Теми статей
Обрати теми

Допомога по вагітності та пологах

Редакція ББ
Стаття

ДОПОМОГА ПО ВАГІТНОСТІ ТА ПОЛОГАХ

 

У цій статті нагадаємо загальні правила надання відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, а також вкажемо, як розрахувати допомогу по вагітності та пологах з урахуванням нових вимог, установлених постановою № 1332.

Катерина ЯРОСЛАВСЬКА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

ВІДПУСТКА У ЗВ’ЯЗКУ З ВАГІТНІСТЮ ТА ПОЛОГАМИ

Згідно зі

ст. 38 Закону № 2240 допомога по вагітності та пологах надається у формі матеріального забезпечення, яке компенсує втрату заробітної плати за весь період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

Порядок надання відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами визначено

ст. 179 КЗпП та ст. 17, 20 Закону про відпустки.

 

Тривалість відпустки

Тривалість відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами залежить від обставин народження (усиновлення) дитини та визначається згідно зі

ст. 17 Закону про відпустки, ч. 1, 2 ст. 38 Закону № 2240, пп. 6.1 — 6.5, 6.11 Інструкції № 455.

Інформацію щодо встановленої тривалості відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами наведено у додатку до цієї консультації. Зауважимо, що тривалість такої відпустки вказується в листку непрацездатності представником закладу охорони здоров’я.

У загальному випадку оплачувана відпустка надається вагітній жінці після 30 тижнів вагітності на термін

126 календарних днів (70 днів до пологів і 56 днів після пологів).

 

Оформлення декретної відпустки

Згідно з

абз. 1 ст. 17 Закону про відпустки відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами надається на підставі медичного висновку, тобто листка непрацездатності. У Законі про відпустки не вимагається надання працівницею заяви для оформлення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами. Виняток становить випадок, коли працівниця має намір приєднати до відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами щорічну відпустку. Так, згідно зі ст. 20 Закону про відпустки роботодавець зобов’язаний за заявою жінки приєднати до відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами щорічну відпустку незалежно від тривалості її роботи в поточному робочому році.

Зверніть увагу: відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами надають повної тривалості незалежно від кількості днів, фактично використаних до пологів.

 

Особливості надання відпустки

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами належить до соціальних видів відпусток, у зв’язку з цим вона не переривається і не переноситься на інший період.

Період перебування жінки у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами зараховується їй до страхового стажу для цілей застосування законодавства із соціального страхування з тимчасової непрацездатності (

ч. 1 ст. 7 Закону № 2240) та до стажу, що дає право на щорічну основну відпустку (п. 3 ч. 1 ст. 9 Закону про відпустки).

 

ДОПОМОГА ПО ВАГІТНОСТІ ТА ПОЛОГАХ

Підставою для призначення допомоги по вагітності та пологах є виданий в установленому порядку листок непрацездатності (

ст. 51 Закону № 2240). Для роботи за сумісництвом підставою для призначення допомоги є копія листка непрацездатності, завірена підписом керівника та печаткою за основним місцем роботи, та довідка про середню заробітну плату за основним місцем роботи (п. 21 Порядку № 1266). Право на отримання допомоги по вагітності та пологах на роботі за сумісництвом гарантовано абз. 1 ч. 1 ст. 50 Закону № 2240.

Рішення про призначення допомоги по вагітності та пологах та виплати допомоги за рахунок коштів ФССТВП приймається

комісією (уповноваженим) із соціального страхування та оформляється протоколом.

Комісія (уповноважений) зобов’язана прийняти рішення про надання допомоги (мотивовану відмову в наданні)

протягом 10 днів із дня отримання документів від застрахованої особи (ч. 1 ст. 52 Закону № 2240). Виплачується допомога в найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати.

Якщо право на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами виникає:

1)

у період відпустки для догляду за дитиною до трьох років, то листок непрацездатності у зв’язку з відпусткою по вагітності та пологах видається жінці на загальних підставах (п. 6.12 Інструкції № 455). Допомога по вагітності та пологах виплачується в загальному порядку незалежно від допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (абз. 3 ч. 3 ст. 38 Закону № 2240);

2)

у період тимчасової непрацездатності застрахованої особи, то листок непрацездатності по тимчасовій непрацездатності закривається і з дня настання такої відпустки видається листок непрацездатності по вагітності та пологах. При цьому кожний з листків непрацездатності підлягає оплаті в порядку, установленому Законом № 2240, тобто допомога виплачується з дня виникнення права на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами;

3)

у період відпустки (щорічної, відпустки без збереження заробітної плати, додаткової відпустки у зв’язку з навчанням, творчої відпустки), простою не з вини працівника, то допомога по вагітності та пологах виплачується з дня виникнення права на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами. Слід зауважити, що чинним законодавством не передбачено можливість одночасного перебування працівниці у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами та будь-якій іншій з перелічених оплачуваних відпусток. Відповідно за той самий період працівниці не може бути виплачено відпускні та допомога по вагітності та пологах. Отже, якщо під час перебування працівниці в одній з перелічених оплачуваних відпусток у неї виникло право на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами, необхідно здійснити перерахунок відпускних. Оплаті підлягає тільки частина відпустки, що передує початку відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

Зверніть увагу: жінка, в якої виникло право на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами, але яка при цьому продовжує працювати, не може одночасно отримувати заробітну плату та допомогу по вагітності та пологах. Якщо жінка не скористалася правом на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами і

продовжує працювати та отримувати заробітну плату, хоча їй було видано листок непрацездатності, то допомогу по вагітності та пологах їй необхідно виплачувати тільки за час фактичного перебування в такій відпустці. Такі роз’яснення надало Мінпраці у своєму листі від 18.07.2007 р. № 441/020/99-07. Щодо визначення при цьому розрахункового періоду, коли дата відкриття листка непрацездатності та фактична дата виходу працівниці у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами припадають на різні місяці, то, на думку Мінпраці, у цьому випадку розрахунковим періодом будуть останні 6 календарних місяців, що передують місяцю, на який припадає дата, зазначена в листку непрацездатності (див. лист Мінпраці від 23.05.2008 р. № 273/020/99-08).

Допомога надається відразу за весь період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами незалежно від кількості днів, фактично використаних до пологів. Листок непрацездатності по вагітності та пологах оплачується

за рахунок коштів ФССТВП з першого дня.

У разі ліквідації (реорганізації) підприємства, установи, організації допомога по вагітності та пологах виплачується застрахованій особі їх правонаступником, а в разі його відсутності — виконавчою дирекцією відділення ФССТВП за місцем обліку ліквідованого підприємства, установи, організації як страхувальника на підставі листка непрацездатності, відкритого до ліквідації (реорганізації).

Продовження періоду відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами на 14 календарних днів

передбачено ч. 1 ст. 38 Закону № 2240 у разі ускладнених пологів або народження двох або більше дітей, коли післяпологова відпустка становить 70 календарних днів. Для оплати таких днів медустанова додатково виписує другий листок непрацездатності на 14 календарних днів, на підставі якого комісія (уповноважений) із соціального страхування призначає виплату допомоги (продовжується відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, а відпустка для догляду за дитиною до трьох років працівниці надається з дати написання нею відповідної заяви, але не раніше закінчення періоду другого листка непрацездатності). Розраховують допомогу за другим листком непрацездатності виходячи з середнього заробітку, за яким оплачували перший листок непрацездатності, оформлений на 126 днів, оскільки це один страховий випадок, а другий листок непрацездатності є продовженням першого.

 

РОЗРАХУНОК ДОПОМОГИ ПО ВАГІТНОСТІ ТА ПОЛОГАХ

Допомога по вагітності та пологах надається

у розмірі 100 % середньої заробітної плати, розрахованої відповідно до Порядку № 1266, та не залежить від страхового стажу (ст. 39 Закону № 2240).

З

15.12.2009 р. при обчисленні середньої заробітної плати для розрахунку допомоги по вагітності та пологах слід дотримуватися нових правил, установлених постановою № 1332.

Згідно з

новою редакцією п. 20 Порядку № 1266 сума допомоги по вагітності та пологах визначається за такою формулою:

П = З х Д

,

де

З — середньоденна заробітна плата за один календарний день;

Д — кількість календарних днів, що припадають на період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами та підлягають оплаті

згідно з листком непрацездатності по вагітності та пологах.

Інакше кажучи, для страхових випадків, що настали після 15.12.2009 р., при обчисленні допомоги по вагітності та пологах виходять з

календарних, а не робочих днів.

Згідно з

новою редакцією абз. 3 п. 14 Порядку № 1266 середньоденна заробітна плата для розрахунку допомоги по вагітності та пологах розраховується шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період заробітної плати, з якої сплачувалися страхові внески, на кількість календарних днів за розрахунковий період (без урахування календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин, — тимчасова непрацездатність, відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком).

Порядок визначення

розрахункового періоду не змінився: він, як і раніше, становить останні шість повних календарних місяців (або меншу кількість повних місяців з 1 до 1-го числа), що передують місяцю настання страхового випадку.

 

Визначення календарних днів за розрахунковий період

Слід мати на увазі, що кількість

календарних днів за розрахунковий період:

зменшується на календарні дні, не відпрацьовані з поважних причин (тимчасова непрацездатність, відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком);

не зменшується на невідпрацьовані календарні дні з інших причин (наприклад, усі види оплачуваних відпусток, відпустка без збереження заробітної плати);

не зменшується на святкові та неробочі дні, що припадають на розрахунковий період, оскільки Порядком № 1266 це не передбачено. При цьому слід пам’ятати, що відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами не продовжується на святкові та неробочі дні, які припадають на її період.

 

Включення виплат до розрахунку середньої заробітної плати

Щодо порядку включення до розрахунку середньої заробітної плати для обчислення допомоги по вагітності та пологах виплат, нарахованих у розрахунковому періоді, то в цілому він аналогічний порядку включення виплат для розрахунку звичайних лікарняних (див. консультацію на с. 42 цього номера). Так, до розрахунку повинні включаться зарплатні виплати, нараховані в розрахунковому періоді, які обкладалися податком з доходів фізосіб та внесками до соцфондів. Головна

відмінність полягає в тому, що до розрахунку допомоги по вагітності та пологах тепер повинні включатися виплати за час, протягом якого працівник не працював, але за ним зберігалася середня заробітна плата, обчислена згідно з Порядком № 100 (сума відпускних, компенсація за невикористану відпустку, збереження середньої заробітної плати за час навчання на курсах підвищення кваліфікації, оплата простою).

Крім того, звертаємо увагу на такий момент. При розрахунку допомоги по вагітності та пологах, так само як і при розрахунку звичайних лікарняних, діє правило: якщо в місяці розрахункового періоду працівниця частину часу не працювала з однієї з трьох поважних причин, то

заохочувальні та компенсаційні виплати, що мають разовий характер, та виплати, які не передбачені актами законодавства або проводяться понад установлені зазначеними актами норми, ураховуються пропорційно відпрацьованим у такому місяці робочим дням (абз. 2 п. 9 Порядку № 1266), незважаючи на те що тепер для декретних розраховують середню заробітну плату за календарний день. Це підтверджує й приклад 1 до п. 14 додатка 1 до Порядку № 1266.

Розглянемо порядок розрахунку допомоги по вагітності та пологах на прикладі.

Приклад.

Працівниця установи йде у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами з 25 січня на 126 к. дн. Розрахунковим періодом є липень — грудень 2009 року. У цьому періоді працівниці нараховано:

 

Місяць розрахункового періоду

Вид виплати

Сума,грн.

Інформація про участь у розрахунку

Уключення до розрахунку, грн.

Липень

1. Зарплата, у тому числі сума індексації

1500,00

Ураховується

1500,00

2. Премія щомісячна (у поточному місяці за попередній)

450,00

Ураховується

450,00

Серпень

1. Відпускні за час щорічної відпустки з 3 по 27 серпня

1200,00

Згідно з новою редакцією п. 14 Порядку № 1266 сума відпускних уключається до розрахунку. Кількість календарних днів відпустки включають до розрахункового періоду

1200,00

2. Матеріальна допомога на оздоровлення

1300,00

Ураховується

1300,00

3. Зарплата, у тому числі сума індексації

50,00

Ураховується

50,00

4. Премія щомісячна

450,00

Ураховується

450,00

Вересень

1. Зарплата, у тому числі сума індексації

1500,00

Ураховується

1500,00

2. Премія щомісячна

40,00

Ураховується

40,00

Жовтень

1. Середній заробіток за період службового відрядження (з 12 по 16 жовтня)

500,00

Ураховується

500,00

2. Добові та інші витрати у відрядженні

200,00

Не враховуються

3. Зарплата за 17 днів, у тому числі сума індексації

1000,00

Ураховується

1000,00

4. Премія щомісячна

450,00

Ураховується

450,00

Листопад

1. Лікарняні (працівниця хворіла з 9 по 17-те число включно)

650,00

Не враховують. Дні, протягом яких працівник перебував на лікарняному, виключають із розрахункового періоду

2. Зарплата за 14 роб. дн., у тому числі сума індексації

950,00

Ураховується

950,00

3. Премія за виконання особливо важливого завдання

450,00

Ураховується пропорційно відпрацьованому часу (п. 9 Порядку № 1266)

300,00 (450,00 : 21 роб. дн.

х 14 роб. дн.)

4. Надбавка за виконання особливо важливої роботи

500,00

Ураховується

500,00

5. Премія щомісячна

450,00

Ураховується

450,00

Грудень

1. Зарплата, у тому числі сума індексації

1500,00

Ураховується

1500,00

2. Премія щомісячна

450,00

Ураховується

450,00

Усього

13590,00

12590,00

 

1. Визначимо суму заробітної плати, яка бере участь у розрахунку:

а) згідно з новою редакцією п. 14 Порядку № 1266 сума відпускних включається до розрахунку середньої заробітної плати. У зв’язку з цим відпускні, нараховані в серпні 2009 року, слід урахувати при розрахунку середньої заробітної плати;

б) премія за виконання особливо важливого завдання, нарахована працівниці в листопаді 2009 року, ураховується пропорційно відпрацьованому в цьому місяці часу, оскільки частину місяця вона не працювала з поважної причини (тимчасова непрацездатність).

Число робочих днів у листопаді 2009 року згідно з графіком роботи установи — 21. Фактично відпрацьовано працівницею — 14. Розмір премії, що включається до розрахунку лікарняних:

300,00 грн. (450,00 грн. : 21 роб. дн. х 14 роб. дн.);

в) сума лікарняних, нарахована працівниці в листопаді 2009 року, не включається до розрахунку допомоги по вагітності та пологах. Надбавка за виконання особливо важливої роботи, нарахована працівниці в листопаді 2009 року, повністю включається до розрахунку, оскільки вона не належить до заохочувальних та компенсаційних виплат, а є додатковою заробітною платою (п. 2.2 Інструкції № 5).

У розрахунку бере участь заробітна плата в сумі

12590,00 грн.

2. Підрахуємо кількість календарних днів у розрахунковому періоді:

а) у серпні працівниця була в щорічній відпустці. Згідно з новою редакцією п. 14 Порядку № 1266 період відпустки (кількість календарних днів щорічної відпустки) уключається до розрахунку допомоги по вагітності та пологах. Тому кількість календарних днів, що беруть участь у розрахунку допомоги по вагітності та пологах, у серпні становить 31;

б) календарні дні, що припадають на період тимчасової непрацездатності в листопаді 2009 року, виключаються з розрахунку (9 к. дн.). Кількість календарних днів за листопад, що застосовується в розрахунку середньої зарплати, становить 21 к. дн. (30 - 9).

Кількість календарних днів у розрахунковому періоді:

175 к. дн. (31 + 31 + 30 + 31 + 21 + 31).

3. Середня заробітна плата за один календарний день:

71,94 грн. (12590,00 грн. : 175 к. дн.).

4. Сума допомоги по вагітності та пологах дорівнює:

9064,44 грн. (71,94 грн. х 126 к. дн.).

 

Якщо в розрахунковому періоді не було заробітку з однієї з трьох поважних причин

Згідно з

постановою № 1332 тепер по-новому необхідно розраховувати середньоденну зарплату для виплати допомоги по вагітності та пологах, якщо в розрахунковому періоді не було заробітку з однієї з трьох поважних причин (наприклад, жінка перебувала у відпустці для догляду за дитиною до трьох років).

Згідно з

пп. 10 і 14 Порядку № 1266, якщо в розрахунковому періоді перед настанням страхового випадку застрахована особа не мала заробітної плати (грошового забезпечення) з поважних причин (тимчасова непрацездатність; відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами; відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком) або якщо страховий випадок настав у перший день роботи, середня заробітна плата для розрахунку допомоги по вагітності та пологах визначається шляхом ділення тарифної ставки (посадового окладу) або її частини на середньомісячну кількість календарних днів (30,44).

Приклад.

Працівниця установи йде у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами з 25 січня на 126 к. дн. Розрахунковим періодом є липень — грудень 2009 року. У цьому періоді працівниця не мала заробітку з поважної причини (перебувала у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку). Посадовий оклад працівниці згідно зі штатним розписом — 1200 грн.

1. Середньоденна заробітна плата для визначення суми допомоги по вагітності та пологах дорівнює:

39,42 грн. (1200 грн. : 30,44).

2. Сума допомоги по вагітності та пологах:

4966,92 грн. (39,42 грн. х 126 к. дн.).

 

Максимальна величина, з якої сплачуються страхові внески з розрахунку на один день

Оскільки тепер допомогу по вагітності та пологах слід розраховувати виходячи з календарних днів, то

постановою № 1332 змінено також правила розрахунку максимальної величини, з якої сплачуються страхові внески з розрахунку на один день.

Розрахована середньоденна (середньогодинна) зарплата для виплати допомоги по вагітності та пологах

не може перевищувати максимальну величину, з якої справляються внески з розрахунку на один день (годину) (абз. 4 — 6 п. 14 Порядку № 1266).

Тепер згідно з

новою редакцією абз. 7 п. 14 Порядку № 1266 цей показник розраховується шляхом ділення максимальної величини, з якої сплачуються внески, що діє в останньому місяці розрахункового періоду, на середньомісячну кількість календарних днів (30,44).

 

Якщо перед відпусткою у зв’язку з вагітністю та пологами не відпрацьовано повний календарний місяць

Згідно з

абз. 2 п. 6 Порядку № 1266 у разі коли застрахована особа працювала та сплачувала страхові внески або за неї сплачувалися страхові внески менше ніж календарний місяць, середня заробітна плата (дохід) для розрахунку допомоги по вагітності та пологах за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, обчислюється з нарахованої заробітної плати, з якої сплачуються страхові внески, але не вище розміру середньої заробітної плати за всіма видами економічної діяльності в місяці, який передує місяцю, в якому настав страховий випадок, відповідно в Автономній Республіці Крим, областях, м. Києві та Севастополі (за даними Держкомстату) і не нижче розміру мінімальної заробітної плати, установленої законом у місяці настання страхового випадку.

Таким чином, коли працівниця йде у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами, не відпрацювавши в установі повний календарний місяць, то нарахована зарплата за відпрацьований час повинна обмежуватися:

— максимальною величиною — розміром

середньої зарплати за всіма видами економічної діяльності в області (АР Крим, м. Київ та Севастополь) за місяць, що передує місяцю настання страхового випадку;

— мінімальною величиною — розміром

мінімальної заробітної плати, що діє в місяці настання страхового випадку.

Зауважимо: поки що не зрозуміло, як застосовувати ці обмеження на практиці. Приклад розрахунку допомоги по вагітності та пологах у цьому випадку в

Порядку № 1266 також відсутній. Найімовірніше, з цього приводу Мінпраці буде надано додаткові роз’яснення, про що ми негайно повідомимо.

 

Допомогу по вагітності та пологах за бажанням застрахованої особи може нараховувати безпосередньо ФССТВП

Згідно з

абз. 3 п. 6 Порядку № 1266 за вибором особи для розрахунку допомоги по вагітності та пологах середня заробітна плата (дохід) може обчислюватися за кількома місцями роботи сумарно за шість місяців у 12-місячному періоді перед настанням страхового випадку. У такому разі обчислення середньої заробітної плати (доходу) здійснюється робочими органами відділень ФССТВП згідно з п. 17 Порядку № 1266 на підставі довідок про середню заробітну плату (дохід), які надаються (надсилаються) застрахованою особою.

Таким чином, таке нововведення дає можливість застрахованій особі, якщо в розрахунковому періоді вона отримувала дохід за кількома місцями роботи, вибирати, хто (роботодавець чи ФССТВП) нараховуватиме допомогу по вагітності та пологах.

 

Розрахунок середньої заробітної плати для зовнішніх сумісників

Порядок розрахунку допомоги по вагітності та пологах сумісникам описано в

п. 21 Порядку № 1266, в якому також робочі дні виправлені на календарні.

Відповідно до

абз. 3 п. 21 Порядку № 1266 за місцем роботи за сумісництвом середньоденна заробітна плата (дохід) обчислюється шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період заробітної плати, з якої сплачувалися страхові внески, на кількість календарних днів у відповідному періоді розрахункового періоду за основним місцем роботи.

Відповідно при видачі довідки з основного місця роботи для оплати допомоги по вагітності та пологах у ній потрібно буде вказувати кількість

календарних днів (за вирахуванням пропусків з однієї з трьох поважних причин), що припадають на розрахунковий період за основним місцем роботи, а не робочі дні.*

* При цьому слід зауважити, що Довідка про середню заробітну плату (дохід) (для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності та по вагітності та пологах) за формою згідно з додатком 2 до Порядку № 1266 залишилася без змін: у формі, як і раніше, слід указувати кількість робочих днів.

Якщо особа в розрахунковому періоді за сумісництвом не працювала декілька днів, які припадають на розрахунковий період за основним місцем роботи для розрахунку допомоги по вагітності та пологах, середньоденна заробітна плата за сумісництвом розраховується шляхом ділення нарахованої в розрахунковому періоді заробітної плати, з якої сплачувалися страхові внески за фактично відпрацьовані календарні місяці (відпрацьований час),

на кількість календарних днів за місцем роботи за сумісництвом (абз. 4 п. 21 Порядку № 1266).

При розрахунку середньої заробітної плати для визначення суми допомоги по вагітності та пологах за місцем роботи за сумісництвом слід пам’ятати, що

сумарна заробітна плата, з якої розраховуються страхові виплати, за місяцями розрахункового періоду за основним місцем роботи та за місцем роботи за сумісництвом не може перевищувати розмір максимальної величини (граничної суми) заробітної плати (доходу), з якої сплачуються страхові внески до фондів соціального страхування (абз. 5 п. 21 Порядку № 1266).

 

Розрахунок середньої заробітної плати для внутрішніх сумісників

Якщо розмір допомоги по вагітності та пологах необхідно визначити для працівниці, для якої установа є і основним місцем роботи, і місцем роботи за сумісництвом, то розрахунок середньої зарплати не потрібно здійснювати окремо за кожним місцем роботи.

У цьому випадку середня заробітна плата для визначення розміру допомоги по вагітності та пологах розраховується шляхом ділення

нарахованої в розрахунковому періоді загальної заробітної плати, з якої сплачувалися страхові внески, на кількість календарних днів у розрахунковому періоді за основним місцем роботи.

 

Додаток

Тривалість відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами

№ з/п

Обставини народження дитини

Умови надання листка непрацездатності

Тривалість відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами

1

Вагітність та пологи на загальних підставах

Видається медичною установою за місцем спостереження з 30-го тижня вагітності

126 календарних днів

(70 календарних днів — до пологів і 56 — після пологів)

2

Передчасні пологи, народження кількох дітей, виникнення ускладнень під час пологів або в післяпологовому періоді (крім жінок I — IV категорій осіб, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС)

Додатково до листка непрацездатності по вагітності та пологах, наданого на загальних підставах, видається листок непрацездатності на 14 календарних днів

140 календарних днів

(70 календарних днів — до пологів і 70 — після пологів)

3

Вагітність та пологи у жінок, які належать до I — IV* категорій осіб, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС

Видається медичною установою за місцем спостереження з 27-го тижня вагітності

180 календарних днів

(90 календарних днів — до пологів і 90 календарних днів — після пологів)

4

Вагітна жінка не спостерігалася у лікаря в період вагітності до дня пологів

Видається лікувально-профілактичним закладом, в якому відбулися пологи, із дня пологів на період післяпологової відпустки

Залежно від виду страхового випадку (див. п. 1, 2, 3 цієї таблиці) 56, 70 або 90 календарних днів

5

Передчасні пологи до 30 тижнів вагітності, якщо жінка виписується із живою дитиною

Видається лікувально-профілактичним закладом, в якому відбулися пологи

140 календарних днів

6

Передчасні пологи до 30 тижнів вагітності (у разі смерті дитини)

Видається лікувально-профілактичним закладом, в якому відбулися пологи

70 календарних днів

7

Усиновлення дитини протягом двох місяців із дня народження дитини**

Видається лікарем жіночої консультації на підставі свідоцтва про народження дитини та рішення суду про її всиновлення

На період із дня всиновлення та до закінчення строку післяпологової відпустки із дня народження дитини, зазначеного у свідоцтві про народження

* До ІV категорії осіб, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, належать особи, які постійно проживають або постійно працюють, або постійно навчаються на території зони посиленого радіоекологічного контролю, за умови, що вони станом на 1 січня 1993 року прожили або відпрацювали, або постійно навчалися в цій зоні не менше чотирьох років. Жінки, які отримали посвідчення категорії ІV за умови проживання на території зони посиленого радіоекологічного контролю і які постійно проживають на території, не віднесеній до зазначеної зони, не мають права на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами тривалістю 180 календарних днів.

** Для отримання допомоги в цьому випадку відповідно до ч. 2 ст. 38 Закону № 2240 дитина має бути усиновлена протягом двох місяців із дати народження, зазначеної у свідоцтві про народження.

 

НОРМАТИВНІ ДОКУМЕНТИ

Закон про відпустки

— Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР.

Закон № 2240

— Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III.

Порядок № 1266

— Порядок обчислення середньої суми заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним пенсійним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266.

Інструкція № 455 — Інструкція про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затверджена наказом МОЗ України від 13.11.2001 р. № 455.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі