Теми статей
Обрати теми

Надання платних послуг терцентрами

Редакція ББ
Відповідь на запитання

НАДАННЯ ПЛАТНИХ ПОСЛУГ ТЕРЦЕНТРАМИ

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Чи повинні відділення соціально-побутової адаптації безоплатно обслуговувати лише одиноких непрацездатних громадян чи безоплатне обслуговування громадяни можуть отримувати незалежно від їх сімейного стану?

У Переліку платних соціальних послуг, затвердженому постановою КМУ від 14.01.2004 р. № 12, відсутні лікувально-оздоровчі послуги (масаж, фізіопроцедури). Чи повинні в зв’язку з цим відділення медико-соціальної адаптації надавати послуги непрацездатним особам, які мають працездатних родичів, безоплатно?

Як передбачати в місцевому бюджеті та в кошторисі терцентру додаткові кошти на обслуговування громадян, щодо яких органами місцевого самоврядування прийнято рішення про звільнення від плати за соціальне обслуговування?

(м. Керч)

 

Основним нормативним документом, що регламентує діяльність територіальних центрів соціального обслуговування (далі — терцентр), є

постанова КМУ «Деякі питання діяльності територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг)» від 29.12.2009 р. № 1417 (далі — постанова № 1417).

Пунктом 6 Переліку соціальних послуг, умов та порядку їх надання структурними підрозділами територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг), затвердженого постановою № 1417

(далі — Перелік № 1417), визначено, що терцентр забезпечує безоплатне в обсягах, визначених державними стандартами, соціальне обслуговування (надання соціальних послуг):

— громадян похилого віку, інвалідів, хворих (з числа осіб працездатного віку на період до встановлення їм групи інвалідності, але не більш як чотири місяці), які не здатні до самообслуговування і

не мають рідних, які повинні забезпечити їм догляд і допомогу;

— громадян, які перебувають у складній життєвій ситуації у зв’язку з безробіттям і зареєстровані в державній службі зайнятості як такі, що шукають роботу, стихійним лихом, катастрофою (і мають на своєму утриманні неповнолітніх дітей, дітей-інвалідів, осіб похилого віку, інвалідів), якщо

середньомісячний сукупний дохід їх сімей нижчий ніж прожитковий мінімум для сім’ї.

Крім того, у цьому ж

пункті зазначено, що для окремих структурних підрозділів терцентру можуть передбачатися особливі умови здійснення безоплатного соціального обслуговування (надання соціальних послуг).

Відповідно до

п. 7 Переліку № 1417 терцентр може надавати платні соціальні послуги (у межах наявних можливостей), визначені постановою КМУ «Про порядок надання платних соціальних послуг та затвердження їх переліку» від 14.01.2004 р. № 12 та Переліком № 1417:

— громадянам похилого віку, інвалідам, хворим, які не здатні до самообслуговування і

мають рідних, які повинні забезпечити їм догляд і допомогу;

— громадянам, які перебувають у складній життєвій ситуації у зв’язку з безробіттям і зареєстровані в державній службі зайнятості як такі, що шукають роботу, стихійним лихом, катастрофою (і мають на своєму утриманні неповнолітніх дітей, дітей-інвалідів, осіб похилого віку, інвалідів), якщо

середньомісячний сукупний дохід їх сімей вищий ніж прожитковий мінімум для сім’ї.

Зважаючи на це громадяни похилого віку, інваліди, хворі, які не здатні до самообслуговування, можуть обслуговуватися в терцентрі

безоплатно лише у випадку, якщо вони не мають рідних, які повинні забезпечувати їх догляд.

Це стосується і відділення соціально-побутової адаптації.

Але при цьому можуть бути і

виняткові ситуації. Так, згідно з п. 71 Переліку № 1417 у виняткових випадках громадяни, що мають рідних, які повинні забезпечити їм догляд і допомогу, можуть звільнятися від плати за соціальне обслуговування (надання соціальних послуг) у структурних підрозділах територіального центру в разі, коли такі рідні:

— належать до малозабезпечених і отримують державну соціальну допомогу в установленому законодавством порядку;

— є особами похилого віку;

— визнані інвалідами в установленому порядку;

— залежні від психоактивних речовин, алкоголю;

— перебувають у місцях позбавлення волі тощо.

Для цього місцевий орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування, що утворив територіальний центр, самостійно або через утворену ним комісію приймає рішення (розпорядження)

про звільнення громадян, що мають рідних, які повинні забезпечити їм догляд і допомогу, від зазначеної плати.

Як визначено у

п. 20 Переліку № 1417, у такому разі видатки, пов’язані із соціальним обслуговуванням (наданням соціальних послуг) громадян, передбачаються в кошторисі територіального центру за рахунок додаткових коштів місцевих бюджетів. Хоча цей пункт стосується лише відділення соціальної допомоги вдома, вважаємо, що додаткові кошти на такі цілі мають виділятися і іншим відділенням, щодо яких місцевими органами влади прийнято рішення про безоплатне обслуговування певних категорій громадян.

Основні положення формування місцевих бюджетів містяться в

ст. 61 — 70 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 р. № 280/97-ВР (далі — Закон № 280).

Органи місцевого самоврядування в селах, селищах, містах, районах у містах (у разі їх створення) самостійно розробляють, затверджують і виконують відповідні місцеві бюджети.

Згідно з

п. 1 ст. 64 Закону № 280 видатки, які здійснюються органами місцевого самоврядування на потреби територіальних громад, їх розмір і цільове спрямування визначаються місцевими бюджетами цих громад; видатки, пов’язані із здійсненням районними, обласними радами заходів щодо забезпечення спільних інтересів територіальних громад, — відповідними районними та обласними бюджетами.

У видатковій частині місцевих бюджетів окремо передбачаються видатки поточного бюджету і видатки бюджету розвитку.

Кошти поточного бюджету спрямовуються на фінансування установ і закладів, що утримуються за рахунок бюджетних асигнувань, і не належать до бюджету розвитку. Саме в рамках таких коштів передбачаються кошти на соціальне обслуговування громадян терцентрами.

При прийнятті органом місцевої влади рішення щодо безоплатного обслуговування терцентром одиноких непрацездатних громадян, які мають рідних, що повинні забезпечити їм догляд і допомогу, терцентру виділяються з місцевого бюджету додаткові кошти на обслуговування таких громадян. Терцентр, у свою чергу, в зв’язку з виділенням додаткових коштів вносить відповідні зміни до кошторису у випадку, якщо такі кошти не були передбачені при складанні кошторису.

Нагадаємо, що зміни до кошторисів вносяться відповідно до

Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ, затвердженого постановою КМУ від 28.02.2002 р. № 228.

Тепер розглянемо питання щодо надання за плату лікувально-оздоровчих послуг.

Види платних соціальних послуг, які може надавати терцентр, визначені

Переліком платних соціальних послуг, затвердженим постановою КМУ від 14.01.2004 р. № 12 (далі — Перелік № 12). Це означає, що терцентри можуть надавати на платній основі виключно послуги, визначені Переліком № 12, і ніякі інші.

Лікувально-оздоровчі послуги (масаж, фізіопроцедури) в

Переліку № 12 відсутні, тому вони не можуть надаватися терцентрами на платній основі.

Нагадаємо, що всі кошти, отримані від надання платних послуг, види яких не передбачені чинним законодавством, підлягають перерахуванню до відповідного бюджету.

У той же час п. 1 Переліку № 1417 визначено, що терцентри можуть надавати соціально-медичні послуги, а саме: консультації щодо запобігання виникненню та розвитку можливих органічних розладів, збереження, підтримка здоров’я, здійснення профілактичних, лікувально-оздоровчих заходів, працетерапія. Але, виходячи з вищевикладеного, можна зробити висновок, що такі послуги можуть надаватися терцентрами безоплатно і лише тим категоріям громадян, які мають право на безоплатне обслуговування в терцентрах.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі