Теми статей
Обрати теми

Про сплату за документи про освіту у 2010 році

Редакція ББ
Лист від 28.05.2010 р. № 1/9-371

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ПРО СПЛАТУ ЗА ДОКУМЕНТИ ПРО ОСВІТУ У 2010 РОЦІ

Лист від 28.05.2010 року № 1/9-371

 

Міністерство освіти і науки України доводить до Вашого відома, що, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 26.05.2010 року № 358 «Про порядок використання у 2010 році коштів, передбачених у державному бюджеті для виготовлення випускних документів про освіту» у 2010 році,

за рахунок бюджетних коштів виготовляються свідоцтва про базову загальну середню освіту, атестати про повну загальну середню освіту, бланки додатків до свідоцтва про базову загальну середню освіту та додатків до атестата про повну загальну середню освіту, свідоцтва про закінчення спеціальної загальноосвітньої школи (для дітей, що мають вади у фізичному чи розумовому розвитку), бланки похвальних листів «За високі досягнення у навчанні» та похвальних грамот «За особливі досягнення у вивченні», золоті медалі «За високі досягнення у навчанні», срібні медалі «За досягнення у навчанні» для осіб, які навчалися за кошти державного та місцевих бюджетів у загальноосвітніх навчальних закладах.

Виготовлення інших документів про освіту, а також про вчені звання здійснюється за рахунок коштів осіб, які їх отримують.

Студентам вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації та учням професійно-технічних навчальних закладів, які одночасно з вищою та професійно-технічною освітою здобувають повну загальну середню освіту, учням загальноосвітніх навчальних закладів II ступеня, які після здобуття базової загальної середньої освіти продовжують навчатися у загальноосвітніх навчальних закладах III ступеня, атестати про повну загальну середню освіту та свідоцтва про базову загальну середню освіту видаються за їх бажанням.

Відповідно до Порядку замовлення, видачі та обліку документів про освіту державного зразка, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки від 10 грудня 2003 р. № 811 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції 16 лютого 2004 р. за № 201/8800 (із змінами та доповненнями), організацію функціонування інформаційно-виробничої системи «ОСВІТА», а також виконання обов’язків щодо замовлення, видачі та обліку документів про освіту державного зразка покладено на Державне підприємство «Державний центр прикладних інформаційних технологій» (далі за текстом — Центр).

Ціна 1 (одного) примірника свідоцтва про присвоєння (підвищення) робітничої кваліфікації, диплома кваліфікованого робітника, молодшого спеціаліста, бакалавра, спеціаліста, магістра, виготовлених на основі фотокомп’ютерних технологій, складає

35,64 грн. Ціна 1 (одного) примірника свідоцтва про базову загальну середню освіту, атестату про повну загальну середню освіту для випускників приватних загальноосвітніх навчальних закладів, професійно-технічних та вищих навчальних закладів складає також 35,64 грн. Основними складовими зазначеної ціни вказаних документів про освіту є вартість виготовлення документа, розмір якої становить 33,96 грн., та сума накладних витрат, що несе Центр при забезпеченні навчальних закладів документами про освіту, у розмірі 1,68 грн. (затверджено МОН).

Вартість документів про освіту та додатків до них, виготовлених за рахунок коштів загального фонду державного бюджету в минулих роках, у разі їх отримання для випускників вищих навчальних закладів, учнів професійно-технічних навчальних закладів контрактної форми навчання та учнів приватних шкіл, відшкодовується навчальними закладами до державного бюджету шляхом перерахування коштів на окремий поточний рахунок Центру з подальшим спрямуванням їх до державного бюджету.

Управління освіти і науки обласних і міських держадміністрацій, загальноосвітні навчальні заклади відшкодовують витрати, що несе Центр при забезпеченні навчальних закладів документами про освіту, а саме: свідоцтвами про базову загальну середню освіту, атестатами про повну загальну середню освіту, у розмірі 1,68 грн. за один документ про освіту для осіб, які навчалися за кошти державного та місцевих бюджетів у загальноосвітніх навчальних закладах. Інші документи про освіту, які виготовляються за кошти державного бюджету для зазначених вище осіб, а саме: бланки додатків до свідоцтв про базову загальну середню освіту та додатків до атестатів про повну загальну середню освіту, свідоцтва про закінчення спеціальної загальноосвітньої школи (для дітей, що мають вади у фізичному чи розумовому розвитку), бланки похвальних листів «За високі досягнення у навчанні» та похвальних грамот «За особливі досягнення у вивченні», золоті медалі «За високі досягнення у навчанні», срібні медалі «За досягнення у навчанні»,

видаються безкоштовно.

Замовлення на виготовлення атестатів про повну загальну середню освіту та свідоцтв про базову загальну середню освіту для студентів вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації та учнів професійно-технічних навчальних закладів подаються навчальними закладами через управління освіти і науки обласних, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій, які є замовниками даних документів відповідно до існуючого Порядку замовлення, видачі та обліку документів про освіту.

Кошти за документи про освіту та додатки до них сплачуються на поточний рахунок Державного підприємства «Державний центр прикладних інформаційних технологій» згідно з виписаними ним накладними на відпуск документів та укладеними угодами.

 

Заступник міністра П. Куліков

 

Коментар редакції

 

ВАРТІСТЬ ДОКУМЕНТІВ ПРО ОСВІТУ У 2010 РОЦІ

Цей

лист Міністерства освіти і науки примітний тим, що в ньому не тільки повідомляється вартість документів про освіту у 2010 році, а й роз’яснюється, які категорії осіб мають право на отримання документів про освіту безоплатно, хто повинен оплачувати їх виготовлення, а також порядок перерахування коштів за документи про освіту Державному підприємству «Державний центр прикладних інформаційних технологій».

Отже, зупинимося на ключових моментах

листа, що коментується.

Так, у 2010 році (на відміну від 2009 року) установлено

єдину вартість документів про освіту (незалежно від того, хто видає такий документ). Нагадаємо, що минулого року ця вартість залежала від категорії документа (див. лист Міністерства освіти і науки від 19.06.2009 р. № 1/9-417). Наведемо в таблиці вартість документа про освіту торік та цього року.

 

У 2009 році

У 2010 році

Найменування документа

Вартість

Найменування документа

Вартість

1

2

3

4

Диплом про вищу освіту молодшого спеціаліста, бакалавра, спеціаліста і магістра

35,05 грн.

Свідоцтво про базову загальну середню освіту, атестат про повну загальну середню освіту для випускників приватних загальноосвітніх навчальних закладів, професійно-технічних і вищих навчальних закладів

35,64 грн.

Диплом спеціаліста про перепідготовку з присвоєнням кваліфікації, а також диплом бакалавра (магістра) для іноземних громадян, які закінчили вищий навчальний заклад України

18,00 грн.

Свідоцтво про присвоєння (підвищення) робочої кваліфікації, диплом кваліфікованого працівника, молодшого спеціаліста, бакалавра, спеціаліста, магістра

35,64 грн.

Додаток до диплома про вищу освіту

0,96 грн.

 

Допускаючи, що в окремих випадках випускники навчальних закладів могли не отримати минулого року документи про освіту, у

листі звертається увага на те, що вартість документів про освіту і додатків до них, виготовлених за рахунок коштів загального фонду державного бюджету в минулих роках, у випадку їх отримання для випускників вищих навчальних закладів, учнів професійно-технічних закладів контрактної форми навчання і учнів приватних шкіл, має бути відшкодовано навчальними закладами. Для цього кошти перераховуються на окремий поточний рахунок ДП «Державний центр прикладних інформаційних технологій», що спрямовує такі суми до держбюджету.

І ще один момент. Як зазначало Держказначейство в

листі від 17.06.2009 р. № 15-06/1605-9817, кошти, отримані навчальними закладами, на виготовлення документів про освіту згідно з Переліком груп власних надходжень бюджетних установ, вимогами щодо їх утворення і напрямами використання, затвердженим постановою КМУ від 17.05.2002 р. № 659, можна віднести до першої підгрупи першої групи власних надходжень бюджетних установ — плата за послуги, що надаються бюджетними установами згідно з їх функціональними повноваженнями. Бланки документів про освіту є документами суворого обліку та мають обліковуватися на позабалансовому рахунку 08 «Бланки суворого обліку». Детальніше ці питання розглядалися в матеріалі «Документи про освіту» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2009, № 30, с. 23).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі