Теми статей
Обрати теми

Питання визначення базового місяця в цілях проведення індексації доходів громадян

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПИТАННЯ ВИЗНАЧЕННЯ БАЗОВОГО МІСЯЦЯ В ЦІЛЯХ ПРОВЕДЕННЯ ІНДЕКСАЦІЇ ДОХОДІВ ГРОМАДЯН

 

Жанна ЛАВРЕНТЬЄВА, начальник відділу політики доходів і подолання бідності Міністерства праці та соціальної політики України

 

В установі працює на повну ставку інженер. До 31.03.2009 р. він працював у цій самій установі за сумісництвом на 0,5 ставки звукооператора. Посадовий оклад за основним місцем роботи становив 1155 грн.

З 31.03.2009 р. його звільнено з 0,5 посади звукооператора, а з 01.04.2009 р. йому встановлено доплату за суміщення посад звукооператора в розмірі 50 % посадового окладу. При цьому сума заробітної плати не змінилася. Чи є квітень 2009 року базовим місяцем?

(Херсонська обл.)

 

Індексація грошових доходів громадян здійснюється відповідно до

Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078).

Згідно з

п. 7 Порядку № 1078 індексація доходів працюючого населення проводиться за основним місцем роботи. Дохід за сумісництвом індексується в розмірі, який з урахуванням оплати праці за основним місцем роботи не перевищує прожитковий мінімум для працездатних осіб.

Це означає, що спочатку індексуються доходи працівника за основним місцем роботи, а потім — дохід, отриманий за сумісництвом.

При цьому загальний індексований дохід, отриманий за основним місцем роботи і за сумісництвом, не має перевищувати розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

У зв’язку з цим необхідність у проведенні індексації заробітної плати за сумісництвом виникає тільки в тому випадку, якщо заробітна плата працівника за основним місцем роботи нижче прожиткового мінімуму для працездатних осіб. При цьому індексації підлягає сума зарплати працівника, отримана ним за сумісництвом, яка дорівнює різниці між прожитковим мінімумом для працездатних осіб і зарплатою за основним місцем роботи.

У цьому випадку до 31.03.2009 р. заробітна плата працівника за основним місцем роботи перевищувала прожитковий мінімум для працездатних осіб, який діяв у той час (669 грн.). Отже, заробітна плата, отримана ним за сумісництвом,

індексації не підлягала.

З 31.03.2009 р. працівника звільнено з посади за сумісництвом. Індексація заробітної плати за основним місцем роботи повинна була продовжуватися на індекси, визначені відповідно до

Порядку № 1078.

При зростанні грошових доходів працівника у випадку суміщення професій (посад) в одній установі, якщо суміщення передбачається протягом тривалого періоду,

місяць, в якому відбулося підвищення (п. 5 Порядку № 1078), вважається базовим і індексація за цей місяць не проводиться. Якщо суміщення має тимчасовий характер, місяць установлення доплати не вважається базовим, індексація продовжується на загальних підставах.

У цьому випадку працівнику, який обіймає посаду інженера, у квітні 2009 року було встановлено надбавку за суміщення професій. Якщо надбавка має постійний характер (установлена на тривалий час), то квітень 2009 року стане базовим для проведення індексації заробітної плати за умови, що сума підвищення заробітної плати більше суми індексації, яку могло бути нараховано цього місяця.

Наприклад

. Сума підвищення заробітної плати інженера у зв’язку з установленням надбавки за суміщення посад склала 557,50 грн., а сума можливої індексації, яку могло бути нараховано у квітні 2009 року, — 54,86 грн. Отже, квітень 2009 року є базовим для проведення індексації заробітної плати.

 

Згідно з п.п. «в» п.п. 1 п. 2 постанови № 268 держслужбовцям щокварталу встановлюється надбавка за високі досягнення у праці (за виконання особливо важливої роботи). При цьому протягом року розмір відсотка надбавки може змінюватися як у бік зменшення, так і в бік збільшення (залежно від фінансових можливостей). Як у цьому випадку визначити базовий місяць?

(м. Ужгород)

 

Згідно з

п. 2 Порядку № 1078 індексації підлягають грошові доходи громадян, що не мають разового характеру. До індексованих доходів належить оплата праці працівників установ, організацій, яка включає: оплату праці за виконану роботу відповідно до тарифних розцінок (окладів), доплати, надбавки, премії, гарантійні та компенсаційні виплати, передбачені законодавством, а також інші компенсаційні виплати, що мають постійний характер.

Не індексуються

виплати, які мають разовий характер (матеріальна допомога, грошова допомога при виході на пенсію, винагорода за підсумками роботи за рік, разові премії тощо).

Згідно зі

ст. 33 Закону України «Про державну службу» від 16.12.93 р. № 3723-XII заробітна плата державних службовців складається з посадового окладу, премії, доплати за ранг, надбавки за вислугу років на державній службі, за високі досягнення у праці та інших надбавок.

Надбавка за виконання особливо важливої роботи

включається до загального доходу працівника як складова заробітної плати й, отже, підлягає індексації. При цьому якщо надбавку встановлено на короткий строк, то це не є підставою вважати місяць її встановлення базовим.

Чинним законодавством не визначено, який строк установлення надбавки є коротким. Тому якщо надбавку встановлено, наприклад, на один (два, три) місяць, то в цьому випадку немає підстав вважати місяць базовим. Якщо ж надбавку наказом керівника встановлено на тривалий період часу, наприклад на рік, то місяць її встановлення можна прийняти за базовий.

Надбавка за високі досягнення у праці

встановлюється, як правило, на невизначений строк і включається до загального доходу працівника як складова заробітної плати. Тому місяць її встановлення є базовим під час проведення індексації.

Місяць підвищення зарплати вважається базовим

тільки в тому випадку, якщо сума підвищення грошових доходів перевищила суму індексації, яку могло бути нараховано цього місяця. Інакше місяць підвищення не вважається базовим і доходи індексують у загальному порядку. При цьому індексується вже сума підвищеного доходу в межах прожиткового мінімуму для працездатних осіб (див. приклад, наведений у додатку 4 до Порядку № 1078 ).

Поточні коливання сум установлених премій,

надбавок і доплат залежно від фінансових можливостей (уключаючи й можливу відсутність виплати в окремі місяці) не можуть бути підставою для визнання звітного місяця, в якому були виплати більші, ніж у попередніх місяцях, базовим.

Якщо механізм установлення та виплати надбавки здійснюється згідно з наказом керівника установи щокварталу і при цьому кожного разу відсоток надбавки змінюється, то місяці поточного її встановлення не вважаються базовими для проведення індексації.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі