Теми статей
Обрати теми

Про стипендіальне забезпечення учнів ПТНЗ

Редакція ББ
Лист від 26.05.2010 р. № 1/9-366

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ПРО СТИПЕНДІАЛЬНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ УЧНІВ ПТНЗ

Лист від 26.05.2010 р. № 1/9-366

 

У зв’язку з численними зверненнями Міністерство освіти і науки України надає роз’яснення про порядок виплати стипендії учням професійно-технічних навчальних закладів.

Відповідно до статті 51 Закону України «Про освіту» особи, які навчаються у навчальних закладах, мають право на забезпечення стипендією у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Постановою Кабінету Міністрів України від 12.07.2004 р. № 882 «Питання стипендіального забезпечення» затверджено Порядок призначення і виплати стипендій.

Пунктом 8 цього Порядку права і обов’язки щодо розгляду всіх питань, що стосуються призначення і виплати стипендій, покладаються на колегіальний орган — стипендіальну комісію навчального закладу в частині:

«Призначення та позбавлення академічної або соціальної стипендії (у тому числі спірних), надання матеріальної допомоги учням, студентам, курсантам, заохочення кращих з них за успіхи у навчанні, участь у громадській, спортивній та науковій діяльності».

Положення наведеного пункту вказують на

законодавчо передбачену можливість позбавлення академічної стипендії, а відтак спростовують будь-які посилання на обов’язок училища виплачувати стипендію усім учням без виключення.

Відповідно до статті 39 Закону України «Про професійно-технічну освіту» учні професійно-технічних навчальних закладів зобов’язані, крім загальних обов’язків, визначених Законом України «Про освіту», виконувати вимоги навчальних програм, включаючи контроль знань, умінь і навичок, відвідувати заняття тощо.

На підставі вищевикладеного, стипендіальна комісія професійно-технічного навчального закладу має право приймати рішення щодо позбавлення стипендій учнів, які не виконують вимоги відповідних положень законів України «Про освіту», «Про професійно-технічну освіту», Положення про організацію навчально-виробничого процесу у професійно-технічних навчальних закладів, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 30.05.2006 р. № 419, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 15.06.2006 р. за № 711/12585, статуту та правил внутрішнього розпорядку навчального закладу.

Вважаємо також, що обов’язкова участь у роботі стипендіальної комісії представників органів учнівського самоврядування (як це і передбачено пунктом 8 Порядку призначення і виплати стипендій) забезпечить об’єктивний та всебічний розгляд таких питань.

 

Заступник Міністра П. Куліков

 

Коментар редакції

 

ПОЗБАВЛЕННЯ ПРАВА НА АКАДЕМІЧНУ СТИПЕНДІЮ ЗА ПРОГУЛИ: ДУМКА МІНОСВІТИ

У листі, що коментується, Міносвіти розглядає питання про можливість позбавлення стипендії учнів професійно-технічних навчальних закладів (далі — ПТНЗ) за порушення ними правил внутрішнього трудового розпорядку, а саме за пропуск занять.

Перш за все звернемося до Порядку призначення та виплати стипендій, затвердженого постановою КМУ від 12.07.2004 р. № 882 (далі — Порядок № 882).

Згідно з

п. 8 Порядку № 882 для вирішення питань призначення та позбавлення академічної чи соціальної стипендії (у тому числі спірних), надання матеріальної допомоги учням, студентам, курсантам, заохочення кращих із них за успіхи в навчанні, участь у суспільній, спортивній і науковій діяльності, навчальні заклади створюють стипендіальні комісії. До складу стипендіальної комісії входять керівник навчального закладу, представники фінансових підрозділів, декани факультетів (завідувачі відділів), представники профспілкових та самоврядних організацій учнів, студентів, курсантів.

На думку Міносвіти, викладену в

листі, що коментується, цей пункт Порядку № 882 вказує на законодавчо передбачену можливість позбавлення академічної стипендії і не зобов’язує ПТНЗ виплачувати стипендію усім, хто навчається, без винятку. Тому стипендіальна комісія має право прийняти рішення щодо позбавлення стипендії осіб, які навчаються, якщо вони не виконують вимоги відповідних положень:

Закону України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-XII;

Закону України «Про професійно-технічну освіту» від 10.02.98 р. № 103/98-ВР (далі — Закон № 103/98);

— Положення про організацію навчально-виробничого процесу у професійно-технічних навчальних закладах, затвердженого наказом Міністерства освіти та науки України від 30.05.2006 р. № 419;

— статуту та правил внутрішнього розпорядку навчального закладу.

Так, згідно зі

ст. 39 Закону № 103/98 особи, які навчаються в ПТНЗ, мають виконувати навчальні програми, включаючи контроль знань, умінь і навиків, відвідувати заняття тощо. На підставі цього Міносвіти вважає можливим позбавляти стипендій осіб, які навчаються, у разі порушення ними правил внутрішнього розпорядку навчального закладу, зокрема, за прогули.

Зі свого боку зазначимо таке. Згідно з

п. 8 Порядку № 882 стипендіальна комісія у своїй роботі керується перш за все законами та іншими нормативно-правовими актами, які визначають права та обов’язки учнів, студентів.

Дійсно,

ст. 39 Закону № 103/98 установлено обов’язки осіб, які навчаються в ПТНЗ, одним з яких є відвідування занять. Водночас цією ж статтею передбачено міру відповідальності за невиконання обов’язків і систематичне порушення статуту ПТНЗ, правил внутрішнього розпорядку ПТНЗ, а також незадовільну успішність. У цьому випадку до учня застосовуються такі заходи впливу, як попередження, догана, відрахування з навчального закладу. Позбавлення стипендії як міру покарання за прогули Законом № 103/98 не передбачено. Зазначимо, що позбавлення академічної стипендії можливе тільки за результатами підсумкового семестрового контролю в разі отримання особою, яка навчається, балу успішності нижчого, ніж передбачено законодавством.

Таким чином, позиція Міносвіти суперечить

Закону № 103/98. До речі, є випадки визнання фактів позбавлення стипендії за пропуски занять осіб, які навчаються, незаконними. Зокрема, за даними офіційного сайта прокуратури Сумської області, органами прокуратури області опротестовано накази керівників закладів професійно-технічної освіти про позбавлення стипендії за пропуски занять осіб, які навчаються.

Відзначимо, що в роз’ясненнях Міносвіти простежується тенденція про встановлення додаткових обмежень у виплаті стипендій. Так, у листі

від 29.05.2009 р. № 1/13-249 Міносвіти зазначило, що призначення стипендії тільки тим студентам, які протягом семестрового контролю отримали оцінки не нижче 4,00 балів за кожен іспит, стимулюватиме студентів до якісного вивчення всіх предметів, запобігатиме вибірковому ставленню до дисциплін, які входять до навчального плану. Як зазначило Міносвіти, ідеться виключно про академічні стипендії.

Таким чином, Міносвіти рекомендувало виплачувати стипендію тільки тим студентам, у яких

за всіма предметами не менше 4 балів, тобто якщо у студента за підсумками семестрового контролю є хоч одна трійка, то стипендія не виплачується, незважаючи на середній бал, як це передбачено Порядком № 882. Така вимога також не має законодавчих підстав. І хоча на сьогодні стан фінансування навчальних закладів знаходиться не на належному рівні, це не є підставою для недотримання вимог нормативних документів у частині встановлення стипендій.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі