій особі, яка здійснює догляд за дитиною до трьох років, у разі хвороби матері (іншого члена сім’ї, який перебуває у відпустці для догляду за дитиною до трьох років) на період, коли вона за висновком лікаря не може здійснювати догляд за дитиною.

 

Якщо працівник захворів у відрядженні, що підтверджується листком непрацездатності

Згідно з

п. 1.9 розділу І Інструкції № 59 відрядженому працівнику на загальних підставах оплачують дні тимчасової непрацездатності. При цьому самі дні хвороби не включають до строку відрядження (тобто працівнику ці дні оплачуються не як за час перебування у відрядженні, а як за дні хвороби).

Оплата тимчасової непрацездатності відбувається в загальному порядку. Підставою для оплати днів хвороби є листок непрацездатності встановленої форми. Нагадаємо, що форму лікарняного листка затверджено

наказом № 532. Зверніть увагу: у цьому випадку лікарняний листок має бути підписано головним лікарем і завірено круглою печаткою того закладу охорони здоров’я, до якого звертався відряджений працівник (п. 1.10 Інструкції № 455). Якщо ж працівник надасть неправильно заповнений лікарняний листок, то це є підставою для відмови в його оплаті.

Також зазначимо: працівнику, який захворів у відрядженні, на загальних підставах

відшкодовуються видатки на проживання (крім випадків, коли відряджений працівник перебуває на стаціонарному лікуванні) і виплачуються добові протягом усього часу, поки він не може за станом здоров’я розпочати виконання покладеного на нього службового доручення або повернутися до місця свого постійного проживання, але на строк не більше двох місяців (п. 1.9 розділу І Інструкції № 59).

 

Якщо лікарняний листок закривається у зв’язку з установленням інвалідності

З моменту встановлення інвалідності у працівника виникає право на отримання матеріального забезпечення (пенсії) по інвалідності, тобто з цієї миті він

є соціально захищеним.

Тому листок непрацездатності має бути закрито на дату встановлення інвалідності. При оплаті листка непрацездатності

день установлення інвалідності не включається до періоду тимчасової непрацездатності та не оплачується.

Якщо працівника у зв’язку з установленням інвалідності не звільняють, то

після виходу на роботу він матиме право на допомогу по тимчасовій непрацездатності при настанні страхового випадку (див. консультацію фахівця Мінпраці // «Бюджетна бухгалтерія», 2009, № 34, с. 26).

 

Якщо лікарняний листок закривається у зв’язку зі смертю працівника

У разі смерті застрахованої особи допомога за листком непрацездатності, виданим у період його роботи, оплачується на загальних підставах.

Допомога, яку було призначено, але не отримано застрахованою особою у зв’язку з її смертю, виплачується членам сім’ї, які проживають разом з нею, або спадкоємцям (

ч. 5 ст. 52 Закону № 2240).

Згідно з

п. 3.13 Інструкції № 532 в листку непрацездатності в разі смерті застрахованої особи у графі «Стати до роботи» зазначається «помер» і дата смерті.

Чинним законодавством не передбачено обмежень щодо виплати допомоги в разі смерті застрахованої особи.

Допомога має надаватися за весь період захворювання, уключаючи день смерті працівника. На це звертав увагу ФССТВП у листі від 14.08.2009 р. № 04-06/Н-152з-198 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2009, № 37, с. 8).

 

Якщо працівник захворів у період простою не з вини працівника

Дні хвороби, що припадають на період простою

(незалежно від того, коли почалася хвороба — до простою чи в період простою та продовжується після його закінчення), підлягають оплаті на загальних підставах. На це також звертало увагу Мінпраці в листі від 19.03.2009 р. № 51/18/99-09 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2009, № 16, с. 9).

 

Якщо тимчасова непрацездатність настала внаслідок алкогольного сп’яніння

Згідно з

ч. 1 ст. 36 Закону № 2240 у разі тимчасової непрацездатності у зв’язку із захворюванням чи травмою, що сталися внаслідок алкогольного, наркотичного, токсичного сп’яніння або пов’язаних з ним дій, дні тимчасової непрацездатності застрахованій особі не оплачуються.

При цьому як у лікарняному листку, так і в медичній картці зазначається, що тимчасова непрацездатність працівника настала внаслідок алкогольного, наркотичного або токсичного сп’яніння. У лікарняному листку така відмітка ставиться лікарем у правому нижньому полі лицьового боку лікарняного листка у графі «Примітка».

Водночас наявність такої відмітки не є достатньою підставою для відмови в оплаті лікарняного листка. У

листі ФССТВП від 26.02.2009 р. № 04-29-352 було зроблено акцент на тому, що комісія з соціального страхування в цьому випадку повинна прийняти обґрунтоване рішення щодо оплати лікарняного листка, підтверджене відповідними документами (поясненнями, довідками, іншими матеріалами).

Комісія з соціального страхування повинна з’ясувати

причинний зв’язок захворювання чи травми із вживанням алкоголю (наркотиків, токсичних речовин). У разі якщо такий зв’язок буде встановлено, комісія приймає рішення про відмову в оплаті лікарняного листка. Якщо ж травма (захворювання) не пов’язана із вживанням алкоголю (наркотиків, токсичних речовин), допомога надається на загальних підставах.

 

Якщо тимчасова непрацездатність настала в період вирішення спору про незаконність звільнення працівника

Якщо страховий випадок (тимчасова непрацездатність) настав у період вирішення спору про незаконність звільнення працівника, тобто коли працівник фактично не перебуває у трудових відносинах, то слід керуватися

ч. 11 ст. 35 Закону № 2240.

Згідно з

ч. 11 ст. 35 Закону № 2240 у разі настання тимчасової непрацездатності особи в період вирішення спору про незаконність його звільнення допомога по тимчасовій непрацездатності надається за умови поновлення застрахованої особи на роботі. При цьому оплаті підлягають дні з дня прийняття такого рішення відповідним органом.

Тільки факт відкриття провадження у справі про поновлення на роботі не є підставою для оплати лікарняного, виданого після звільнення.

 

Оплата днів тимчасової непрацездатності

Нагадаємо, що підставою для оплати є оформлений належним чином листок непрацездатності. Рішення про оплату лікарняного приймається комісією (уповноваженим) із соціального страхування, що оформляється протоколом. Типову форму протоколу наведено в додатку до

Положення № 25 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2008, № 28, с. 4).

Згідно зі

ст. 2 Закону № 2213 при оплаті днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком, перші п’ять днів хвороби оплачуються за рахунок роботодавця. Починаючи з шостого дня листок непрацездатності оплачується за рахунок коштів ФССТВП.

Це правило діє тільки в разі хвороби самої застрахованої особи.

Лікарняні, пов’язані з тимчасовою непрацездатністю за іншими підставами, оплачуються за рахунок коштів ФССТВП починаючи з 1-го дня. До таких підстав належать:

1) необхідність догляду за хворою дитиною віком до 14 років. Допомога виплачується не більше 14 календарних днів. При стаціонарному лікуванні — за весь час перебування застрахованої особи у стаціонарі разом з хворою дитиною;

2) необхідність догляду за хворим членом сім’ї. Допомога виплачується не більше 3-х днів. У виняткових випадках з урахуванням тяжкості хвороби та побутових обставин — не більше 7 календарних днів;

3) догляд за дитиною віком до трьох років або дитиною-інвалідом віком до 18 років у разі хвороби матері чи іншої особи, яка доглядає цю дитину;

4) карантин, накладений органами санітарно-епідеміологічної служби;

5) тимчасове переведення застрахованої особи згідно з медичним висновком на легшу, нижчеоплачувану роботу. Допомога виплачується не більше 2-х місяців;

6) протезування з поміщенням до стаціонару протезно-ортопедичного підприємства;

7) санаторно-курортне лікування.

 

НОРМАТИВНІ ДОКУМЕНТИ

Закон № 2213

— Закон України «Про розмір внесків на деякі види загальнообов’язкового державного соціального страхування» від 11.01.2001 р. № 2213-III.

Закон про відпустки —

Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР.

Закон № 769 —

Закон України «Про статус та соціальний захист громадян, потерпілих унаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.91 р. № 796-XII.

Закон № 2240 —

Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III.

Інструкція № 59

— Інструкція про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджена наказом Мінфіну України від 13.03.98 р. № 59.

Інструкція № 455

— Інструкція про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність, затверджена наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13.11.2001 р. 455.

Положення № 25

— Положення про комісію (уповноваженого) із соціального страхування підприємства, установи, організації, затверджене постановою ФССТВП від 23.06.2008 р. № 25.

Наказ № 532

— наказ МОЗ, Мінпраці, ФССТВП, ФССНВ «Пр затвердження зразка, технічного опису листка непрацездатності та Інструкції про порядок заповнення листка непрацездатності» від 03.11.2004 р. № 532/274/136-ос/1406.

Інструкція № 532 — Інструкція про порядок заповнення листка непрацездатності, затверджена спільним наказом Міністерства охорони здоров’я, Мінпраці, Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань від 03.11.2004 р. № 532/274/136-ос/1406.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі