Теми статей
Обрати теми

Готуємось до виходу на пенсію за віком

Редакція ББ
Стаття

ГОТУЄМОСЬ ДО ВИХОДУ НА ПЕНСІЮ ЗА ВІКОМ

 

Наталія ШАМБІР, заступник завідуючого секретаріату Верховної Ради України у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів

 

ОСНОВНІ ПРАВИЛА ЩОДО ПРИЗНАЧЕННЯ ПЕНСІЙ, ЯКІ ПОВИНЕН ЗНАТИ МАЙБУТНІЙ ПЕНСІОНЕР

1.

Звернення за призначенням пенсії може здійснюватися в будь-який час після виникнення права на пенсію, але не раніше ніж за місяць до досягнення пенсійного віку (ст. 45 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV (далі — Закон № 1058). Нагадаємо, що жінки мають право на пенсію за віком при досягненні 55 років, чоловіки — 60 років. Деякі категорії осіб мають право на пенсію із зниженням пенсійного віку. Порядок звернення за призначенням таких пенсій аналогічний порядку звернення за пенсією при досягненні жінками 55 років, чоловіками — 60 років.

Згідно із

Порядком подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», затвердженого постановою Правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 р. № 22-1 (далі — Порядок № 22-1), заява про призначення пенсії непрацюючим громадянам подається заявником особисто або через представника, який діє на підставі виданої йому довіреності, посвідченої нотаріально, безпосередньо до управління Пенсійного фонду України у районах, містах і районах у містах (далі — Пенсійний фонд) за місцем проживання (реєстрації), або законним представником відповідно до законодавства за місцем проживання (реєстрації) заявника. У разі якщо особа, якій призначається пенсія, є недієздатною, заява подається опікунами (піклувальниками) за місцем їх проживання (реєстрації).

Заява про призначення пенсії працюючим громадянам подається працівником до Пенсійного фонду через уповноважену посадову особу підприємства, установи, організації (далі — посадова особа). За бажанням особи така заява може бути подана особисто за місцем проживання (реєстрації). Посадова особа має вести облік таких осіб. Це обумовлено тим, що згідно із

п. 34 Порядку № 22-1 вона зобов’язана не пізніше місяця до дня досягнення працівником пенсійного віку письмово повідомити його про виникнення права на пенсію за віком, у тому числі на пільгових умовах.

2.

Перелік документів, які потрібні для призначення пенсії за віком, визначений п. 7 Порядку № 22-1 (наведено на с. 25).

При підготовці документів необхідно перевірити також правильне їх оформлення. В першу чергу це стосується записів у трудовій книжці: як про періоди роботи, так і про прізвище, ім’я та по батькові та їх подальшу зміну. Якщо у трудовій книжці є виправлення, то вони мають бути завірені в установленому порядку. Відсутність номеру наказу про прийняття (звільнення) з роботи, переведення на іншу роботу (особливо це стосується посад, які дають право на пільгову пенсію) є підставою для відмови у зарахуванні відповідних періодів до стажу роботи.

У разі якщо мають місце такі факти, необхідно звернутися до

відповідних підприємств, установ, організацій (або архівних органів) для підтвердження відповідних періодів роботи. Допомога у витребуванні відповідних документів може бути надана також посадовою особою або Пенсійним фондом.

3.

Порядком № 22-1 передбачено, що оформлення всіх документів та подання їх до органу, що призначає пенсію, здійснюється посадовою особою у 10-денний термін з дня одержання заяви. Якщо підготовлені не всі необхідні для призначення пенсії документи, до Пенсійного фонду подаються наявні документи, а документи, яких не вистачає, подаються додатково у строки, передбачені п. 5 цього Порядку.

Непрацюючі особи самі приймають рішення про дату подання документів. Головним при цьому є те, щоб звернення за пенсією відбулося не пізніше трьох місяців з дня досягнення особою пенсійного віку.

У деяких випадках доцільним є подання документів до Пенсійного фонду у максимально можливий пізніший термін.

Зупинимося більш детально на цьому питанні.

Згідно із

ст. 45 Закону № 1058 пенсія за віком призначається з дня, що настає за днем досягнення пенсійного віку, якщо звернення за пенсією відбулося не пізніше трьох місяців з дня досягнення особою пенсійного віку.

Днем звернення за пенсією вважається день приймання Пенсійним фондом заяви про призначення пенсії. У разі, якщо до заяви про призначення пенсії додані не всі необхідні документи, Пенсійний фонд письмово повідомляє заявника про те, які документи необхідно подати додатково, про що в заяві про призначення пенсії робиться відповідний запис. Якщо вони будуть подані не пізніше трьох місяців із дня повідомлення про необхідність подання додаткових документів, то днем звернення за пенсією вважається день приймання заяви про призначення пенсії. Якщо документи, які необхідно подати додатково, протягом трьох місяців не подані, пенсія за згодою особи призначається за наявними документами. У подальшому при надходженні додаткових документів пенсія перераховується зі строків, передбачених

п. 4 ст. 45 Закону № 1058, тобто з 1-го числа місяця, в якому пенсіонер звернувся за перерахунком пенсії, якщо відповідну заяву з усіма необхідними документами подано ним до 15-го числа включно, і з 1-го числа наступного місяця, якщо заяву з усіма необхідними документами подано ним після 15-го числа.

Отже, якщо зібрані всі документи, то до Пенсійного фонду можна йти зразу ж.

Якщо ж деякі документи не готові (зроблено запит до інших підприємств, установ, організацій (чи архівних органів), або в інших випадках, де є велика ймовірність довготривалого їх оформлення),

доцільно звернутися до Пенсійного фонду перед закінченням тримісячного терміну. Це дасть можливість використати максимально можливий термін для оформлення документів для призначення пенсії — 6 місяців.

Приклад 1

. Особа досягла пенсійного віку 01.02.2010 р. Заяву із відповідними документами, крім документів про зарплату (зроблено запит до організації, яка знаходиться в Росії), подано 26.04.2010 р. За таких обставин для призначення пенсії з 02.02.2010 р. останній термін подання документів про зарплату — 25.07.2010 р.

Приклад 2

. Особа досягла пенсійного віку 01.02.2009 р. Заяву із відповідними документами, крім документів про зарплату, подано 20.02.2009 р. За таких обставин для призначення пенсії з 02.02.2009 р. останній термін подання документів про зарплату — 19.05.2009 р.

4.

Законом № 1058 особі надано право відстрочити час призначення пенсії. Так, згідно із ст. 29 зазначеного Закону, особі, яка набула права на пенсію за віком відповідно до цього Закону, але після досягнення пенсійного віку, передбаченого ст. 26 цього Закону, виявила бажання працювати і одержувати пенсію з більш пізнього строку, пенсія за віком призначається з урахуванням страхового стажу на день звернення за призначенням пенсії з підвищенням розміру пенсії за віком, обчисленого відповідно до ст. 27 Закону № 1058, за кожний повний рік страхового стажу після досягнення пенсійного віку в такому порядку:

 

Кількість років відкладеного виходу на пенсію за віком

Підвищення розміру пенсії на

1

3,00 %

2

6,71 %

3

11,83 %

4

18,54 %

5

27,07 %

6

36,46 %

7

46,85 %

8

58,43 %

9

71,19 %

10

85,32 %

 

Необхідно пам’ятати, що бажання працювати «за

надбавку» має бути оформлено належним чином — перш за все заявою та відповідними документами. Згідно із п. 8 Порядку № 22-1 при зверненні із заявою про відстрочення часу призначення пенсії надаються документи, зазначені у п. «а», «б» та «г» п. 7 цього Порядку.

Заява про відстрочку часу призначення пенсії

відповідно до Закону № 1058 подається працівником до Пенсійного фонду через посадову особу установи, організації (п. 2 Порядку № 22-1).

 

ПЕРЕЛІК ДОКУМЕНТІВ, ЯКІ НЕОБХІДНО ПОДАТИ ДО ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ ДЛЯ ПРИЗНАЧЕННЯ ПЕНСІЇ ЗА ВІКОМ

Згідно із

п. 7 Порядку № 22-1 до заяви про призначення пенсії за віком подаються такі документи:

а)

довідка податкової адміністрації про присвоєння ідентифікаційного номера заявнику. За документ, що засвідчує відсутність у заявника ідентифікаційного номера для осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття ідентифікаційного номера, офіційно повідомили про це відповідні державні органи та мають відмітку у паспорті, береться копія сторінки паспорта з відміткою про те, що особа має право здійснювати будь-які платежі без ідентифікаційного номера;

б)

документи про стаж, що визначені Порядком підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженим постановою КМУ від 12.08.93 р. № 637 (далі — Порядок підтвердження стажу).

Основним документом, який підтверджує стаж роботи, є трудова книжка. Крім трудової книжки подаються також копії військового квитка, диплому (денна форма навчання), свідоцтв про народження дітей (за наявності таких). Копії зазначених документів засвідчуються адміністрацією підприємства, установи, організації за місцем останньої роботи або Пенсійним фондом. Якщо підтвердженням відповідного періоду роботи є довідка підприємства, установи, організації, то подається оригінал цієї довідки.

Крім вищезазначених документів (їх можна назвати основними), подаються інші, перелік яких визначено

Порядком підтвердження стажу.

Зокрема, період проживання дружин осіб офіцерського складу, прапорщиків, мічманів і військовослужбовців надстрокової служби з чоловіками в місцевостях, де була відсутня можливість їх працевлаштування за спеціальністю, підтверджується довідками, виданими командирами (начальниками) військових частин, військово-навчальних (навчальних) закладів, підприємств, установ і організацій в порядку, що визначається Міноборони. При цьому для дружин військовослужбовців, звільнених з дійсної військової служби до 1 січня 1990 р., період проживання з чоловіками в місцевостях, де була відсутня можливість їх працевлаштування за спеціальністю, підтверджується довідками, які видаються військовими комісаріатами.

Для реалізації права на обчислення стажу роботи у 1,5 розмірі (у подвійному) за період роботи до 01.01.91 р. на Крайній Півночі чи в місцевостях, прирівняних до районів Крайньої Півночі колишнього Союзу РСР, а також на острові Шпіцберген надаються договори або інші документи, що підтверджують право працівника на пільги, передбачені для осіб, які працювали в районах Крайньої Півночі чи місцевостях, прирівняних до районів Крайньої Півночі;

в)

довідка про заробітну плату особи за період страхового стажу до 01.07.2000 р. а починаючи з 01.07.2000 р. індивідуальні відомості про застраховану особу надаються відділом персоніфікованого обліку за формою згідно із додатками 2, 3 до Порядку № 22-1.

Згідно із

ст. 40 Закону № 1058 для обчислення пенсії враховується заробітна плата (дохід) за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд до 1 липня 2000 року, незалежно від перерв, та за весь період страхового стажу починаючи з 1 липня 2000 року.

Заробітна плата (дохід) за період страхового стажу до 1 липня 2000 року враховується для обчислення пенсії на підставі документів про нараховану заробітну плату (дохід), виданих у порядку, встановленому законодавством (форма довідки затверджена додатком 1 до

Порядку № 22-1), а за період страхового стажу починаючи з 1 липня 2000 року — за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку.

Пенсіонери часто просять порекомендувати роки, за які вигідніше брати заробітну плату. Відповідь на це питання одна — за ті роки, де була більша зарплата. Водночас необхідно пам’ятати, що при обчисленні пенсії визначається коефіцієнт зарплати шляхом співвідношення заробітної плати особи із заробітною платою в галузях економіки за той же місяць. Як правило, пенсіонер орієнтується на абсолютну суму. Якщо у січні 1980 року він одержав 465,36 крб., а у січні 1990 р. — 990,80 крб., то звичайно вважатиме за доцільне взяти зарплату за 1990 р. Проте коефіцієнт зарплати за січень 1980 р. становитиме 3 (465,36 : 155,12), а за січень 1990 р. — 2 (990,80 : 495,4), де 155,12 та 495,4 — це показники середньомісячної заробітної плати робітників та службовців, зайнятих у галузях національної економіки, за відповідні періоди.

Отже, необхідно рекомендувати (а посадовій особі сприяти) пенсіонеру подати до Пенсійного фонду довідку про заробітну плату за якомога більший період своєї трудової діяльності. Це можуть бути навіть перші роки його трудової діяльності. Маючи такі дані, Пенсійний фонд, за допомогою відповідного програмного забезпечення, визначить найкращі 60 календарних місяців зарплати.

Якщо особа працювала за межами України, то питання про можливість врахування при обчисленні пенсії зарплати, одержаної в цій країні, визначається на підставі міждержавних Договорів (Угод) в галузі пенсійного забезпечення, підписаних Україною та відповідною державою. Так, якщо особа працювала в Росії, то відповідною Угодою в галузі пенсійного забезпечення, підписаною у тому числі Україною та Росією, передбачено можливість обчислення пенсії з урахуванням заробітної плати, одержаної у Росії. У цьому випадку подається довідка про зарплату згідно з додатком 1 до

Порядку № 22-1 (включаючи період після 1 липня 2000 р.). Якщо особа працювала на території Республік Молдови або Білорусь, то відповідними Угодами такого права не передбачено.

Довідка про заробітну плату (дохід) особи видається на підставі особових рахунків, платіжних відомостей та інших документів про нараховану та сплачену заробітну плату підприємством, установою чи організацією, де працювала особа, яка звертається за пенсією. Якщо такі підприємства, установи, організації ліквідовані або припинили своє існування з інших причин, то довідки про заробітну плату видаються правонаступником цих підприємств, установ чи організацій або державними архівними установами. У випадках, коли архівні установи не мають можливості видати довідку за встановленою формою з розшифровкою виплачених сум за видами заробітку, вони можуть видавати довідки, що відповідають даним, наявним в архівних фондах, без додержання цієї форми. Установлення заробітку для обчислення пенсії на підставі показань свідків не допускається. Виписка зі штатного розпису про посадовий оклад, профспілкові квитки, квитки партій та рухів, громадських об’єднань не можуть служити документами, що засвідчують фактичний заробіток для обчислення розміру пенсії (

п. 17 Порядку № 22-1).

На жаль, часто зустрічаються випадки втрати документів про нараховану та сплачену заробітну плату. У разі, якщо втрата документів мала місце у період до 14.07.2006 р., то пенсіонер може перевірити доцільність визначення зарплати згідно із

Порядком визначення заробітної плати (доходу) для обчислення пенсії у разі втрати документів про її нарахування та виплату, затвердженим постановою КМУ від 05.07.2006 р. № 919 (набула чинності з 14.07.2006 р.).

Проте необхідно пам’ятати, що зазначений

Порядок не дає можливості відновити ту зарплату, яку одержувала особа. Він лише дає можливість при визначенні зарплати для обчислення пенсії застосувати мінімально гарантовані стандарти (наприклад, мінімальну зарплату). Тому необхідно намагатися взяти зарплату за ті періоди роботи, де збереглися документи про її нарахування та виплату;

г) особа, яка звертається за пенсією (незалежно від виду пенсії), повинна

пред’явити паспорт (або інший документ, що засвідчує цю особу, місце її проживання (реєстрації) та вік).

Крім паспорту, за документ, що засвідчує місце проживання особи, приймається довідка уповноважених органів з місця проживання (реєстрації), у тому числі органів місцевого самоврядування.

Іноземні громадяни та особи без громадянства подають також копію посвідки на постійне проживання (реєстрації);

д)

фотокартка особи, якій призначається пенсія (для видачі пенсійного посвідчення).

Документом, який підтверджує призначення особі пенсії, є пенсійне посвідчення, що видається Пенсійним фондом відповідно до

Порядку обліку, зберігання, оформлення та видачі пенсійних посвідчень в Пенсійному фонді України та його органах, затвердженого постановою Правління Пенсійного фонду від 25.03.2004 р. № 4-1.

Це основний пакет документів, які подаються до Пенсійного фонду.

Водночас, при прийманні документів Пенсійний фонд перевіряє правильність оформлення заяви й поданих документів, відповідність викладених у них відомостей про особу даним паспорта та документам про стаж; здійснює попередню правову експертизу змісту і належного оформлення поданих документів; перевіряє правильність копій відповідних документів, фіксує й засвідчує виявлені розходження. У разі виникнення питань щодо поданих документів Пенсійний фонд має право вимагати від підприємств, установ та організацій та осіб дооформлення в трьохмісячний термін з дня подання заяви прийнятих і подання додаткових документів, а також перевіряти в необхідних випадках обґрунтованість їх видачі.

Згідно із законодавством до пенсій встановлюються ряд надбавок, підвищень та інших компенсаційних виплат. Крім того, деякі категорії осіб мають право на пенсію із зниженням пенсійного віку. Тому до вищезазначених документів додаються також ті, які визначають право особи на відповідну виплату. Перелік документів, які надаються при призначенні до пенсій надбавок, допомог, додаткової пенсії, компенсації та підвищень, визначені

п. 13 Порядку № 22-1 (див. додаток 1 на с. 27). Перелік документів, які подаються у разі наявності права на призначення пенсії із зниженням пенсійного віку, визначені п.п. ґ п. 7 Порядку № 22-1 (див. додаток 2 на с. 28).

Отже, перелік документів, які необхідно подати для обчислення пенсії (крім основних), визначається в кожному конкретному випадку.

 

 

Додаток 1

Перелік документів, які надаються при призначенні
 до пенсій надбавок, допомог, додаткової пенсії,
компенсації та підвищень

При призначенні до пенсій надбавок, допомог, додаткової пенсії, компенсації та підвищень відповідно надаються такі документи:

а) про перебування на утриманні заявника непрацездатних членів сім’ї.

За такий документ приймаються довідки

житлово-експлуатаційних або інших організацій з місця проживання (реєстрації) або довідки органів місцевого самоврядування про перебування на утриманні чи про спільне проживання з заявником (п. 18 Порядку № 22-1);

б) завірені в установленому порядку

копії посвідчень: учасника війни; учасника бойових дій; інваліда війни; особи, на яку поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.93 р. № 3551-XII; документи, що підтверджують наявність заслуг, передбачених ст. 11 зазначеного Закону. Підтвердженням можуть бути також документи, визначені Переліком документів, на підставі одного з яких надаються пільги, передбачені Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (додаток до постанови КМУ від 16.02.94 р. № 94) (п. 19 Порядку № 22-1);

г) про визнання заявника реабілітованим або членом сім’ї реабілітованого (для підвищення пенсії згідно з

п. «г» ст. 77 Закону України «Про пенсійне забезпечення» від 05.11.91 р. № 1788-XII).

Таким документом є завірена в установленому порядку

копія посвідчення реабілітованого. Для осіб, реабілітованих згідно із ст. 3 Закону України «Про реабілітацію жертв політичних репресій в Україні» від 17.04.91 р. № 962-XII , приймаються довідки органів внутрішніх справ, видані на підставі наявних у них відповідних документів (постанови про вислання, особистих справ на виселених осіб тощо), а за відсутності таких документів — довідки районних комісій з поновлення прав реабілітованих, видані на підставі встановленого факту виселення (п. 20 Порядку № 22-1);

ґ) про надання статусу особи, яка проживає, працює (навчається) на території населеного пункту, якому надано статус гірського (для підвищення пенсії згідно із

ст. 6 Закону України «Про статус гірських населених пунктів в Україні» від 15.02.95 р. № 56/95-ВР). Такими документами є копія відповідного посвідчення встановленого зразка або довідка органу місцевого самоврядування (органу виконавчої влади) (п. 21 Порядку № 22-1);

д) документи про надання статусу учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС чи потерпілого від Чорнобильської катастрофи (для призначення додаткової пенсії відповідно до

Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.91 р. № 796-XII). Такими документами є копія відповідного посвідчення встановленого зразка;

е)

копія посвідчення «Почесний донор України», «Почесний донор СРСР» (для встановлення надбавки відповідно до Закону України «Про донорство крові та її компонентів» від 23.06.95 р. № 239/95-ВР).

 

Додаток 2

Перелік документів, які надаються для призначення
 пенсії із зниженням пенсійного віку

а) копія посвідчення учасника бойових дій та довідка військового комісаріату про період (періоди) участі у бойових діях (при призначенні пенсії згідно із абз. 6 п. 3 Прикінцевих положень Закону № 1058);

б) довідка медико-соціальної експертної комісії (далі — МСЕК) про визнання особи інвалідом унаслідок поранення, контузії, каліцтва, одержаних при захисті Батьківщини або при виконанні інших обов’язків військової служби (службових обов’язків), або внаслідок захворювання, пов’язаного з перебуванням на фронті чи виконанням інтернаціонального обов’язку (при призначенні пенсії згідно із абз. 6 п. 3 Прикінцевих положень Закону № 1058);

в) висновок МСЕК щодо причинного зв’язку смерті особи з пораненням, контузією, каліцтвом, одержаними при виконанні обов’язків військової служби (службових обов’язків), або захворюванням, пов’язаним з перебуванням на фронті, ліквідацією Чорнобильської катастрофи чи виконанням інтернаціонального обов’язку (при призначенні пенсії згідно із абз. 6 п. 3 Прикінцевих положень Закону № 1058);

г) довідка МСЕК про визнання особи інвалідом по зору I групи — сліпим (при призначенні пенсії згідно із абз. 3 п. 3 Прикінцевих положень Закону № 1058);

ґ) документи закладу охорони здоров’я про наявність відповідного захворювання: гіпофізарного нанізму (ліліпути), диспропорційні карлики (при призначенні пенсії згідно із абз. 2 п. 3 Прикінцевих положень Закону № 1058);

д) копія посвідчення учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та довідка про період (періоди) участі в ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС за формою, затвердженою постановою Державного Комітету СРСР з праці та соціальних питаннях від 09.03.88 р. № 122, або довідка військової частини, в складі якої особа брала участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, або довідка архівної установи, або інші первинні документи, в яких зазначено період роботи, населений пункт чи об’єкт, де особою проводились роботи по ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС; копія посвідчення потерпілого від Чорнобильської катастрофи та довідка про період (періоди) проживання (роботи) на цих територіях, видана органами місцевого самоврядування (при призначенні пенсії із використанням норм ст. 55 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»);

е) документи про народження та виховання дитини до чотирнадцятирічного віку (при призначенні пенсії згідно із п. «ж» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення»); документи про народження дитини та виховання її до восьмирічного, з 01.01.2006 — шестирічного віку чи про визнання дитини заявника інвалідом з дитинства або дитиною-інвалідом (при призначенні пенсії згідно з абз. 4 п. 3 розділу XV «Прикінцеві положення» Закону № 1058).

Факт народження дитини встановлюється на підставі свідоцтва про народження, а її виховання до зазначеного віку — на підставі свідоцтва про народження чи паспорта дитини. У разі смерті дитини подається свідоцтво про смерть;

є) заява матері про згоду щодо призначення пенсії батьку або документи, що підтверджують її відсутність (свідоцтво органу РАГС про смерть, рішення суду про визнання її безвісно відсутньою тощо), в разі звернення за пенсією батька, яким здійснювалось виховання п’ятьох або більше дітей чи дитини-інваліда (при призначенні пенсії згідно з абз. 5 п. 3 розділу XV «Прикінцеві положення» Закону № 1058);

ж) клопотання (направлення) про достроковий вихід на пенсію (для призначення пенсії відповідно до ст. 26 Закону України «Про зайнятість населення» від 01.03.91 р. № 803-XII.)

 

ПЕНСІЯ ПО ІНВАЛІДНОСТІ

У разі визнання особи інвалідом окремих особливостей в частині оформлення документів для призначення пенсії немає. Так, згідно із

п. 9 Порядку № 22-1 до заяви про призначання пенсії по інвалідності додаються документи, перелічені в п. «а» — «г» п. 7 цього Порядку (наведені вище). Пенсійний фонд додає до заяви одержану ним від МСЕК виписку з акта огляду МСЕК. Якщо особа має право на встановлення до пенсії надбавок, підвищень додаткових пенсій, то подаються відповідні документи (див додаток 1 на с. 27). Заява про призначення пенсії по інвалідності працюючим громадянам також подається працівником до Пенсійного фонду через уповноважену посадову особу підприємства, установи, організації із дотриманням відповідних строків.

Додаткова інформація щодо умов та порядку призначення пенсії по інвалідності:

1.

Пенсія по інвалідності призначається з дня встановлення інвалідності, якщо звернення за пенсією відбулося не пізніше трьох місяців з дня встановлення інвалідності (ст. 45 Закону № 1058).

2.

Особи, визнані інвалідами (крім військовослужбовців строкової служби та осіб, визнаних інвалідами внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання), мають право на пенсію по інвалідності за наявності такого страхового стажу на час настання інвалідності або на день звернення за пенсією: до досягнення особою 23 років включно — 2 роки; від 24 років до досягнення особою 26 років включно — 3 роки; від 27 років до досягнення особою 31 року включно — 4 роки; для осіб 32 років і старших — 5 років. Якщо інвалідність настала в період проходження строкової військової служби, то пенсія по інвалідності призначається особі незалежно від наявності страхового стажу.

З урахуванням

п. 3 ст. 30 Закону № 1058 та Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» від 23.09.99 р. № 1105-XIV, пенсія по інвалідності від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання призначається Пенсійним фондом України у порядку та розмірах, визначених Законом України «Про пенсійне забезпечення», згідно з яким такі пенсії призначаються незалежно від стажу роботи.

3.

Пенсія по інвалідності залежно від групи інвалідності призначається в таких розмірах: інвалідам I групи — 100 % пенсії за віком; інвалідам II групи — 90 % пенсії за віком; інвалідам III групи — 50 % пенсії за віком, обчисленої відповідно до ст. 27 і 28 цього Закону України «Про пенсійне забезпечення».

Тобто спочатку визначається розмір пенсії за віком, а потім — розмір пенсії по інвалідності. При цьому до страхового стажу для обчислення розміру пенсії за віком, з якого обчислюється розмір пенсії по інвалідності, крім наявного страхового стажу, зараховується також на загальних підставах період з дня встановлення інвалідності до досягнення застрахованою особою віку, передбаченого

ст. 26 цього Закону.

Приклад.

Чоловік визнаний інвалідом при досягненні 30 років, має 7 років стажу роботи. Стаж роботи для визначення розміру пенсії за віком, від якої буде визначатися пенсія по інвалідності, становить 37 років (7 років — наявний стаж роботи + 30 років — це різниця між 60 роками (пенсійний вік чоловіка) та віком визнання інвалідом).

4.

Заробітна плата (дохід) для обчислення пенсії по інвалідності визначається у такому ж порядку, як і для обчислення пенсії за віком, тобто за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд до 1 липня 2000 року, незалежно від перерв, та за весь період страхового стажу починаючи з 1 липня 2000 року.

Як було зазначено вище, пенсія по інвалідності призначається за наявності відповідного страхового стажу, у тому числі 2,3,4,5 років. Тому якщо інвалід має, наприклад, лише 2 роки страхового стажу, то зарплата для обчислення пенсії також враховується лише за ці роки (період з дня встановлення інвалідності до досягнення застрахованою особою віку, передбаченого

ст. 26 цього Закону, в даному випадку до уваги не береться).

5. Пенсія по інвалідності (як і пенсія за віком) призначається та виплачується незалежно від факту роботи пенсіонера. Проте при визначенні розміру пенсії по інвалідності факт роботи все-таки має значення. Так, згідно із

п. 2 ст. 33 Закону № 1058, за наявності у непрацюючих інвалідів II і III груп — у чоловіків 25 років, а у жінок — 20 — страхового стажу (період з дня встановлення інвалідності до досягнення застрахованою особою віку, передбаченого ст. 26 цього Закону, в даному випадку до уваги не береться) за їх вибором пенсія по інвалідності призначається в розмірі пенсії за віком, обчисленої відповідно до ст. 27 і 28 цього Закону.

Приклад

. Чоловік визнаний інвалідом III групи у віці 50 років, має 30 років стажу роботи. Зарплата для обчислення пенсії складає 2500 грн.

1. Розрахунок пенсії у разі продовження ним роботи такий:

коефіцієнт страхового стажу — 0,54 (розрахунок проведено виходячи з 40 років страхового стажу (30 років — наявний стаж + 10 років — період з дня встановлення інвалідності до досягнення 60 років);

розмір пенсії за віком, з якого визначається пенсія по інвалідності, — 1455,90 грн. (2500 грн. х 0,54 = 1350 грн. + 105,90 (706 грн. х 15 %);

розмір пенсії по інвалідності —

727,95 грн. (1455,90 х 50 %).

2. Розрахунок пенсії у разі звільнення з роботи такий:

коефіцієнт страхового стажу — 0,405 (розрахунок проведено виходячи з 30 років страхового стажу, оскільки період з дня встановлення інвалідності до досягнення 60 років в даному випадку не враховується);

розмір пенсії по інвалідності у розмірі пенсії за віком —

1047,80 грн. (2500 грн. х 0,405 = 1012,50 + 35,30 (706 грн. х 5 %).

Водночас досить часто особі вигідніше обчислити пенсію по інвалідності у розмірі 50 % або 90 % від пенсії за віком, особливо у тих випадках, коли вона визнана інвалідом у ранньому віці. Тому варіанти визначення розміру пенсії особам, яка визнані інвалідами II або III груп, треба визначати у кожному конкретному випадку в залежності від наявного стажу та заробітку особи.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі