Теми статей
Обрати теми

Включення премій до розрахунку середньої заробітної плати згідно з Порядком № 100

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ВКЛЮЧЕННЯ ПРЕМІЙ ДО РОЗРАХУНКУ СЕРЕДНЬОЇ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ ЗГІДНО З ПОРЯДКОМ № 100

 

Неля СИНЬКО, начальник відділу організації заробітної плати та вдосконалення законодавства з оплати праці Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці Міністерства праці та соціальної політики України

 

ВКЛЮЧЕННЯ ПРЕМІЙ ДО РОЗРАХУНКУ СЕРЕДНЬОЇ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ ЗГІДНО З ПОРЯДКОМ № 100

 

Просимо надати роз’яснення щодо правильності включення премій до розрахунку середньомісячної заробітної плати для виплати матеріальної допомоги. Держслужбовець іде у відпустку в липні 2010 року. У червні його посадовий оклад дорівнює 884 грн. У розрахунковому періоді:

— у травні 2010 року відпрацьовано 3 робочі дні у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю;

— у червні 2010 року відпрацьовано 10 робочих днів у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю. У червні здійснюється нарахування премії за травень у розмірі 40 % посадового окладу за фактично відпрацьовані дні, що складає 62,40 грн. (884 грн. : 17

х 3 х 40 %).

Премію за червень буде нараховано в липні у розмірі 40 % посадового окладу.

Чи правомірно відповідно до п. 3 Порядку № 100:

— виплачену в червні за травень премію при розрахунку середньомісячної зарплати відносити до червня, а премію, виплачену в липні, не включати до розрахунку?

— нараховану та виплачену премію за фактично відпрацьовані дні в червні за травень ще один раз розрахувати пропорційно до відпрацьованого часу?

(Черкаська обл.)

 

Згідно з

п.п. 3 п. 2 постанови КМУ «Про впорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 р. № 268 державним службовцям матеріальна допомога на оздоровлення надається в розмірі, що не перевищує середньомісячної заробітної плати працівника.

Обчислення середньої заробітної плати в усіх випадках її збереження (крім випадків оплати часу відпусток) згідно з

п. 2 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100), здійснюється виходячи з виплат за останні два календарні місяці, що передують події, з якою пов’язана виплата.

Середньомісячну заробітну плату розраховують згідно з

п. 8 Порядку № 100 шляхом помноження середньоденної заробітної плати на середньомісячне число робочих днів у розрахунковому періоді.

Середньоденна заробітна плата визначається шляхом ділення заробітної плати за фактично відпрацьовані робочі дні протягом

двох місяців на число відпрацьованих робочих днів за цей період.

Середньомісячне число робочих днів

визначається шляхом ділення на два сумарного числа робочих днів за останні два календарні місяці згідно із затвердженим графіком роботи установи, організації.

При визначенні сумарного заробітку за розрахунковий період

враховуються виплати, наведені в п. 3 Порядку № 100, та не враховуються виплати, перелічені в п. 4 Порядку № 100.

До виплат, що

враховуються при обчисленні середньої заробітної плати, належать премії, які не мають разового характеру.

Згідно з

п. 3 Порядку № 100 премії включаються до заробітку того місяця, на який вони припадають згідно з розрахунковою відомістю із заробітної плати.

Якщо розрахункові місяці відпрацьовано

повністю, то щомісячні премії враховуються в повній сумі у тому місяці, в якому їх нараховано. Решта видів премій (квартальна, піврічна) включається до заробітку в частині, що відповідає кількості місяців у розрахунковому періоді.

Тобто

Порядком № 100 чітко визначено, що премії враховуються в місяці, в якому їх нараховано згідно з розрахунковою відомістю на заробітну плату, незалежно від того, за який місяць цю премію нараховано.

Тому якщо згідно з наказом керівника працівникові в розрахунковому періоді було виплачено щомісячну премію,

то вона враховується в повній сумі у тому місяці, в якому її нараховано, незалежно від того, за який місяць її нараховано (за умови, що працівником у розрахунковому періоді робочі дні відпрацьовано повністю) .

Якщо ж число робочих днів у розрахунковому періоді працівником відпрацьовано не повністю, то

премії при розрахунку середньої зарплати за останні два календарні місяці враховуються пропорційно до часу, відпрацьованого в розрахунковому періоді (це стосується випадків, коли працівник хворів, перебував у відрядженні, відпустці тощо). Іншого чинним законодавством не передбачено*.

* Якщо ж премія виплачується місяць у місяць (наприклад, у липні за липень) і такі премії вже обчислено пропорційно до відпрацьованого часу, то вони включаються до розрахунку

у фактично нарахованому розмірі. На сьогодні готуються зміни до Порядку № 100 щодо порядку включення премій до розрахунку середньої заробітної плати, де такий порядок включення премій буде докладно описано.

Щодо цього випадку розрахунок матеріальної допомоги здійснюється так:

 

Даніp>

Розрахунковий період

Усього, грн.

Участь у розрахунку середньої з/п

травень

червень

Нараховано за розрахунковий період, грн.:

— посадовий оклад

156,00

420,95

576,95

Враховується (п. 3 Порядку № 100)

— премія щомісячна*

Не виплачувалася

62,40

(премія за травень у розмірі 40 % посадового окладу за травень)

62,40

Враховується пропорційно до відпрацьованого часу (п. 3 Порядку № 100)

Фактично відпрацьовано робочих днів у розрахунковому періоді, р. дн.

3

10

13

Норма робочого часу за графіком роботи установи, р. дн.

17

21

38

* Згідно з Положенням про преміювання премія нараховується в поточному місяці за попередній за фактично відпрацьовані дні.

 

Слід пам’ятати, що згідно з

абз. 2 п. 4 Порядку № 100 при обчисленні середньої заробітної плати за останні два місяці також не враховуються виплати за час, протягом якого зберігається середній заробіток працівника (за час виконання державних і суспільних обов’язків, перебування у щорічній та додатковій відпустках, відрядженні тощо) та допомога по тимчасовій непрацездатності.

 

Розрахуємо суму матеріальної допомоги.

1. У розрахунковому періоді робочі дні відпрацьовано не повністю, оскільки працівник перебував на лікарняному. У зв’язку з цим нараховані в розрахунковому періоді щомісячні премії враховуються пропорційно до відпрацьованого часу:

62,40 грн. : 38 роб. дн.

х 13 роб. дн. = 21,35 грн.

2. Сума доходу, що бере участь у розрахунку середньої заробітної плати, складе 598,30 грн. (576,95 грн. + 21,35 грн.).

3. Середньоденна заробітна плата для розрахунку матеріальної допомоги дорівнює

46,02 грн. (598,30 грн. : 13 роб. дн.).

4. Середньомісячне число робочих днів у розрахунковому періоді —

19 роб. дн. ((17 роб. дн. + 21 роб. дн) : 2).

5. Сума матеріальної допомоги складе

874,38 грн. (46,02 грн. х 19 роб. дн.).

 

Нагадаємо, що при обчисленні середнього заробітку в усіх випадках його збереження необхідно дотримуватися вимоги п. 10 Порядку № 100 про проведення коригування середньої заробітної плати, якщо в розрахунковому періоді підвищувалися посадові оклади.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі