Теми статей
Обрати теми

Щодо зарахування до стажу державної служби періоду роботи на посадах радників та консультантів

Редакція ББ
Лист від 10.10.2008 р. № 10503-0-33-08-21

МІНІСТЕРСТВО ЮСТИЦІЇ УКРАЇНИ

ЩОДО ЗАРАХУВАННЯ ДО СТАЖУ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ ПЕРІОДУ РОБОТИ НА ПОСАДАХ РАДНИКІВ ТА КОНСУЛЬТАНТІВ

Лист від 10.10.2008 р. № 10503-0-33-08-21

 

Міністерство юстиції розглянуло <…> лист щодо надання роз’яснення стосовно зарахування до стажу державної служби періоду роботи на посадах радників та консультантів особам, яким продовжено термін перебування на державній службі відповідно до статті 23 Закону України «Про державну службу» і, в межах компетенції, повідомляє.

Відповідно до статті 23 Закону України «Про державну службу» граничний вік перебування на державній службі становить 60 років для чоловіків і 55 років для жінок. У разі необхідності керівник державного органу за погодженням з Начальником Головного управління державної служби при Кабінеті Міністрів України може продовжити термін перебування на державній службі, але не більш як на п’ять років.

У виняткових випадках після закінчення цього терміну державні службовці

можуть бути залишені на державній службі лише на посадах радників або консультантів за рішенням керівника відповідного державного органу.

Досягнення граничного віку віднесено до підстав для припинення державної служби (пункт 3 частини першої статті 30 Закону України «Про державну службу»).

Таким чином, граничний вік перебування на державній службі фактично є пенсійним віком для цієї категорії працівників.

Разом з тим законодавцем передбачено можливість продовження терміну перебування на державній службі, що дозволяє враховувати індивідуальні професійні якості, творчий потенціал осіб, які досягли граничного віку перебування на державній службі.

Слід зауважити, що відповідно до частини п’ятої статті 15 Закону України «Про державну службу» керівники державних органів мають право самостійно добирати та приймати осіб на посади своїх помічників, керівників прес-служб, радників і секретарів згідно з штатним розписом і категорією, що відповідає посаді (патронатна служба). Порядок перебування на державній службі таких осіб установлюється відповідними органами.

Враховуючи зазначене, а також положення розділу 6 Довідника типових професійно-кваліфікаційних характеристик посад державних службовців, затвердженого наказом Головдержслужби від 1 вересня 1999 року № 6, посади радників та консультантів є, як правило, посадами державних службовців патронатної служби, які здійснюють, зокрема, науково-консультативний та аналітичний супровід діяльності керівника відповідного державного органу.

Таким чином, вважаємо, що у випадку продовження терміну перебування на державній службі або залишення осіб на державній службі на посадах радників або консультантів (посади державної служби)

проходження згаданими особами державної служби не припиняється.

Посади і органи, час роботи в яких зараховується до стажу державної служби, визначені у Порядку обчислення стажу державної служби, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 3 травня 1994 р. № 283.

Так, до стажу державної служби зараховується, зокрема, робота (служба) на посадах державних службовців у державних органах, передбачених у статті 25 Закону України «Про державну службу», а також на посадах, віднесених Кабінетом Міністрів України до відповідної категорії посад державних службовців. Документом для визначення стажу державної служби є трудова книжка та інші документи, які відповідно до чинного законодавства підтверджують стаж роботи. Скарги, пов’язані з визначенням стажу роботи державних службовців, розглядаються згідно з чинним законодавством (абзац другий пункту 2, пункт 4 згаданого Порядку).

З огляду на зазначене,

правовою підставою для зарахування до стажу державної служби періоду роботи на посадах радників або консультантів особам, яких за рішенням керівника державного органу, відповідно до частини другої статті 23 Закону України «Про державну службу», залишено на державній службі, є факт проходження зазначеної категорії осіб державної служби на посадах, віднесених до посад державної служби.

 

Заступник Міністра Н. Богашева

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі