Теми статей
Обрати теми

Платні послуги вищих навчальних закладів і ПДВ

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПЛАТНІ ПОСЛУГИ ВИЩИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ І ПДВ

 

Вікторія МАТВЄЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Державний медичний університет є платником ПДВ. Навчальний заклад планує організовувати платні курси з вивчення англійської та російської мов, а також курси масажу. Чи обкладаються такі послуги ПДВ?

(м. Запоріжжя)

 

Перш ніж прийняти рішення про надання будь-яких платних послуг, бюджетні установи мають перевірити їх наявність у переліку дозволених платних послуг. Так, вищі медичні навчальні заклади можуть надавати платні послуги відповідно до

Переліку платних послуг, які можуть надаватися в державних та комунальних закладах охорони здоров’я, вищих медичних навчальних закладах та науково-дослідних установах, затвердженого постановою КМУ від 17.09.96 р. № 1138 (далі — Перелік № 1138).

Як передбачено

п. 17 розділу III «Послуги, що надаються згідно з функціональними повноваженнями вищими медичними навчальними закладами і науково-дослідними установами» Переліку № 1138 , вищі медичні навчальні заклади можуть також надавати інші платні послуги, передбачені постановою КМУ «Про затвердження переліку платних послуг, які можуть надаватися державними навчальними закладами» від 20.01.97 р. № 38 (далі — Перелік № 38). Із цього випливає, що вищі медичні навчальні заклади можуть надавати платні послуги, зазначені в Переліку № 1138, і платні послуги, перераховані в Переліку № 38.

Зокрема, згідно з

п. 17 розділу 1 Переліку № 38 державні навчальні заклади мають право організовувати платні курси водіїв, гуртки (факультативи) іноземних мов, комп’ютерної підготовки, гри на музичних інструментах, хореографії, образотворчого мистецтва, стенографії та машинопису, крою та шиття, обробки приміщень, агротехніки, зоотехніки тощо, платні курси та семінари-практикуми з підготовки кадрів для дитячого та молодіжного туризму.

Тепер перейдемо безпосередньо до питання обкладення таких послуг ПДВ.

Згідно з

п.п. 5.1.3 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР звільняються від оподаткування послуги з виховання та освіти дітей дитячими музичними та художніми школами, школами мистецтв, будинками культури; послуги з дошкільного виховання, початкової, середньої, професійно-технічної та вищої освіти закладами, що мають спеціальний дозвіл (ліцензію) на поставку таких послуг, незалежно від їх організаційно-правового статусу та форми власності, відповідно до переліку таких послуг, визначених Кабінетом Міністрів України, а також послуг з розміщення учнів і студентів в інтернатах і гуртожитках.

Перелік послуг з виховання та навчання, операції з надання яких звільняються від обкладення податком на додану вартість, затверджено постановою КМУ від 08.06.2005 р. № 435.

Зокрема, у пункті 5 цього документа визначено: до послуг з виховання та навчання, операції з надання яких звільняються від обкладення ПДВ, віднесено послуги з усіх видів освітньої діяльності, що надаються вищими навчальними закладами, у тому числі для здобуття другої вищої та післядипломної освіти.

З’ясуємо, що є освітньою діяльністю вищих навчальних закладів. Так, згідно із

Законом України «Про вищу освіту» від 17.01.2002 р. № 2984-III до освітньої діяльності належить діяльність, пов’язана з наданням послуг зі здобуття вищої освіти, з видачею відповідного документа.

Діяльність, пов’язана з наданням освітніх послуг у сфері вищої освіти, здійснюється за наявності ліцензії, основні вимоги до оформлення та переоформлення якої визначено

Порядком ліцензування діяльності з надання ліцензійних послуг, затвердженим постановою КМУ від 08.08.2007 р. № 1019 . Як випливає з норм цього Порядку, ліцензування у сфері вищої освіти проводиться, якщо передбачено видачу документів про освіту державного зразка. Перелік документів про освіту, у тому числі й вищу, затверджено постановою КМУ від 12.11.97 р. № 1260.

Зважаючи на те, що після закінчення курсів вивчення іноземних мов, а також курсів масажу, вищий навчальний заклад видає відповідне свідоцтво (сертифікат) про успішне закінчення курсів, здобуття певних знань та проходження відповідного рівня, які не є документами про освіту державного зразка, то надання таких платних послуг не є освітньою діяльністю. Із цього випливає, що зазначені платні послуги підлягають обкладенню ПДВ у загальному порядку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі