Теми статей
Обрати теми

Установлення ненормованого робочого дня водію

Редакція ББ
Відповідь на запитання

УСТАНОВЛЕННЯ НЕНОРМОВАНОГО РОБОЧОГО ДНЯ ВОДІЮ

 

Тетяна СТАШКІВ, начальник відділу режимів праці, нормування та професійної кваліфікації Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці Міністерства праці та соціальної політики України

 

Чи може водію поліклініки, який працює на 1,5 ставки з 8:00 до 19:00, бути встановлено режим роботи на умовах ненормованого робочого дня? Чи має такий водій право на отримання доплати за ненормований робочий день та додаткову відпустку 7 календарних днів?

(м. Запоріжжя)

 

Законодавчі підстави для укладення працівниками, поряд з основним трудовим договором, трудових договорів на роботу за сумісництвом дає

ст. 21 Кодексу законів про працю від 10.12.71 р. (далі — КЗпП).

Відповідно до

п. 1 постанови КМУ «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» від 03.04.93 р. № 245 (далі — постанова № 245) установлено, що робітники, спеціалісти і службовці державних підприємств, установ і організацій мають право працювати за сумісництвом, тобто виконувати, крім своєї основної, іншу роботу на умовах трудового договору. На умовах сумісництва працівники можуть працювати на тому ж або іншому підприємстві, в установі, організації або у громадянина у вільний від основної роботи час.

Тривалість роботи за сумісництвом

не може перевищувати чотирьох годин на день і повного робочого дня у вихідний день. Загальна тривалість роботи за сумісництвом протягом місяця не повинна перевищувати половини місячної норми робочого часу (п. 2 постанови № 245).

Працівники, які працюють за сумісництвом, одержують заробітну плату за фактично виконаний обсяг робіт і відповідно до прийнятої в установі системи оплати праці. Це передбачено

ст. 1021 КЗпП. Нарахування заробітної плати внутрішнім сумісникам здійснюється окремо за основною посадою і за сумісництвом.

Що стосується встановлення ненормованого робочого дня водієві, який працює в установі за основним місцем роботи і за сумісництвом, то зазначимо таке.

Відповідно до

п. 2.7 Положення про робочий час і час відпочинку водіїв автотранспортних засобів, затвердженого наказом Міністерства транспорту України від 17.01.2002 р. № 18 , водіям легкових автомобілів у разі потреби може встановлюватися ненормований робочий день, тобто понад нормальну тривалість робочого часу. Ця робота не вважається надурочною, і за неї не здійснюється додаткова оплата перепрацьованого часу.

Визначення терміна «ненормований робочий день» міститься у

Рекомендаціях щодо порядку надання працівникам з ненормованим робочим днем щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці, затверджених наказом Мінпраці та соціальної політики України від 10.10.97 р. № 7 (далі — Рекомендації № 7).

Так,

ненормований робочий день — це особливий режим робочого часу, який установлюється для певної категорії працівників у разі неможливості нормування часу трудового процесу. У разі потреби ця категорія працівників виконує роботу понад нормальну тривалість робочого часу (ця робота не вважається надурочною). Міра праці у даному випадку визначається не тільки тривалістю робочого часу, але також колом обов’язків і обсягом виконаних робіт (навантаженням).

У випадку, визначеному вами у запитанні, особливий режим робочого часу водію не встановлений, його режим роботи чітко регламентований, що підтверджується даними графіків роботи водія.

Згідно з

п. 5 Рекомендацій № 7 ненормований робочий день на підприємствах, в установах, організаціях, незалежно від форми власності, може застосовуватися для керівників, спеціалістів і робітників, а саме:

осіб, праця яких не піддається точному обліку в часі;

— осіб, робочий час яких за характером роботи поділяється на частини невизначеної тривалості (сільське господарство);

— осіб, які розподіляють час для роботи на свій розсуд.

Ні під одну із зазначених категорій робота водія, визначеного у запитанні,

не підпадає.

Установити водію ненормований робочий день за основним місцем роботи неможливо, тому що в даному випадку він не працює за основним місцем роботи понад нормальну тривалість робочого часу і в нього фактично немає такої можливості,

бо в цей час він працює за сумісництвом.

Таким чином можливості встановити режим роботи на умовах ненормованого робочого дня водію, який працює на 1,5 ставки з 8:00 до 19:00, а також іншим працівникам, які працюють на 1,5 ставки,

немає.

У зв’язку з тим, що водію не може бути у даному випадку встановлено режим роботи на умовах ненормованого робочого дня, він відповідно не має права і на отримання доплати за ненормований робочий день та додаткової відпустки.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі