Теми статей
Обрати теми

Щодо надання роз’яснень з деяких питань продовження договору оренди державного (комунального) майна

Редакція ББ
Лист від 16.02.2010 р. № 1809

ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА

ЩОДО НАДАННЯ РОЗ’ЯСНЕНЬ З ДЕЯКИХ ПИТАНЬ ПРОДОВЖЕННЯ ДОГОВОРУ ОРЕНДИ ДЕРЖАВНОГО (КОМУНАЛЬНОГО) МАЙНА

Лист від 16.02.2010 р. № 1809

 

Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва розглянув лист щодо надання роз’яснень з деяких питань продовження договору оренди державного (комунального) майна та в межах компетенції повідомляє.

Згідно із нормами статті 764 Цивільного кодексу України, якщо наймач (орендар) продовжує користуватися майном після закінчення строку договору найму (оренди), то, за відсутності заперечень наймодавця (орендодавця) протягом одного місяця, договір вважається поновленим на строк, який був раніше встановлений цим договором.

Враховуючи те, що у даному випадку йдеться про державне майно, крім Цивільного кодексу, слід звернутися також і до спеціальних норм, які закріплені в Законі України «Про оренду державного та комунального майна».

Так, відповідно до частини другої статті 17 Закону України «Про оренду державного та комунального майна», у разі відсутності заяви однієї із сторін про припинення або зміну умов договору оренди протягом одного місяця після закінчення терміну дії договору він вважається продовженим на той самий термін і на тих самих умовах, які були передбачені договором.

Із змісту наведених правових норм випливає, що по закінченні строку договору оренди він може бути продовжений на такий самий строк, на який цей договір укладався, за умови, якщо проти цього не заперечує орендодавець. При цьому заперечення мають бути висловлені протягом одного місяця після закінчення строку договору.

Виходячи із змісту звернень та наданих до них документів, строк дії договору оренди закінчився 21.12.2008 р., а лист регіонального відділення Фонду державного майна України по Запорізькій області про припинення терміну дії договору оренди датований 19.01.2009 р.

Враховуючи те, що даний лист Ви отримали 23.01.2009 р., Ви вважаєте, що орендодавець прострочив термін подання заперечення.

У зв’язку з цим слід зазначити, що загальні положення щодо правильного обчислення строків та визначення початку та закінчення перебігу строку визначає Цивільний кодекс України.

При цьому статтею 255 ЦК України передбачається, що якщо строк встановлено для вчинення дії, вона може бути вчинена до закінчення останнього дня строку. У разі, якщо ця дія має бути вчинена в установі, то строк спливає тоді, коли у цій установі за встановленими правилами припиняються відповідні операції.

Письмові заяви та повідомлення, здані до установи зв’язку до закінчення останнього дня строку, вважаються такими, що здані своєчасно.

Таким чином,

Держкомпідприємництво не вбачає в діях регіонального відділення Фонду державного майна України <...> порушення місячного терміну направлення листа про припинення договору оренди.

Щодо обов’язковості прийняття участі в конкурсі стосовно оренди державного майна повідомляємо, що відповідно до норм частини першої статті 44 ГК України принципами підприємницької діяльності є, зокрема, вільний вибір підприємцем видів підприємницької діяльності, а також самостійне формування підприємцем програми діяльності. Тому

участь у конкурсі стосовно оренди майна є правом, а не обов’язком підприємця.

Щодо тлумачення окремих норм законодавства України, зокрема, чи суперечить стаття 73 Закону України «Про Державний бюджет України на 2009 рік» нормам статті 777 ЦК України, статті 285 ГК України та статті 17 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» повідомляємо, що Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва у своїй діяльності керується Положенням про Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 26.04.2007 р. № 667, відповідно до якого Держкомпідприємництво не наділене повноваженнями надавати тлумачення норм законодавства України.

 

Голова О. Кужель

 

Коментар редакції

 

ПРОДОВЖЕННЯ ДОГОВОРУ ОРЕНДИ: ДЕРЖКОМПІДПРИЄМНИЦТВА
РОЗ’ЯСНЮЄ ОСОБЛИВОСТІ

У листі, що коментується, Держкомпідприємництва розглядає питання щодо умов продовження договору оренди.

Так,

ст. 17 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» від 10.04.92 р. № 2269-XII узгоджується зі ст. 764 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. № 435-IV, якою визначено, що якщо наймач продовжує користуватися майном після закінчення строку договору найму, то, за відсутності заперечень наймодавця протягом одного місяця, договір вважається поновленим на строк, який був раніше встановлений договором.

Питання виникає у випадку, коли такі заперечення наймодавець направляє листом через пошту і фактично орендар отримує його пізніше, ніж протягом місяця, в той час як лист датований та надходить на пошту в рамках місячного терміну.

Держкомпідприємництво пояснює, що якщо лист із запереченнями датований в рамках місячного терміну, то він має бути прийнятим, і заперечення, викладені в ньому,

вважаються такими, що надійшли протягом місяця, навіть якщо фактично до орендаря лист надійшов поштою пізніше.

Таким чином, як зазначив Держкомпідприємництва, письмові заяви та повідомлення, здані до установи зв’язку

до закінчення останнього дня строку, вважаються такими, що здані своєчасно.

Нагадаємо, де саме можна побачити дату надання листа до пошти.

Інформація може бути надіслана простим або рекомендованим листом.

Простий лист опускається відправником у поштову скриньку або в спеціальні поштові скриньки, встановлені в об’єктах поштового зв’язку. Дата прийняття поштою такого листа проставляється на конверті.

Рекомендований лист подається для пересилання безпосередньо до об’єкта поштового зв’язку з одержанням розрахункового

документа , що підтверджує прийняття. Дата прийняття поштою рекомендованого листа проставляється і на конверті, і в розрахунковому документі.

Крім того, у

листі, що коментується, Держкомпідприємництво зазначає, що участь у конкурсі щодо оренди майна є правом, а не обов’язком підприємця.

Нагадаємо, що відповідно до

ст. 72 Закону України «Про Державний бюджет на 2010 рік» від 27.04.2010 р. № 2154-VI встановлено, що у 2010 році передача в оренду державного та комунального майна здійснюється виключно на конкурсних засадах. Така ж умова була встановлена і в попередніх роках.

Умови проведення конкурсу визначені

Порядком проведення конкурсу на право оренди державного майна, затвердженим наказом Фонду державного майна України від 13.10.2004 р. № 2149.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі