Теми статей
Обрати теми

Ведення касової книги в електронному вигляді

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ВЕДЕННЯ КАСОВОЇ КНИГИ В ЕЛЕКТРОННОМУ ВИГЛЯДІ

 

Вікторія МАТВЄЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Наша бюджетна організація веде касову книгу в електронному вигляді. З якою періодичністю необхідно роздруковувати таку касову книгу? Як правильно нумерувати її сторінки?

(м. Миколаїв)

 

Бюджетні установи за умови забезпечення належного зберігання касових документів можуть вести касову книгу

в електронній формі за допомогою комп’ютерних засобів. Особливості ведення касової книги в електронній формі висвітлено в п. 4.4 Положення про ведення касових операцій в національній валюті в Україні, затвердженого постановою правління НБУ від 15.12.2004 р. № 637 (далі — Положення № 637).

Програмне забезпечення, за допомогою якого ведеться касова книга, має забезпечувати візуальне відображення та роздрукування кожної з двох частин аркуша касової книги («Вкладний аркуш касової книги» і «Звіт касира»), які

за формою та змістом повинні відтворювати типову форму касової книги в паперовій формі. Також електронна касова книга повинна мати всі реквізити, передбачені формою касової книги (додаток 5 до Положення № 637).

Касова книга в електронному вигляді заповнюється в тому самому порядку, що й у паперовому. Так, записи здійснюються шляхом уведення даних з первинних касових документів. Записи в касовій книзі мають виконуватися до початку наступного робочого дня (тобто із залишками на кінець попереднього дня), а також містити всі реквізити, передбачені формою касової книги. Сторінки касової книги повинні

нумеруватися автоматично в порядку зростання з початку року .

У

п. 4.4 Положення № 637 визначено, що в разі роздрукування «Вкладного аркуша касової книги» у кінці місяця має автоматично роздруковуватися загальна кількість аркушів касової книги за цей місяць, а в разі роздрукування в кінці року — їх загальна кількість за рік.

Зазвичай касир роздруковує «Вкладний аркуш касової книги» і «Звіт касира» за підсумками дня (тобто

за кожен день). При цьому касир зобов’язаний перевірити правильність складання зазначених документів, підписати їх та передати «Звіт касира» разом з відповідними прибутковими і видатковими касовими документами до бухгалтерії установи. На підтвердження факту прийняття звіту касира й документів, що додаються до нього, бухгалтер ставить свій підпис у «Вкладному аркуші касової книги».

Протягом року «Вкладні аркуші касової книги» накопичуються та зберігаються окремо за кожен місяць. Після закінчення календарного року (або за необхідності) «Вкладний аркуш касової книги» формується в підшивки в хронологічному порядку. Загальна кількість аркушів за рік засвідчується підписами керівника та головного бухгалтера установи — юридичної особи, а підшивки формуються у книгу, що скріплюється печаткою установи.

Після закінчення календарного року касова книга на електронних носіях повинна передаватися для зберігання протягом строків, установлених законодавством. Нагадаємо, що строк зберігання касових книг, так само як і інших касових документів, становить 3 роки (за умови завершення перевірки державними податковими органами з питань дотримання податкового законодавства).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі