Теми статей
Обрати теми

Нарахування орендної плати та комунальних послуг під час перебування працівників орендаря у відпустці

Редакція ББ
Відповідь на запитання

НАРАХУВАННЯ ОРЕНДНОЇ ПЛАТИ ТА КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ ПІД ЧАС ПЕРЕБУВАННЯ ПРАЦІВНИКІВ ОРЕНДАРЯ У ВІДПУСТЦІ

 

Владислав СТАНКУС, завідуючий сектором контролю установ та організацій, які фінансуються із бюджету, КРВ у м. Харкові

 

Чи має право організація-орендодавець не нараховувати орендну плату та відшкодування вартості комунальних послуг організації-орендарю на підставі наданого орендарем листа щодо перебування працівників організації-орендаря у щорічних відпустках протягом місяця?

(Житомирська обл.)

 

Насамперед нагадаємо, що

орендою згідно з п. 1 ст. 2 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» від 10.04.92 р. № 2269-XII (далі — Закон № 2269) є засноване на договорі строкове платне користування майном, необхідним орендареві для здійснення підприємницької та інших видів діяльності.

При орендних відносинах між бюджетною установою (орендодавцем) та іншою юридичною або фізичною особою (орендарем) укладається договір оренди відповідно до

наказу Фонду державного майна України «Про затвердження договорів оренди» від 23.08.2000 р. № 1774, яким затверджено, зокрема:

Типовий договір оренди індивідуально визначеного (нерухомого або іншого) майна, що належить до державної власності;

Примірний договір про відшкодування витрат балансоутримувача на утримання орендованого нерухомого майна та надання комунальних послуг орендарю.

Відшкодування орендарем вартості спожитих комунальних послуг може здійснюватися двома шляхами:

— орендар може сплачувати вартість послуг, пов’язаних з утриманням орендованого майна,

безпосередньо комунальним або житлово-комунальним підприємствам — надавачам таких послуг (при цьому орендарю необхідно самостійно укласти договори з комунальними службами);

— оплату комунальних послуг може здійснювати орендодавець

з подальшим відшкодуванням указаних витрат орендарем.

У випадку дописувача було обрано другий варіант відносин між орендодавцем та орендарем, тобто орендар відшкодовує суму спожитих комунальних послуг орендодавцю.

Як зазначено у

листі Держказначейства України від 03.05.2007 р. № 3.4-06/1115-5385, орендодавець розподіляє між орендарями витрати на утримання орендованих приміщень залежно від наявності, кількості, потужності, часу роботи електроприладів, системи тепло- і водопостачання, каналізації за спеціальними рахунками, а в неподільній частині — пропорційно розміру орендованої площі. Орендодавець надає рахунки для оплати комунальних послуг, а саме: тепло-, водо-, електропостачання, водовідведення, вивіз сміття тощо, за якими орендар здійснює платежі орендодавцю.

Орендодавець за операціями поточного року кошти, що надійшли від орендаря, зараховує як відшкодування здійснених ним витрат та відносить на відновлення касових видатків. Залежно від проведених операцій коригуються фактичні видатки.

На час періоду, коли орендар не провадить свою діяльність, орендодавець може переглянути суми відшкодувань комунальних послуг

(на час відпустки працівники орендаря не користуються водою, електроприладами тощо). Значно полегшує розрахунок фактично спожитих комунальних послуг орендарем наявність окремих лічильників.

А ось що стосується орендної плати, то тут зовсім інша ситуація.

Справа в тому, що договір оренди укладається між орендодавцем та орендарем на відповідний термін. Нагадаємо, що згідно з

п. 1 ст. 17 Закону № 2269 термін договору оренди визначається за погодженням сторін і не може бути меншим ніж п’ять років (якщо орендар не пропонує менший термін).

Хоча орендар, можливо, і не провадив свою безпосередню діяльність під час відпустки своїх працівників, але він займав приміщення орендодавця відповідно до укладеного договору. В орендованому приміщенні знаходилися його речі (обладнання, інвентар, робочий одяг тощо). Тобто орендар є відповідальним за орендоване приміщення протягом терміну дії договору оренди, не виключаючи періоду відпустки своїх працівників.

До того ж, як зазначено у

п. 1 ст. 19 Закону № 2269, орендар за користування об’єктом оренди вносить орендну плату незалежно від наслідків господарської діяльності.

Таким чином,

у період відпустки працівників організації-орендаря організація-орендодавець обов’язково повинна нараховувати орендарю орендну плату, а він у свою чергу повинен її сплачувати.

Лист організації-орендаря щодо перебування працівників у відпустці не є підставою для ненарахування орендної плати.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі