Теми статей
Обрати теми

Як оплатити лікарю час перебування на призовній дільниці у складі медкомісії

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ЯК ОПЛАТИТИ ЛІКАРЮ ЧАС ПЕРЕБУВАННЯ НА ПРИЗОВНІЙ ДІЛЬНИЦІ У СКЛАДІ МЕДКОМІСІЇ

 

Неля СИНЬКО, начальник відділу організації заробітної плати та вдосконалення законодавства з оплати праці Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці Міністерства праці та соціальної політики України

 

Лікар міської лікарні перебував у міськвійськкоматі з 03.05.2010 р. по 31.05.2010 р. зі збереженням середньої заробітної плати.

Заробітна плата лікаря складається з посадового окладу та надбавки за вислугу років і в розрахунковому періоді згідно з графіком роботи склала:

— у квітні 2010 року — 1624,90 грн. за 25 робочих днів;

— у березні 2010 року — 1608,10 грн. за 26 робочих днів.

Виходячи з цих даних середньоденна заробітна плата складає 63,39 грн. (3233,00 грн. : 51 роб. дн.).

На травень при шестиденному робочому тижні згідно з графіком припадає 22 робочих дні. Виходячи із середньоденної зарплати 63,39 грн. та робочих днів за травень середня заробітна плата за травень складає 1394,58 грн., що менше ніж заробітна плата лікаря за квітень.

Чи правильно обчислено заробітну плату за період роботи в міськвійськкоматі в сумі 1394,58 грн.?

(Донецька обл.)

 

Згідно з

ч. 6 ст. 43 Закону України «Про військовий обов’язок та військову службу» від 25.03.92 р. № 2232-XII (далі — Закон № 2232) за лікарями та середнім медичним персоналом, які направляються для роботи на призовних дільницях і збірних пунктах під час взяття допризовників на військовий облік і призову громадян на військову службу чи на збори для проведення медичного огляду та повторного огляду громадян, а також для відправлення призовників на збірні пункти, за весь час виконання таких обов’язків зберігається посада та середній заробіток за основним місцем роботи.

Таким чином, за весь час перебування лікаря в міськвійськкоматі установа (міська лікарня) має нарахувати йому середню заробітну плату. Розрахунок середньої заробітної плати здійснюють відповідно до

Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100).

Обчислення середньої заробітної плати в усіх випадках її збереження (крім випадків оплати часу відпусток) згідно з

п. 2 Порядку № 100 здійснюється виходячи з виплат за останніх два календарні місяці, що передують події, з якою пов’язана виплата.

Середньоденна заробітна плата

розраховується шляхом ділення заробітної плати за фактично відпрацьовані протягом двох місяців робочі дні на число відпрацьованих робочих днів у цьому періоді (абз. 1 п. 8 Порядку № 100).

Помноживши

середньоденну зарплату на кількість робочих днів, що припадають на період перебування лікаря в міськвійськкоматі, знаходять середню заробітну плату за цей період.

Згідно з вимогами

Порядку № 100 при визначенні сумарного заробітку за розрахунковий період враховуються виплати, наведені п. 3 Порядку № 100, і не враховуються виплати, наведені в п. 4 Порядку № 100.

Крім того, слід пам’ятати, що згідно з

абз. 2 п. 4 Порядку № 100 при обчисленні середньої заробітної плати за останні два місяці також не враховуються виплати за час, протягом якого зберігається середній заробіток працівника (за час виконання державних та суспільних обов’язків, перебування у щорічній та додатковій відпустках, відрядженні тощо) та допомога по тимчасовій непрацездатності.

Зауважимо, що

ч. 6 ст. 43 Закону № 2232 безпосередньо встановлено, що за лікарями, направленими на призовну дільницю, зберігається середній заробіток за основним місцем роботи. У зв’язку з цим заробітна плата за сумісництвом не повинна включатися до розрахунку.

Розрахуємо згідно з умовами, наведеними в запитанні, середню заробітну плату лікаря за час його перебування в міськвійськкоматі.

Приклад

. Середньоденний заробіток лікаря склав: 63,39 грн. (3233,00 грн. : 51 роб. дн.).

Кількість робочих днів, що припадають на період перебування лікаря в міськвійськкоматі за графіком роботи установи, — 22 роб. дн.

За період перебування лікаря в міськвійськкоматі йому має бути нараховано:

1394,58 грн. (63,39 грн. х 22 роб. дн).

Таким чином, середній заробіток Вами розраховано

правильно.

Нагадаємо також, що при обчисленні середнього заробітку в усіх випадках його збереження необхідно дотримуватися вимог п. 10 Порядку № 100 щодо проведення коригування середньої заробітної плати, якщо в розрахунковому періоді підвищувалися посадові оклади.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі