Теми статей
Обрати теми

Щодо нормативної чисельності працівників бухгалтерії

Редакція ББ
Лист від 11.05.2010 р. № 15-05/1031-8055

ДЕРЖАВНЕ КАЗНАЧЕЙСТВО УКРАЇНИ

ЩОДО НОРМАТИВНОЇ ЧИСЕЛЬНОСТІ ПРАЦІВНИКІВ БУХГАЛТЕРІЇ

Лист від 11.05.2010 р. № 15-05/1031-8055

 

Державне казначейство України <…> розглянуло <…> лист <…> та повідомляє наступне.

Міжгалузеві нормативи чисельності працівників бухгалтерського обліку, затверджені наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 26.09.2003 р. № 269 (далі — Нормативи чисельності), містять норми часу на виконання робіт із бухгалтерського обліку та нормативи чисельності працівників бухгалтерського обліку установ, організацій, підприємств.

Збірником Нормативів чисельності передбачається застосування документів із бухгалтерського обліку та звітності, які застосовуються організаціями, підприємствами.

Ці норми часу розроблено на всі види бухгалтерського обліку згідно з Планом рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 30.11.99 р. № 291, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 21.12.99 р. за № 893/4186, з використанням законодавчих і нормативних актів, стандартів, типових положень щодо ведення бухгалтерського обліку, які містять господарські операції, характерні для підприємницької діяльності, такі як облік внесків до статутного капіталу інших підприємств, облік власного капіталу, забезпечення зобов’язань, операції зі створення резервного капіталу, облік списання готової продукції на витрати зі збуту та інші. Норми часу на складання фінансової звітності та показники фінансового аналізу також передбачені для підприємств, тобто збірник Нормативів чисельності містить норми часу за видами робіт, які не властиві бюджетним установам.

Збірник Нормативів чисельності не містить норм витрат часу на здійснення специфічних операцій бухгалтерського обліку в бюджетних установах, таких як: організація контролю виконання кошторису бюджетної установи, виділення в обліку касових і фактичних видатків, організація обліку в розрізі кодів бюджетної класифікації, сувора відповідність обліку і звітності вимогам нормативних документів, зокрема з урахуванням галузевої специфіки обліку (охорона здоров’я, освіта, наука, культура тощо).

Зокрема, бухгалтерський облік бюджетні установи здійснюють відповідно до Плану рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ та Порядку застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ, затверджених наказом Головного управління Державного казначейства України від 10.12.99 р. № 114, зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 20.12.99 р. за № 890/4183. Ними застосовуються форми меморіальних ордерів, затверджені наказом Державного казначейства України від 27.07.2000 р. № 68, зареєстровані в Міністерстві юстиції України 31.08.2000 р. за № 570/4791. Правильність бухгалтерського обліку забезпечується єдністю системи бухгалтерського обліку, що будується на бюджетній класифікації.

З огляду на те, що Міжгалузеві нормативи чисельності працівників бухгалтерського обліку, затверджені наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 26.09.2003 р. № 269, роз’яснення стосовно тлумачення норм цього наказу можуть бути надані головним розробником даного нормативного документа.

 

Перший заступник голови О. Даневич

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі