Теми статей
Обрати теми

Донарахування доходу: як визначити базовий місяць у цілях проведення індексації

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ДОНАРАХУВАННЯ ДОХОДУ: ЯК ВИЗНАЧИТИ БАЗОВИЙ МІСЯЦЬ У ЦІЛЯХ ПРОВЕДЕННЯ ІНДЕКСАЦІЇ

 

Жанна ЛАВРЕНТЬЄВА, начальник відділу політики доходів і подолання бідності Міністерства праці та соціальної політики України

 

У державного службовця змінився розмір надбавки за вислугу років 12.06.2007 р. Але кадрова служба упустила цей момент. Тільки в січні 2009 року видали наказ про збільшення надбавки за вислугу років із січня 2009 року та донарахування надбавки за минулі місяці. Як у цьому випадку визначити базовий місяць?

(м. Київ)

 

Згідно з

п. 2 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078), індексації підлягають грошові доходи громадян, що не мають разового характеру. До індексованих доходів належить оплата праці працівників підприємств, установ, організацій, що включає: оплату праці за виконану роботу відповідно до тарифних ставок (окладів), доплати, надбавки, премії, передбачені законодавством, які мають постійний характер. Надбавка за вислугу років має постійний характер, отже, вона входить до складу доходу, що підлягає індексації.

Зазначимо, що

Порядком № 1078 не визначено порядок визначення базового місяця в тому випадку, якщо відбувається донарахування доходу внаслідок помилки в нарахуванні доходу.

Загальний підхід до визначення базового місяця при проведенні індексації заробітної плати працівників викладено в

п. 5 Порядку № 1078. У ньому зазначено, що базовим місяцем при розрахунку індексу споживчих цін вважається місяць, в якому відбувається підвищення доходів громадян.

Водночас згідно з

п. 2 постанови КМУ «Про порядок обчислення стажу державної служби» від 03.05.94 р. № 283 надбавка за вислугу років державним службовцям, в яких протягом календарного місяця виникло право на підвищення надбавки за вислугу років, розмір надбавки змінюється з дня набуття права на підвищення.

У цьому випадку днем набуття права на підвищення надбавки за вислугу років є 12.06.2007 р. При цьому червень 2007 року можна прийняти за базовий з метою проведення індексації за умови, що сума збільшення заробітної плати перевищить суму індексації, яку могло бути нараховано цього місяця. При цьому розглядаються сума підвищення доходу в цілому (за рахунок усіх постійних складових) і сума можливої індексації, які визначаються

з розрахунку за повний робочий місяць .

Отже, у разі виправлення помилки та донарахування надбавки за вислугу років за минулий період необхідно переглянути і правильність нарахування індексації заробітної плати в цьому періоді.

Нагадаємо, що 1 лютого 2008 року згідно з

постановою КМУ «Про внесення зміни до деяких постанов Кабінету Міністрів України» від 06.02.2008 р. № 34 на 45 % підвищено посадові оклади керівним працівникам, спеціалістам і службовцям апарату органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, органів прокуратури, судів та інших органів. У загальному випадку лютий 2008 року став базовим для проведення індексації заробітної плати держслужбовців.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі