Теми статей
Обрати теми

Сплата страхових внесків до Фонду безробіття

Редакція ББ
Відповідь на запитання

СПЛАТА СТРАХОВИХ ВНЕСКІВ ДО ФОНДУ БЕЗРОБІТТЯ

 

Володимир КВІТКО, заступник начальника відділу фінансового аналізу фінансового управління Державного центру зайнятості

 

Чи необхідно утримувати страхові внески на випадок безробіття в розмірі 0,6 % та нараховувати страхові внески на випадок безробіття в розмірі 1,6 % на:

— одноразову грошову допомогу, що виплачується військовослужбовцям Збройних Сил України в разі звільнення з військової служби;

— компенсаційні виплати (за речове майно, за продовольчий пайок, грошова допомога при переміщенні, за санаторно-курортне лікування та квитки на проїзд)?

 

13 січня 2009 року набув чинності

Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо зменшення впливу світової фінансової кризи на сферу зайнятості населення» від 25.12.2008 р. № 799-VI (далі — Закон № 799).

Зазначеним

Законом було внесено зміни до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» від 02.03.2000 р. № 1533-III (далі — Закон № 1533) у частині переліку роботодавців-страхувальників і застрахованих осіб у системі загальнообов’язкового державного страхування на випадок безробіття.

Так, перелік страхувальників і застрахованих осіб поповнився категоріями платників внесків до Фонду соціального страхування на випадок безробіття (далі — Фонд):

 

Період

Платники внесків до Фонду

Об’єкт обкладення внесками

Ставка внеску

з 1 січня 2010 р. (п. 4 р. II Прикінцевих положень Закону № 799)

Страхувальники — військові частини Збройних Сил України, Державної прикордонної служби України, внутрішніх військ, військ цивільної оборони, інші військові формування, утворені відповідно до законів України, які виплачують грошове забезпечення, Служба безпеки України, Служба зовнішньої розвідки, Державна спеціальна служба транспорту, Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації, органи внутрішніх справ та податкової міліції, а також воєнізовані аварійно-рятувальні служби (формування), створені згідно із законодавством на постійній основі (абз. 3 п. 10 ст. 1 Закону № 1533)

Фактичні видатки на грошове забезпечення застрахованих осіб (абз. 2 ч. 1 ст. 19 Закону № 1533)

1,6 %

з 13 січня 2009 р.

Застраховані особи — військовослужбовці Збройних Сил України, Державної прикордонної служби України, внутрішніх військ, військ цивільної оборони, інших військових формувань, утворених відповідно до законів України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, органів внутрішніх справ, особи начальницького складу податкової міліції, а також особовий склад воєнізованих аварійно-рятувальних служб (формувань), створених відповідно до законодавства на постійній основі, крім військовослужбовців строкової служби (п. 3 ст. 1 Закону № 1533)

Грошове забезпечення (абз. 2 ч. 1 ст. 19 Закону № 1533)

0,6 %

 

Отже, сплата страхових внесків до Фонду військовими частинами Збройних Сил України здійснюється в такому порядку:

у частині утримань з 13.01.2009 р. за ставкою 0,6 %;

у частині нарахувань — починаючи з 01.01.2010 р. (п. 4 розділу II Прикінцевих положень Закону № 799) за ставкою 1,6 %.

Об’єктом для нарахування та утримання внесків є

грошове забезпечення, що включає посадовий оклад, оклад за військовим (спеціальним) званням, підвищення посадового окладу, надбавки, доплати, винагороди, які мають постійний характер, премії та одноразові додаткові види грошового забезпечення. Так, згідно зі ст. 9 Закону України «Про соціальний та правовий захист військовослужбовців і членів їх сімей» від 20.12.91 р. № 2011-XII до складу грошового забезпечення військовослужбовців входить:

— посадовий оклад, оклад відповідно до військового звання;

— щомісячні додаткові види грошового забезпечення (підвищення посадового окладу, надбавки, доплати, винагороди, що мають постійний характер, премії);

одноразові додаткові види грошового забезпечення.

Склад грошового забезпечення військовослужбовців визначено

постановою КМУ «Про упорядкування структури та умов грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу» від 07.11.2007 р. № 1294. У додатках 25 — 28 до зазначеної постанови наведено перелік додаткових видів грошового забезпечення, у тому числі й одноразових.

У разі коли одноразова грошова допомога що виплачується за рахунок коштів військової частини особі, яка не має з нею службових відносин (звільнена з військової служби), страхові внески до Фонду на неї

не нараховуються і з неї не утримуються.

Також

не нараховуються та не утримуються страхові внески до Фонду на компенсаційні виплати (за речове майно, за продовольчий пайок, грошова допомога при переміщенні, за санаторно-курортне лікування та квитки на проїзд).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі