Теми статей
Обрати теми

До якого коду доходів належать інші джерела власних надходжень

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ДО ЯКОГО КОДУ ДОХОДІВ НАЛЕЖАТЬ ІНШІ ДЖЕРЕЛА ВЛАСНИХ НАДХОДЖЕНЬ

 

Тетяна ІВАНОВА, перший заступник начальника управління Державного казначейства в Харківської області

 

За яким кодом класифікації доходів бюджету (25020100 «Благодійні внески, гранти та дарунки, отримані бюджетними установами» або 25020200 «Надходження, що отримуються бюджетними установами на виконання окремих доручень та інвестиційних проектів») слід зараховувати такі надходження закладу охорони здоров’я:

1) кошти, які лікарня отримує від населення як добровільні внески для розвитку медичної установи (ці суми надходять згідно з вимогами Порядку отримання благодійних (добровільних) внесків і пожертв від юридичних та фізичних осіб бюджетними установами і закладами освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, культури, науки, спорту та фізичного виховання для потреб їх фінансування, затвердженого постановою КМУ від 04.08.2000 р. № 1222);

2) медикаменти, які надає страхова компанія для лікування застрахованих осіб (такі медикаменти страхова компанія придбаває в аптечного складу та надає їх нам через аптечний склад згідно з укладеним договором)?

(м. Кривий Ріг)

 

Основним документом, що визначає порядок надходження та використання власних надходжень бюджетних установ, є

Перелік груп власних надходжень бюджетних установ, вимоги щодо їх утворення та напрями використання, затверджений постановою КМУ від 17.05.2002 р. № 659 (далі — Перелік № 659).

Відповідно до цього документа

власні надходження бюджетних установ поділяються на дві групи:

1) плата за послуги, що надаються бюджетними установами;

2) інші джерела власних надходжень бюджетних установ.

Так,

до першої підгрупи другої групи власних надходжень належать такі інші джерела власних надходжень бюджетних установ, як благодійні внески, гранти та дарунки.

До цієї підгрупи належать усі види добровільної безповоротної та безоплатної допомоги як передача будь-яких видів майна, благодійні внески, гранти та дарунки, у тому числі внески від спонсорів та меценатів.

Гранти надаються на безповоротній основі та спрямовуються на реалізацію цілей, визначених програмою їх надання, проектом міжнародної технічної допомоги тощо.

Кошти, які отримують бюджетні установи

на виконання окремих конкретних доручень від підприємств, організацій або фізичних осіб, від інших бюджетних установ належать до другої підгрупи другої групи власних надходжень бюджетних установ.

Розглянемо, до якої з цих підгруп належать грошові кошти та медикаменти, що отримуються закладом охорони здоров’я.

1. Усі види добровільної, безповоротної та безоплатної допомоги, благодійні внески, гранти та дарунки належать до першої підгрупи другої групи власних надходжень (до інших джерел власних надходжень).

Основні вимоги до отримання, використання та обліку благодійних (добровільних) внесків та пожертв бюджетними установами встановлено

Порядком отримання благодійних (добровільних) внесків і пожертв від юридичних та фізичних осіб бюджетними установами і закладами освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, культури, науки, спорту та фізичного виховання для потреб їх фінансування, затвердженою постановою КМУ від 04.08.2000 р. № 1222.

Як передбачено в

п. 2 цього Порядку, благодійні внески можуть надаватися благодійниками набувачам у грошовій формі для потреб їх фінансування за напрямами видатків, визначеними благодійником, а також як товари, роботи та послуги. Якщо благодійником конкретні цілі використання коштів не визначено , то шляхи використання благодійного внеску визначаються керівником установи, закладу — набувача відповідно до першочергових потреб, пов’язаних виключно з основною діяльністю установи, заклади.

Крім того, частина коштів, отриманих як благодійні (добровільні) внески і пожертви від юридичних та фізичних осіб,

може спрямовуватися на виплату заробітної плати працівників установ і закладів освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, культури, науки, спорту та фізичного виховання відповідно до кошторисів зазначених установ і закладів з дотриманням вимог Закону України «Про благодійництво та благодійні організації» від 16.09.97 р. № 531/97-ВР у разі, коли такий напрям видатків визначений благодійником.

Отже, щодо благодійних (добровільних) внесків напрями їх витрачання (використання) може бути відразу визначено безпосередньо благодійником. Тому, якщо заклад охорони здоров’я отримує від населення такі кошти як благодійні (добровільні) внески

для розвитку такого закладу, то вони підлягають зарахуванню за кодом класифікації доходів бюджету 25020100 «Благодійні внески, гранти та дарунки, отримані бюджетними установами».

2. Щодо медикаментів, які отримує заклад охорони здоров’я від страхової компанії, то вони, зважаючи на запитання, надходять не для забезпечення першочергових потреб такого закладу, а призначені для лікування конкретних хворих (застрахованих осіб).

У цьому випадку надання медикаментів здійснюється в межах укладеного договору добровільного медичного страхування. При добровільному медичному страхуванні суб’єктами правовідносин є страховик (страхова компанія), страхувальник, застраховані особи та заклад охорони здоров’я. У нашій ситуації застрахованими особами є

фізичні особи, на користь яких укладені договори страхування.

Таким чином, саме для лікування конкретних фізичних осіб, з якими укладено відповідний договір добровільного медичного страхування, призначено отримані медикаменти. Не заглиблюватимемося в нюанси укладення договору добровільного медичного страхування, а вкажемо лише головне — медикаменти, отримані закладом охорони здоров’я, має бути спрямовано на медичне обслуговування громадян (застрахованих осіб), і більше того, вони мають своїх конкретних набувачів.

Отже, медикаменти, отримані на медичне обслуговування громадян за договорами добровільного медичного страхування, є одним із різновидів засобів, що отримуються бюджетними установами на виконання окремих доручень. У зв’язку з цим медикаменти, отримані від страхової організації для лікування застрахованих осіб, підлягають зарахуванню за кодом класифікації доходів бюджету

25020200 «Надходження, що отримуються бюджетними установами на виконання окремих доручень та інвестиційних проектів».
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі