Теми статей
Обрати теми

Як ураховувати премії при розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ЯК УРАХОВУВАТИ ПРЕМІЇ ПРИ РОЗРАХУНКУ ДОПОМОГИ ПО ТИМЧАСОВІЙ НЕПРАЦЕЗДАТНОСТІ

 

Наталія ГРИШАГІНА, головний спеціаліст відділу страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності Міністерства праці та соціальної політики України

 

В установі працівникам з фонду економії заробітної плати виплачується місячна премія за високі показники в роботі та виконання (перевиконання) робочих завдань. Розмір премії встановлюється наказом директора залежно від внеску працівника в результати праці, а також фінансових можливостей, тобто розмір премії та премійовані працівники в кожному місяці різні. Можлива відсутність премій в окремих місяцях. Як такий вид премії враховується при розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності?

(м. Дніпропетровськ)

 

Згідно з

п. 7 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку витрат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266 (далі — Порядок № 1266) при обчисленні середньої заробітної плати для розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах ураховуються всі види зарплати, нараховані в розрахунковому періоді, які обкладалися податком з доходів фізичних осіб і внесками до фондів соціального страхування.

При цьому, якщо застрахована особа

не працювала частину місяця в розрахунковому періоді з поважної причини, заохочувальні та компенсаційні виплати, що мають разовий характер, і виплати, що не передбачені актами законодавства або провадяться понад норми, установлені зазначеними актами, ураховуються пропорційно відпрацьованому цього місяця часу (абз. 2 п. 9 Порядку № 1266). Це правило застосовується як при розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності, так і при розрахунку допомоги по вагітності та пологах.

Вичерпний перелік поважних причин наведено в

абз. 3 п. 4 Порядку № 1266. Це:

— тимчасова непрацездатність, підтверджена листком непрацездатності;

— відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами;

— відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку і шестирічного віку (за медичним висновком).

Якщо працівник у розрахунковому періоді не працював з інших причин (наприклад, перебував у відпустці), то заохочувальні та компенсаційні виплати, що мають разовий характер, ураховуються

повністю.

Нагадаємо також: якщо в розрахунковому періоді працівник увесь місяць (з 1-го до 1-го числа)

не працював з поважної причини, то такий місяць виключається з розрахункового періоду. Відповідно виплати (у тому числі за відпрацьований період), нараховані в місяці, коли працівник не відпрацював жодного дня з поважної причини, не братимуть участі в розрахунку, оскільки цей місяць виключається з розрахункового періоду.

Щодо переліку одноразових виплат, то в цьому питанні слід керуватися

п. 2.3 «Інші заохочувальні та компенсаційні виплати» Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5 (див. лист Мінпраці від 29.06.2006 р. № 422/020/99-06).

Так, згідно з

п. 2.3 Інструкції № 5 до заохочувальних та компенсаційних виплат, зокрема, належать:

— винагороди за підсумками роботи за рік, щорічні винагороди за вислугу років (стаж роботи);

— премії, які виплачуються в установленому порядку за спеціальними системами преміювання, виплачені відповідно до рішень Уряду;

— премії при виконанні важливих і особливо важливих завдань;

— одноразові заохочення, не пов’язані з конкретними результатами праці (наприклад, до ювілейних і пам’ятних дат, як у грошовій, так і натуральній формі);

— грошова винагорода державним службовцям за добросовісну безперервну працю в органах державної влади, зразкове виконання трудових обов’язків;

— матеріальна допомога на оздоровлення тощо.

Такі виплати завжди включатимуться до розрахунку страхових виплат

пропорційно відпрацьованому часу, якщо в місяці розрахункового періоду, в якому їх нараховано, робочі дні відпрацьовано не повністю з поважної причини.

Премії та винагороди, у тому числі за вислугу років,

що мають систематичний характер і належать до додаткової зарплати згідно з п.п. 2.2.2 Інструкції № 5, нараховані в місяці, в якому працівник частину місяця не працював з поважних причин, при розрахунку середнього заробітку відповідно до Порядку № 1266 ураховуються повністю. Ідеться про премії, передбачені системою оплати праці (щомісячні, щоквартальні тощо), які пов’язані з виконанням виробничих завдань і функцій та мають регулярний характер. Поточні коливання сум установлених премій залежно від фінансових можливостей (уключаючи й можливу відсутність виплати премії в окремі місяці), а також внеску працівника в загальні результати праці не впливають на характер виплати.

Судячи з характеру премій, які зазначено в запитанні, вони не мають разового характеру, тому під час розрахунку страхових виплат такі виплати повинні враховуватися повністю, незалежно від кількості відпрацьованих у місяці днів, крім місяців розрахункового періоду, в яких застрахована особа не працювала (з 1-го до 1-го числа) з поважних причин (тимчасова непрацездатність, відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку і шестирічного віку за медичним висновком).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі