Теми статей
Обрати теми

Гурткова робота у пришкільному оздоровчому таборі

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ГУРТКОВА РОБОТА У ПРИШКІЛЬНОМУ ОЗДОРОВЧОМУ ТАБОРІ

 

Олена МАРЧЕНКО, консультант

 

На базі загальноосвітнього навчального закладу організовано роботу пришкільного оздоровчого табору. До роботи в ньому залучені керівники гуртків даного закладу. Яку оплату вони одержать за цю роботу?

(м. Луганськ)

 

Під час канікул, що не збігається з черговою відпусткою, педагогічні працівники, до яких належать і керівники гуртків, залучаються до педагогічної та організаційної роботи в межах часу, що не перевищує їх навчального навантаження до початку канікул (

п. 25 Типових правил внутрішнього розпорядку для працівників державних навчально-виховних закладів, затверджених наказом Міносвіти від 20.12.93 р. № 455).

Робочий час зазначених працівників регулюється затвердженим розкладом навчальних занять, складеним відповідно до тижневого навантаження, а також планів виховної та організаційно-методичної роботи.

Педагогічне навантаження керівників гуртків включає 18 навчальних годин протягом навчального тижня, що становить тарифну ставку.

Згідно з

абз. 1 п. 90 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102), керівникам гуртків (секцій, студій та інших форм гурткової роботи) в загальноосвітніх навчальних закладах, для яких ці заклади є місцем основної роботи, заробітна плата визначається в порядку, передбаченому п. 68 Інструкції № 102.

Нагадаємо, що згідно з

п. 68 Інструкції № 102 місячна заробітна плата установлюється шляхом множення ставки заробітної плати на фактичне навантаження педагогічного працівника на тиждень і діленням цього добутку на встановлену норму годин на тиждень (в даному випадку — 18 год. на тиждень).

Установлена при тарифікації заробітна плата виплачується зазначеним працівникам щомісячно незалежно від кількості тижнів і робочих днів у різні місяці року (

п. 68 Інструкції № 102).

Отже, якщо такого працівника залучено до роботи в пришкільний табір у період канікул,

що не співпадає з його черговою відпусткою, оплата праці провадиться з розрахунку заробітної плати, встановленої при тарифікації, що передувала початку канікул.

При збереженні заробітної плати враховується сума доплат, надбавок і підвищень, якщо такі були встановлені цим працівникам.

Наведемо приклади розрахунку заробітної плати за роботу в пришкільному таборі.

Приклад 1

. Керівнику гуртка, для якого навчальний заклад є місцем основної роботи, встановлено 9 тарифний розряд. Він має стаж педагогічної роботи 15 років. При тарифікації керівнику гуртка встановлено заробітну плату в розмірі 1177,20 грн. на місяць. До неї увійшла оплата за години навчального навантаження (18 год.) та надбавка за вислугу років. За час роботи у пришкільному оздоровчому таборі йому слід виплачувати заробітну плату з розрахунку 1177,20 грн. на місяць з урахуванням фактично відпрацьованого часу у таборі.

Указаним працівникам, для яких робота в загальноосвітньому навчальному закладі

не є основною, заробітна плата розраховується виходячи з фактичної кількості занять з гуртківцями та годинної ставки, визначеної шляхом ділення місячної ставки заробітної плати на 76,2 години (середньомісячна норма годин на ставку).

Порядок роботи та оплата праці працівників, які працюють за сумісництвом, регулюються

постановою КМУ «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» від 03.04.93 р. № 245 (далі — постанова № 245) та «Положенням про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій», затвердженим спільним наказом Мінпраці, Мін’юсту, Мінфіну України від 28.06.93 р. № 43.

Тривалість роботи за сумісництвом не повинна перевищувати 4 годин на день і повний робочий день у вихідний день. Загальна тривалість роботи за сумісництвом протягом місяця не повинна перевищувати половини місячної норми робочого часу (

п. 2 постанови № 245).

Приклад 2.

Керівник гуртка, який працює в загальноосвітній школі за сумісництвом, має 10 тарифний розряд, якому відповідає ставка заробітної плати 1032,00 грн. Стаж його педагогічної роботи становить 21 рік, а отже, надбавка за вислугу років — 30 %. За червень цим керівником гуртка відпрацьовано 30 годин в пришкільному таборі.

Заробітна плата за ці години становитиме

406,30 грн. (1032 грн. : 76,2 год. х 30 год.).

Надбавка за вислугу років складе

121,89 грн. (406,30 грн. х 30 %). Звертаємо увагу, що сума надбавки за вислугу років зменшується або збільшується пропорційно навантаженню чи обсягу виконуваної роботи.

Усього належить одержати за проведені гурткові заняття у таборі

: 528,19 грн. (406,30 + 121,89)

Зазначені працівники надбавку за «престижність» праці, встановлену

постановою КМУ від 05.10.2009 р. № 1130, не отримують.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі