Теми статей
Обрати теми

Про першочергові заходи щодо забезпечення розширення автономії загальноосвітніх навчальних закладів

Редакція ББ
Розпорядження від 08.12.2009 р. № 1564-

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

ПРО ПЕРШОЧЕРГОВІ ЗАХОДИ ЩОДО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РОЗШИРЕННЯ АВТОНОМІЇ ЗАГАЛЬНООСВІТНІХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ

Розпорядження від 08.12.2009 р. № 1564-р

 

1. Внести до розпорядження Кабінету Міністрів України від 19 серпня 2009 р. № 1007 «Про забезпечення цільового використання коштів бюджетними установами (закладами) соціально-культурної сфери», зі змінами, внесеними розпорядженням Кабінету Міністрів України від 23 вересня 2009 р. № 1125, зміни, що додаються.

2. Міністерству освіти і науки протягом трьох місяців підготувати та подати в установленому порядку пропозиції щодо внесення змін до актів законодавства, що регулюють діяльність загальноосвітніх навчальних закладів, стосовно розширення їх автономії з навчальної, економічної та фінансово-господарської діяльності.

3. Головним розпорядникам коштів державного та місцевих бюджетів, у підпорядкуванні яких є загальноосвітні навчальні заклади, забезпечити в установленому порядку:

державну реєстрацію загальноосвітніх навчальних закладів, які прийняли рішення щодо відкриття в органах Державного казначейства реєстраційних та спеціальних реєстраційних рахунків, як юридичних осіб, внесення відповідного запису до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців, оформлення та видачу загальноосвітнім навчальним закладам свідоцтва про державну реєстрацію та виписки із зазначеного Реєстру;

складення кожним загальноосвітнім навчальним закладом (незалежно від того, веде він бухгалтерський облік самостійно чи обслуговується централізованою бухгалтерією (бухгалтерією)) індивідуального кошторису, плану асигнувань загального фонду бюджету, плану надання кредитів із загального фонду бюджету, плану спеціального фонду за кожною виконуваною ним бюджетною програмою (функцією).

4. Раді міністрів Автономної Республіки Крим, місцевим державним адміністраціям в установленому порядку забезпечити:

протягом 2010 року підготовку та подання пропозицій щодо внесення відповідними органами управління освітою змін до статутів загальноосвітніх навчальних закладів в частині можливості самостійного ведення бухгалтерського обліку, визначення вичерпного переліку повноважень керівників загальноосвітніх навчальних закладів, зокрема щодо розпорядження майном і коштами;

вирішення протягом 2010 — 2011 років питання щодо оформлення (переоформлення) державних актів на право постійного користування загальноосвітніми навчальними закладами земельними ділянками та видачі їм таких актів.

5. Рекомендувати органам місцевого самоврядування в межах їх повноважень:

забезпечити здійснення передбачених пунктами 3 і 4 цього розпорядження заходів;

визначати у разі надання в оренду нерухомого майна загальноосвітніми навчальними закладами, у яких відкриті в органах Державного казначейства реєстраційні та спеціальні реєстраційні рахунки, умови внесення орендної плати на їх спеціальні реєстраційні рахунки (для обліку операцій з виконання спеціального фонду кошторису).

6. Державному казначейству забезпечити з 1 січня 2010 р. застосування спрощеної процедури відкриття в органах Державного казначейства реєстраційних та спеціальних реєстраційних рахунків бюджетними установами (закладами) соціально-культурної сфери, які обслуговуються централізованими бухгалтеріями (бухгалтеріями) і які прийняли рішення щодо відкриття таких рахунків, та недопущення надання необґрунтованої відмови у їх відкритті.

 

Прем’єр-міністр України Ю. Тимошенко

 

 

Затверджено розпорядженням Кабінету Міністрів України від 08.12.2009 р. № 1564-р

Зміни, що вносяться до розпорядження Кабінету Міністрів України від 19 серпня 2009 р. № 1007

 

1. В абзаці другому пункту 1 слова «для кожної бюджетної установи (закладу)» замінити словами «за зверненням бюджетної установи (закладу)».

2. Пункт 2 викласти в такій редакції:

«2. Установити, що бюджетні установи (заклади) соціально-культурної сфери приймають рішення щодо відкриття в органах Державного казначейства реєстраційних та спеціальних реєстраційних рахунків самостійно, про яке повідомляють у тижневий строк після його прийняття головного розпорядника бюджетних коштів. Рішення приймається на загальних зборах (конференціях) трудового колективу.

У разі коли бюджетною установою (закладом) прийнято рішення про відкриття в органах Державного казначейства реєстраційних та спеціальних реєстраційних рахунків і самостійне ведення бухгалтерського обліку, до штатного розпису працівників такої установи (закладу) вводиться посада головного бухгалтера (бухгалтера) в межах фонду заробітної плати.

У разі коли бюджетною установою (закладом) прийнято рішення про відкриття в органах Державного казначейства реєстраційних та спеціальних реєстраційних рахунків і продовження обслуговування централізованою бухгалтерією (бухгалтерією), право першого підпису платіжних документів для здійснення видатків із зазначених у пункті 1 цього розпорядження рахунків має керівник такої бюджетної установи (закладу) (інші посадові особи, яким надано право першого підпису), а другого підпису — головний бухгалтер (бухгалтер) централізованої бухгалтерії (бухгалтерії). Підписи на зазначених документах скріплюються печаткою органу чи установи, при яких діє централізована бухгалтерія (бухгалтерія).».

 

Коментар редакції

 

БЮДЖЕТНІ УСТАНОВИ САМОСТІЙНО ПОВИННІ ВИРІШУВАТИ,
ЧИ ВІДКРИВАТИ ЇМ РАХУНКИ В ДЕРЖКАЗНАЧЕЙСТВІ

Нагадаємо, що згідно із

розпорядженням КМУ «Про забезпечення цільового використання коштів бюджетними установами (закладами) соціально-культурної сфери» від 19.08.2009 р. 1007-р (далі — розпорядження № 1007-р) усім бюджетним установам (закладам) соціально-культурної сфери (освіти, культури, охорони здоров’я, соціального захисту і забезпечення, фізичної культури та спорту), що обслуговуються централізованими бухгалтеріями, передбачалося відкрити в територіальних органах Держказначейства до 1 січня 2010 року реєстраційні та спеціальні реєстраційні рахунки.

Процедуру відкриття рахунків в органах Держказначейства визначено

Порядком відкриття рахунків в національній валюті в органах Державного казначейства України, затвердженим наказом Державного казначейства України від 02.12.2002 р. № 221 (далі — Порядок № 221). Для відкриття бюджетних рахунків розпорядники бюджетних коштів мають подати перелік документів, зазначений у главі 4 цього Порядку.

Для того щоб кожна бюджетна установа, що обслуговується централізованою бухгалтерією, могла виконати вимогу

розпорядження № 1007-р про відкриття рахунків до 01.01.2010 р., необхідно було виконати значну роботу. Зокрема, бюджетним установам необхідно було стати на облік в органі державної податкової служби, зареєструватися в Пенсійному фонді, фондах соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, від нещасних випадків на виробництві та на випадок безробіття, а також в органах статистики. На це звертали увагу ДПАУ в листі від 15.09.2009 р. № 11096/5/29-2016 та Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в листі від 24.09.2009 р. № 01-16-1998. Усі розуміли, що отримати необхідні документи у стислі строки — це просто нездійсненне завдання.

І хоча в

розпорядженні № 1007-р ішлося тільки про відкриття реєстраційних та спеціальних реєстраційних рахунків, для того, щоб бюджетні установи могли здійснювати операції з витрачання відповідних коштів, недостатньо було тільки відкрити рахунки в органах Держказначейства, водночас виникло багато інших проблем.

Оцінивши реальну ситуацію, Кабмін

розпорядженням, що коментується, уніс зміни до розпорядження № 1007-р. Суть зазначених змін полягає в такому:

1. Кожна бюджетна установа (заклад) соціально-культурної сфери

самостійно приймає рішення про відкриття в органах Держказначейства реєстраційного та спеціального реєстраційного рахунків. Таке рішення приймається на загальних зборах трудового колективу. Про прийняте рішення установа (заклад) повідомляє головного розпорядника бюджетних коштів.

Крім того, бюджетна установа, що прийняла рішення про відкриття таких рахунків,

бухгалтерський облік може вести самостійно, для чого до її штатного розпису вводиться посада головного бухгалтера (бухгалтера) у межах фонду заробітної плати. До речі, прийняття такого рішення — не обов’язок, а право кожного навчального закладу. Як випливає з нової редакції п. 2 розпорядження № 1007-р, бюджетна установа після відкриття реєстраційного та спеціального реєстраційного рахунків може продовжувати обслуговуватися централізованою бухгалтерією.

2. Починаючи з 01.01.2010 р. органи Держказначейства повинні забезпечити застосування

спрощеної процедури відкриття реєстраційних та спеціальних реєстраційних рахунків бюджетним установам (закладам) соціально-культурної сфери, які обслуговуються централізованими бухгалтеріями та прийняли рішення про відкриття таких рахунків, і не допускати випадків необґрунтованої відмови у відкритті таких рахунків. Поки не зрозуміло, що малося на увазі під спрощеною процедурою відкриття рахунків в органах Держказначейства. Як уже наголошувалося, на сьогодні бюджетні установи при відкритті рахунків в органах Держказначейства керуються Порядком № 221, яким спрощеної процедури відкриття рахунків не передбачено.

3. Певні розпорядження надано головним розпорядникам коштів державного та місцевих бюджетів, які мають у підпорядкуванні

загальноосвітні навчальні заклади (див. п. 3 розпорядження, що коментується).

4. Місцевим державним адміністраціям, Раді міністрів АР Крим необхідно забезпечити:

— унесення відповідними органами управління освітою протягом 2010 року змін до

статутів загальноосвітніх навчальних закладів у частині можливості самостійного ведення бухгалтерського обліку, визначення вичерпного переліку повноважень керівників загальноосвітніх навчальних закладів, зокрема, щодо розпорядження майном та коштами;

— вирішення у 2010 — 2011 роках питань щодо оформлення (переоформлення) загальноосвітніми навчальними закладами

державних актів на право постійного користування земельними ділянками та отримання таких актів.

Заходи, перераховані в п. 2 і 3 цього коментаря, рекомендовано також до виконання й органам місцевого самоврядування. Крім того, їм необхідно визначити умови внесення орендної плати на спеціальні реєстраційні рахунки в разі надання в оренду нерухомого майна загальноосвітніми навчальними закладами, яким відкрито рахунки в органах Державного казначейства.

Як бачимо, Кабмін не наважився зовсім скасувати розпорядження № 1007-р, проте істотно пом’якшив раніше передбачену вимогу й дав достатньо часу бажаючим для того, щоб підготуватися до своєї автономії.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі