Теми статей
Обрати теми

Про внесення змін до Порядку отримання застрахованими особами і членами їх сімей санаторно-курортного лікування, що сплачується за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженого постановою правління Фонду від 25.02.2009 р. № 12

Редакція ББ
Постанова від 15.04.2010 р. № 10

ФОНД СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ З ТИМЧАСОВОЇ ВТРАТИ ПРАЦЕЗДАТНОСТІ

ПРО ВНЕСЕННЯ ЗМІН ДО ПОРЯДКУ ОТРИМАННЯ ЗАСТРАХОВАНИМИ ОСОБАМИ
І ЧЛЕНАМИ ЇХ СІМЕЙ САНАТОРНО-КУРОРТНОГО ЛІКУВАННЯ, ЩО СПЛАЧУЄТЬСЯ ЗА РАХУНОК КОШТІВ ФОНДУ СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ З ТИМЧАСОВОЇ ВТРАТИ ПРАЦЕЗДАТНОСТІ, ЗАТВЕРДЖЕНОГО ПОСТАНОВОЮ ПРАВЛІННЯ ФОНДУ ВІД 25.02.2009 р. № 12

Постанова від 15.04.2010 р. № 10

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 19.05.2010 р. за № 335/17630

 

Правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності

постановляє:

1. Внести до Порядку отримання застрахованими особами і членами їх сімей санаторно-курортного лікування, що сплачується за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженого постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 25.02.2009 р. № 12, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 14.04.2009 р. за № 339/16355, такі зміни:

1.1. Абзац другий пункту 4.2 розділу IV після слова «закладі» доповнити словами «з денною формою навчання, та учням професійно-технічного навчального закладу».

1.2. У пункті 4.5 розділу IV цифри «20» замінити цифрами «30».

1.3. Пункти 4.6, 4.7 розділу IV викласти в такій редакції:

«4.6. Комісією (уповноваженим) із соціального страхування приймається рішення про виділення застрахованій особі, особам, які навчаються у вищому навчальному закладі з денною формою навчання, та учням професійно-технічного навчального закладу путівки до санаторію-профілакторію з частковою оплатою в розмірі 10 відсотків її вартості, а студентам-сиротам та учням-сиротам — безкоштовно, за умови часткового фінансування санаторію-профілакторію за рахунок коштів Фонду.

4.7. Комісією (уповноваженим) із соціального страхування приймається рішення про виділення путівки одному із застрахованих батьків (матері або батькові) або застрахованій особі, яка їх замінює (опікунові, піклувальнику), для лікування дитини в супроводі дорослого за наявності у дитини медичних показань на санаторно-курортне лікування з частковою оплатою в розмірі 20 відсотків її вартості, а для лікування двох дітей у супроводі дорослого — 10 відсотків її вартості на підставі заяви застрахованої особи та медичних довідок для дорослого та дитини.».

1.4. Пункт 4.8 розділу IV доповнити словами «на підставі заяви застрахованої особи та медичної довідки для дитини.».

1.5. Пункт 4.11 розділу IV доповнити новим абзацом другим такого змісту:

«Для фізичної особи — суб’єкта підприємницької діяльності, яка є платником єдиного податку, та фізичної особи, застрахованої на добровільних засадах, рішення про поділ путівки приймається директором районної, міжрайонної, міської виконавчої дирекції відділення Фонду, де така особа згідно з пунктом 4.3 цього Порядку отримує путівку.».

У зв’язку з цим абзац другий вважати абзацом третім.

1.6. Пункт 6.3 розділу VI після слова «закладів» доповнити словами «у разі порушення положень цього Порядку».

2. Виконавчим дирекціям відділень Фонду довести цю постанову до відома районних, міжрайонних, міських виконавчих дирекцій відділень Фонду, страхувальників.

3. Ця постанова набирає чинності з дня офіційного опублікування.

 

Голова правління В. Іванкевич

ПОГОДЖЕНО:

Перший заступник керівника
Спільного представницького органу
всеукраїнських профспілок та профспілкових об’єднань для ведення переговорів,
укладання Генеральної угоди на 2008 — 2009 роки, здійснення контролю
і забезпечення її виконання
Г. Осовий

Президент Спілки орендарів і підприємців України В. Хмільовський

Виконуючий обов’язки президента Всеукраїнської асоціації роботодавців Спілки підприємців малих, середніх і приватизованих підприємств України
В. Биковець

 

Коментар редакції

 

ДЛЯ ОТРИМАННЯ СОЦСТРАХІВСЬКОЇ ПУТІВКИ
 НА ДИТИНУ В СУПРОВОДІ ДОРОСЛОГО ТЕПЕР НЕОБХІДНІ
 ДВІ ДОВІДКИ: НА ДИТИНУ ТА НА ДОРОСЛОГО

Постановою

, що коментується, унесено зміни до Порядку отримання застрахованими особами і членами їх сімей санаторно-курортного лікування, що оплачується за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженого постановою ФССТВП від 25.02.2009 р. № 12 (далі — Порядок № 12). Розглянемо, в чому вони полягають.

По-перше

, змінилися вимоги для надання путівки на дитину в супроводі дорослого. Так, згідно зі змінами, унесеними до п. 4.7 Порядку № 12, комісією із соціального страхування приймається рішення про виділення путівки для лікування дитини в супроводі дорослого за наявності в дитини медичних показань на санаторно-курортне лікування на підставі заяви застрахованої особи й медичних довідок для дорослого й дитини.

Отже, тепер для надання путівки необхідно мати ще й медичну довідку на самого працівника.

Зауважимо, що така вимога не нова і вже висловлювалася ФССТВП у

листі від 15.02.2010 р. № 06-14/Л-74з-140, де фахівці Фонду зазначали, що для виділення путівки на санаторно-курортне лікування дитини в супроводі дорослого одному із застрахованих батьків необхідно надати комісії із соціального страхування медичну довідку як на себе, так і на свою дитину. Путівка на санаторно-курортне лікування дитини в супроводі дорослого, оплачена за рахунок коштів ФССТВП, передбачає обов’язкове лікування дитини та дорослого при пред’явленні санаторно-курортної карти (форма № 072/о — для дорослого, форма № 076/о — для дітей та підлітків).

Згідно з усними роз’ясненнями фахівців ФССТВП така вимога пов’язана з тим, що у вартість путівок закладено вартість лікування, як дитини, так і дорослого, який її супроводжує. І якщо раніше з роз’ясненнями, наведеними в

листі, можна було сперечатися, оскільки листи, як відомо, не є нормативними документами і мають роз’яснювальний характер, то тепер заперечувати марно, адже таку вимогу закріплено безпосередньо в Порядку № 12.

По-друге

, змінилися відсотки оплати путівки застрахованою особою. Далі в таблиці наведено умови надання путівок застрахованим особам і членам їх сімей із зазначенням нових розмірів оплати путівки.

 

Кому видається путівка

Документи, на підставі яких комісія приймає рішення про надання путівки

Відсоток оплати путівки застрахованою особою

Періодичність надання путівки

1

2

3

4

1. Застрахованій особі за її основним місцем роботи (п. 4.5 Порядку № 12)

1. Заява.

2. Довідка для отримання путівки
(ф. № 070/о)

До двомісного номеру — 30 %;

до одномісного номеру — 50 %*

Одна путівка протягом календарного року з урахуванням путівки до санаторію-профілакторію або до реабілітаційного відділення санаторно-курортного закладу, крім путівки для самостійного санаторно-курортного лікування дитини (п. 4.4 Порядку № 12)

2. Члену сім’ї застрахованої особи: діти від 4 до 18 років; чоловік або дружина (які перебувають у шлюбі), у тому числі які працюють на іншому підприємстві або навчаються у вищому навчальному закладі на денній формі навчання (п. 4.9 Порядку № 12)

1. Заява.

2. Довідка для отримання путівки
(ф. № 070/о).

3. Довідка з основного місця роботи (навчання) про те, що член сім’ї не користувався цією соціальною послугою протягом календарного року

3. Одному з батьків (матері або батьку, або опікуну, піклувальнику) для супроводу на лікування за наявності у дитини медичних показань на санаторно-курортне лікування (п. 4.7 Порядку № 12):

— однієї дитини

1. Заява.

2. Довідки для отримання путівки (ф. № 070/о) для дорослого та дитини

20 %**

— двох дітей

10 %**

4. Неповнолітній дитині — члену сім’ї застрахованої особи (матері, батьку або опікуну, піклувальнику) для самостійного лікування (п. 4.8 Порядку № 12)

1. Заява.

2. Довідка для отримання путівки
(ф. № 070/о) на дитину

10 %

5. До санаторію-профілакторію (п. 4.6 Порядку № 12):

Одна путівка протягом календарного року з урахуванням путівки до санаторію-профілакторію або до реабілітаційного відділення санаторно-курортного закладу, крім путівки для самостійного санаторно-курортного лікування дитини (п. 4.4 Порядку № 12)

— застрахованій особі;
— студентам вищих навчальних закладів з денною формою навчання;
— учням професійно-технічних закладів

1. Заява.

2. Довідка для отримання путівки
(ф. № 070/о)

10 %

— студентам-сиротам;
— учням-сиротам

Безоплатно

* При направленні до санаторію-профілакторію порядок часткової оплати див. у п. 5 цієї таблиці. Зверніть увагу, минулого року був інший відсоток оплати у двомісному номері — 20 %.

** Раніше був інший відсоток оплати путівки: для однієї дитини — 10 %, у разі лікування двох дітей путівка надавалася безоплатно.

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі