Теми статей
Обрати теми

Щодо оплати дня встановлення медико-соціальною експертною комісією (МСЕК) інвалідності

Редакція ББ
Лист від 31.03.2010 р. № 04-06/

ФОНД СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ З ТИМЧАСОВОЇ ВТРАТИ ПРАЦЕЗДАТНОСТІ

ЩОДО ОПЛАТИ ДНЯ ВСТАНОВЛЕННЯ МЕДИКО-СОЦІАЛЬНОЮ ЕКСПЕРТНОЮ КОМІСІЄЮ (МСЕК) ІНВАЛІДНОСТІ

Лист від 31.03.2010 р. № 04-06/Ш-155з-230

 

Розглянувши звернення щодо оплати дня встановлення медико-соціальною експертною комісією (МСЕК) інвалідності, повідомляємо.

Згідно із абзацом 1 статті 2 Закон України «Про розмір внесків на деякі види загальнообов’язкового державного соціального страхування» від 11.01.2001 р. № 2213-III допомога по тимчасовій непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, виплачується застрахованим особам Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності починаючи з шостого дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності або до встановлення медико-соціальною експертною комісією інвалідності незалежно від звільнення застрахованої особи в період втрати працездатності у порядку та розмірах, встановлених законодавством.

Відповідно до пункту 7 Положення про порядок, умови та критерії встановлення інвалідності, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03.12.2009 р. № 1317, МСЕК проводить огляд тимчасово непрацездатної особи, що звернулася для встановлення інвалідності, протягом семи днів з дня надходження документів.

Згідно з пунктом 4.3 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я від 13.11.2001 р. № 455, у разі визнання хворого інвалідом листок непрацездатності закривається днем надходження документів хворого на МСЕК, дата встановлення інвалідності обов’язково вказується у листку непрацездатності.

Оскільки, згідно з <…> листом, з 10 по 16 лютого 2010 року МСЕК проводила огляд для встановлення інвалідності, то

листок непрацездатності у даному випадку закривається днем надходження документів на МСЕК і допомога по тимчасовій непрацездатності за рахунок коштів Фонду надається також до дня надходження документів на МСЕК, тобто період з 10 по 16 лютого 2010 року оплаті не підлягає.

 

Заступник директора С. Буринський

 

Коментар редакції

 

ЯКЩО ЛІКАРНЯНИЙ ЛИСТОК ЗАКРИВАЄТЬСЯ
У ЗВ’ЯЗКУ З УСТАНОВЛЕННЯМ ІНВАЛІДНОСТІ

У

листі, що коментується, Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — ФССТВП) роз’яснив, що в разі встановлення працівнику інвалідності лікарняний листок оплачується до дня надходження документів до медико-соціальної експертної комісії (далі — МСЕК). Аргументи такі.

По-перше

, допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується ФССТВП починаючи з шостого дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності або до встановлення МСЕК інвалідності незалежно від звільнення застрахованої особи в період втрати працездатності (ст. 2 Закону України «Про розмір внесків на деякі види загальнообов’язкового державного соціального страхування» від 11.01.2001 р. № 2213-III).

По-друге

, у разі визнання хворого інвалідом листок непрацездатності закривається днем надходження документів хворого до МСЕК, дата встановлення інвалідності обов’язково зазначається в листку непрацездатності (п. 4.3 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13.11.2001 р. № 455).

Наголосимо, що при цьому

дата встановлення інвалідності має збігатися з днем надходження (реєстрації) документів до МСЕК (п. 3.11 Інструкції про порядок заповнення листка непрацездатності, затвердженої спільним наказом МОЗ, Мінпраці, Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 03.11.2004 р. № 532/274/136-ос/1406).

Отже, листок непрацездатності має бути закрито на дату встановлення інвалідності. При оплаті листка непрацездатності

день установлення інвалідності не включається до періоду тимчасової непрацездатності та не оплачується.

При цьому згідно з

п. 7 Положення про порядок, умови та критерії встановлення інвалідності, затвердженого постановою КМУ від 03.12.2009 р. № 1317, МСЕК проводить огляд тимчасово непрацездатної особи, яка звернулася для встановлення інвалідності, протягом семи днів з дня надходження документів. Оскільки листок непрацездатності закривається днем надходження документів хворого до МСЕК, то, відповідно, ці дні оплаті не підлягають.

З моменту встановлення інвалідності у працівника виникає право на отримання матеріального забезпечення (пенсії) за інвалідністю, тобто з цього часу він

є соціально захищеним.

Якщо працівника у зв’язку з установленням інвалідності не звільняють, то

після виходу на роботу він матиме право на допомогу по тимчасовій непрацездатності при настанні страхового випадку. Аналогічні роз’яснення було наведено в консультації фахівця Мінпраці в газеті «Бюджетна бухгалтерія», 2010, № 13, с. 26.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі