Теми статей
Обрати теми

Соціальні гарантії студенту з числа дітей-сиріт у випадку його одруження

Редакція ББ
Відповідь на запитання

СОЦІАЛЬНІ ГАРАНТІЇ СТУДЕНТУ З ЧИСЛА ДІТЕЙ-СИРІТ У ВИПАДКУ ЙОГО ОДРУЖЕННЯ

 

Людмила КУНГУРЦЕВА, головний спеціаліст відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення Міністерства освіти і науки України

 

Чи втрачає студент статус особи з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, після реєстрації шлюбу? Чи повинен навчальний заклад і надалі виплачувати такому студенту матеріальне забезпечення і протягом якого терміну?

 

Відповідно до

ч. 1 ст. 6 Сімейного кодексу України правовий статус дитини має особа до досягнення нею повноліття.

Правові, організаційні, соціальні засади та гарантії державної підтримки дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також осіб з їх числа визначає

Закон України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» від 13.01.2005 р. № 2342-IV (далі — Закон № 2342), який вважається складовою частиною законодавства про охорону дитинства.

Статус дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, — це визначене відповідно до законодавства становище дитини, яке надає їй право на повне державне забезпечення і отримання передбачених законодавством пільг та яке підтверджується комплектом документів, що засвідчують обставини, через які дитина не має батьківського піклування.

Згідно з

ч. 1 та 3 ст. 8 Закону № 2342 держава здійснює повне забезпечення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також осіб з їх числа.

Право на повне державне забезпечення в навчальних закладах мають діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років та особи з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, до 23 років або до закінчення відповідних навчальних закладів.

Слід зазначити, що

постанова КМУ «Про порядок провадження органами опіки та піклування діяльності, пов’язаної із захистом прав дитини» від 24.09.2008 р. № 866 визначає механізм діяльності органів опіки та піклування, пов’язаної із захистом прав дитини. Проте вказана постанова не скасовує права дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також осіб з їх числа на повне державне забезпечення при продовженні ними навчання до закінчення відповідних навчальних закладів, яке гарантоване законом.

Таким чином, студенти з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають на повному державному забезпеченні,

при реєстрації шлюбу не втрачають статусу осіб з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, і користуються всіма пільгами, передбаченими законодавством України.

Порядок надання академічних відпусток студентам вищих навчальних закладів затверджено спільним

наказом Міністерства освіти України та Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Положення про академічні відпустки та повторне навчання у вищих закладах освіти» від 06.06.96 р. № 191/153. Відповідно до цього наказу студенти, які навчаються за денною формою навчання, можуть переривати навчання у зв’язку з обставинами, які унеможливлюють виконання навчального плану. Таким особам надається академічна відпустка. Максимальна тривалість академічної відпустки встановлюється до одного року, однак за необхідності її може бути продовжено ще на один рік.

Такі обмеження не стосуються відпусток по вагітності та пологах, відпусток для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Відпустки за цих обставин надаються відповідно до

Кодексу законів про працю України. Слід зазначити, що Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР на студентів не розповсюджується, оскільки вони не перебувають з вищими навчальними закладами у трудових відносинах.

Відповідно до

Закону № 2342 при наданні академічної відпустки за медичним висновком за студентами з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, зберігається повне державне утримання.

Відповідно до

Порядку призначення і виплати стипендій, затвердженого постановою КМУ від 12.07.2004 р. № 882 , студентам з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також студентам, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишилися без батьків, виплачується допомога в розмірі соціальної стипендії, яку вони отримували до початку академічної відпустки за медичними показаннями. Медичними показаннями також вважається медичний висновок, який отримує жінка в медичній установі у зв’язку з вагітністю і пологами. Тривалість такої відпустки обчислюється сумарно і становить 126 календарних днів (140 календарних днів — у разі народження двох і більше дітей та в разі ускладнення пологів).

Допомога на навчальну літературу не виплачується, оскільки ця виплата здійснюється лише тим особам, які навчаються.

Таким чином, у період перебування студентів з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування,

у відпустці по вагітності та пологах виплачується:

— стипендія (1160 грн.);

— матеріальна допомога (136 грн.);

— грошова компенсація на харчування в розмірі вартості харчування у школах-інтернатах відповідного регіону з урахуванням торговельних націнок, а також на поповнення предметів гардероба та текстильної білизни, але фінансові витрати не повинні перевищувати 65 % від первісного придбання.

У період перебування студентів з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування,

у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку виплачується:

— матеріальна допомога (136 грн.);

— грошова компенсація на харчування в розмірі вартості харчування у школах-інтернатах відповідного регіону з урахуванням торговельних націнок, а також на поповнення предметів гардероба та текстильної білизни, але фінансові витрати не повинні перевищувати 65 % від первісного придбання.

Крім того, один із батьків, який здійснює догляд за дитиною, відповідно до

ст. 13 Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» від 21.11.92 р. № 2811-ХII має право на одержання допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Допомога виплачується органами праці та соціального захисту на підставі заяви матері, копії свідоцтва про народження та довідки з місця навчання.

Надання академічної відпустки оформляється відповідним наказом керівника вищого навчального закладу із зазначенням підстави надання відпустки та її термінів.

Усі суперечливі питання з приводу надання академічної відпустки розглядаються безпосередньо керівництвом вищого навчального закладу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі