Теми статей
Обрати теми

Сплата збору за спецводокористування за наявності на балансі університету студентського гуртожитку

Редакція ББ
Відповідь на запитання

СПЛАТА ЗБОРУ ЗА СПЕЦВОДОКОРИСТУВАННЯ ЗА НАЯВНОСТІ НА БАЛАНСІ УНІВЕРСИТЕТУ СТУДЕНТСЬКОГО ГУРТОЖИТКУ

 

Вікторія МАТВЄЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Медичний університет має на балансі гуртожиток, в якому живуть студенти. У гуртожитку немає їдальні, приміщення не здаються в оренду. Університет використовує воду виключно для задоволення питних і санітарно-гігієнічних потреб. Чи потрібно сплачувати збір за спеціальне використання водних ресурсів за воду, що використовується мешканцями гуртожитку для особистих потреб?

(м. Запоріжжя)

 

Питання щодо обчислення та сплати збору за спеціальне використання водних ресурсів (далі — збір) урегульовано

Порядком справляння збору за спеціальне використання водних ресурсів та збору за користування водами для потреб гідроенергетики і водного транспорту, затвердженим постановою КМУ від 16.08.99 р. № 1494 (далі — Порядок № 1494) та Інструкцією про порядок обчислення і справляння збору за спеціальне водокористування в частині використання води, затвердженою спільним наказом Міністерства фінансів, Державної податкової адміністрації, Міністерства економіки, Міністерства охорони природного довкілля та ядерної безпеки від 01.10.99 р. № 231/539/118/219 (далі — Інструкція).

Згідно з

п. 3 Порядку № 1494 і п. 2.1 Інструкції платниками збору є підприємства, установи та організації незалежно від форм власності, їх філії, відділення, інші самостійні підрозділи, що використовують водні ресурси.

Об’єктом обчислення збору є фактичний об’єм води, що використовується водокористувачами, з урахуванням обсягу втрат води в їх системах водопостачання.

Як передбачено

п. 16 Порядку № 1494 і п. 4.8 Інструкції, збір не справляється за воду, що використовується для задоволення питних і санітарно-гігієнічних потреб населення, у тому числі для задоволення виключно власних питних і санітарно-гігієнічних потреб підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності.

Із цього випливає: якщо бюджетна установа

використовує воду виключно для задоволення питних і санітарно-гігієнічних потреб (тобто виключно для особистого споживання працівниками, а також у санвузлах, умивальниках, душових кабінах і для забезпечення відповідного санітарно-гігієнічного стану зазначених приміщень та робочих місць працівників), то збір не справляється. Саме за умови дотримання таких умов, як вважає ДПАУ (див. лист від 10.07.2009 р. № 14453/7/15-0617; лист від 16.06.2007 р. № 12216/7/15-0817 // «Бюджетна бухгалтерія», 2007, № 28, с. 42), бюджетні установи не сплачують збір.

У ситуаціях, подібних зазначеній у запитанні, при визначенні необхідності сплати збору за спецводокористування підприємствами, установами, організаціями незалежно від форми власності представники податкових органів керуються

п. 4.5 Інструкції, в якому визначено, що за умови використання водокористувачами води одночасно для власних потреб і для потреб об’єктів соціально-культурного призначення, житлово-комунального господарства (за винятком обсягу води, переданої населенню), підсобного сільського та рибного господарства або інших допоміжних служб збори до бюджету вносять за всю фактично використану воду з урахуванням обсягу втрат води в її системах водопостачання.

Саме спираючись на цей пункт

Інструкції позиція ДПАУ з цього питання залишається незмінною вже декілька років: якщо бюджетна установа використовує воду одночасно для задоволення питних, санітарно-гігієнічних потреб, а також для інших цілей (наприклад, приготування страв у їдальні, проведення лікувальних процедур тощо), то збір справляється на загальних підставах за всю фактично використану воду з урахуванням обсягу втрат води в їх системах водопостачання. Підтвердженням тому є висновок, що міститься в Узагальнюючому податковому роз’ясненні щодо ресурсних та інших платежів, затвердженому наказом ДПАУ від 25.03.2010 р. № 185.

Розберемося, для яких цілей використовується вода у студентських гуртожитках, що значаться на балансі навчальних закладів. У першу чергу вода витрачається для прибирання приміщень, у санвузлах, умивальниках, душових кабінах, а також на інші потреби мешканців, безпосередньо пов’язані із задоволенням власних питних і санітарно-гігієнічних потреб (наприклад, для прання білизни, приготування їжі студентами, прибирання кімнат тощо).

Що ще важливе в нашій ситуації? Гуртожиток, що значиться на балансі навчального закладу, є об’єктом житлового фонду. При цьому вода, що надходить до гуртожитку,

фактично передається та використовується населенням, тобто безпосередньо його мешканцями. При цьому оплата за спожиті комунальні послуги (зокрема, за спожиту воду) здійснюється виходячи з тарифів, установлених для населення . Отже, у цьому випадку вода, споживана мешканцями гуртожитку навчального закладу, використовується саме населенням, яке є споживачами житлово-комунальних послуг та вносить відповідну плату.

Тому вважаємо, якщо навчальний заклад має на балансі гуртожиток, мешканці якого використовують воду для задоволення особистих потреб, і вода не використовується на інші потреби, то збір сплачувати не потрібно. До речі, інформацію про обсяг води, яку водокористувачі використовують на господарсько-питні потреби населення, установи та організації зазначають у статистичній звітності № 2-ТП (водгосп).

Для тих, хто готовий відстоювати перед представниками податкового відомства право бюджетної установи не сплачувати збір, рекомендуємо також ознайомитися з матеріалом, опублікованим у газеті «Вісник податкової служби України», 2004, № 43, с. 36. У цьому матеріалі автори звертають увагу на те, що за воду, яку об’єднання співвласників багатоквартирних будинків передає мешканцям будинку, збір за спеціальне використання водних ресурсів не сплачується. І хоча ця відповідь адресована об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків, а не бюджетній установі, ці ситуації об’єднує головне: якщо вода передається населенню, то немає підстав для сплати збору.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі